Mina studier

Allt fler kvinnliga sökande till teknisk utbildning

18 september, 2020

Tekniska yrkeshögskoleutbildningar har generellt sett fler manliga ansökningar än kvinnliga. Det här vill branschen och YrkesAkademin ändra på för att skapa en mer jämställd arbetsmiljö. YrkesAkademin har därför under våren arbetat med att få in fler kvinnor till utbildningen Tekniker tunga maskiner och fordon som startar under hösten 2020. Eftersom de tekniska utbildningarna ofta kräver tidigare kunskaper och erfarenhet har det varit en svår uppgift att hitta behöriga sökanden.

 

Genom att erbjuda de sökande en behörighetsgivande förutbildning (BFU) har fler kunnat göra sig behöriga vilket har lett till att det den här terminen startar 25% kvinnor till utbildningen Tekniker tunga maskiner och fordon.

 

Freja Schiller och Iza Söder är två av de tio kvinnor som ska påbörja yrkeshögskoleutbildningen i höst. De har under tre veckor läst förutbildningen och har slutprov om några dagar. De är positiva och längtar till utbildningsstarten:

 

– Jag ser fram emot att lära mig hela drivsystemet och att bygga från grunden. Att förstå sambandet och se mönster, det är kul, säger Iza Söder

 

Både Freja och Iza tycker att det är synd att så få kvinnor jobbar i branschen. De tror det kan bero på rädslan av att inte klara av yrket fysiskt som tjej, eller att det inte är helt accepterat med kvinnliga mekaniker. När de får frågan vad de skulle vilja säga till tjejer som är intresserade av att söka till utbildningen svara de båda:

 

– Sök! Gör det, bara gör det! Det är inte svårt, så länge man tycker det är kul ska man söka tycker jag, svarar Freja Söder.

 

 

LÄS MER OM VÅRA TEKNISKA UTBILDNINGAR