Mina studier

Yrkesvux blev vägen framåt för Hanna som saknade gymnasiebetyg

5 september, 2022

För Hanna Asplund, som saknade fullständiga gymnasiebetyg, blev studier på yrkesvux den omstarten som nu leder till nytt jobb – som bilmekaniker.

Från att en gång knappt vetat vad en traktor är har hon idag erfarenhet av att plocka ner en motor i smådelar och sätta ihop den igen, allt tack ett års utbildning på YrkesAkademin.

  • Det roligaste är samarbetet i klassen. Vi är ett sammansvetsat gäng som skojar mycket och tar hjälp av varandra när vi ska lösa nya uppgifter, berättar Hanna som nu hoppas på att jobba med Audi eller Volvo.

 

 

Det är nog många som på något sätt känner igen sig i Hanna Asplunds situation. Under de där tidiga åren när man ska välja gymnasielinje och komma på vad man egentligen vill göra med sitt liv är det lätt att känna sig vilse.

 

 

  • Mamma tyckte jag skulle gå något högskoleförberedande så det blev samhälle/humanism i ett år innan jag tröttnade, bytte och gick om första året igen fast på frisörprogrammet som jag egentligen ville. Men det började strula även där så jag hoppade av och tog ett jobb på förskola, berättar Hanna.

 

Från frisör till bilraparatör

 

Trots att hon idag bara är 21 har hon dessutom hunnit bli mamma och det var under mammaledigheten som tanken föddes att plugga mot något yrke. Tack vare bra stöd från en studie- och yrkesvägledare (SYV) fick hon upp ögonen för yrkesvux och jobbet som bilmekaniker.

 

Ett lite udda val för en tidigare frisörintresserad tjej kan kanske tänkas men förklaringen finns om vi backar bandet lite.

 

  • Jag har alltid gillat bilar och sånt. Medan andra tjejer lekte med dockor höll jag på med bilar helt enkelt. Jag tyckte de var så fina och ville liksom pilla med dem. Men det där blev ännu mer tydligt när jag flyttade ner till Skåne i sjunde klass. Innan dess hade jag inte mycket egentlig kontakt med riktiga fordon och kunde egentligen knappt vad en traktor var. Sedan flyttade jag så att säga ner till Landet Landet, där det är kossor överallt och alla killar kör EPA eller har traktorer medan tjejerna mest höll på med hästar. Då var jag nog den enda tjejen som hade motorintresse och en pojkvän som lärde mig mycket om bilar, berättar Hanna.

 

Enligt Arbetsförmedlingens prognoser så kommer behovet för fordonsmekaniker vara stort under kommande år samtidigt som branschen hela tiden utvecklas, bland annat mot elektriska fordon, och den som fortsätter bygga på sina kunskaper beräknas ha gott om jobbmöjligheter under överskådlig framtid. Däremot behövs det fler kvinnor i branschen då cirka 97%

 

 

Vad har du fått för respons från familj och vänner när du berättar att du ska bli bilmekaniker?

 

  • De är verkligen stöttande och jätteglada för mig. Min mormor framför allt. Hon säger ”Du är så tuff!”. Redan när jag höll på och sökte till frisörutbildningen på gymnasiet så åkte vi förbi några lastbilar. Jag började berätta om de olika modellerna, hur de fungerade och så vidare. Då sade min moster ”Varför läser du inte till bilmekaniker?” Så de har redan varit med på tåget från början så att säga.

 

 

Och yrkesvuxstudierna till bilmekaniker har verkligen passat Hanna som, förutom själva mekandet, gillar gemenskapen och samarbetet.

 

 

Vad är det bästa med det här yrket tycker du?

 

  • Det som är kul är samarbetet, när vi kan ta hjälp av varandra i klassen. Vi har verkligen blivit ett litet sammansvetsat gäng och kan skoja mycket ihop. Så om en av oss inte förstår en viss grej så kanske någon annan förklarar och en tredje fliker in – och så förstår man plötsligt hela grejen. Det blir ett teamwork liksom.

 

 

”Att jobba på bilverkstad idag är mer elektronik och felsökning än kladd och smuts”

 

 

Vad har du fått för respons från familj och vänner när du berättar att du ska bli bilmekaniker?

 

  • De är verkligen stöttande och jätteglada för mig. Min mormor framför allt. Hon säger ”Du är så tuff!”. Redan när jag höll på och sökte till frisörutbildningen på gymnasiet så åkte vi förbi några lastbilar. Jag började berätta om de olika modellerna, hur de fungerade och så vidare. Då sade min moster ”Varför läser du inte till bilmekaniker?” Så de har redan varit med på tåget från början så att säga.

 

Hur skulle du beskriva yrket själv?

 

  • I början fick vi skruva isär motorer bara för att veta hur man gör. Men det är ju inget du gör på de flesta verkstäder i dagens läge. I dag är det mer elektronik och felsökning än kladd och smuts. Det innebär å andra sidan att det blir mycket nya saker att lära sig. Elen är ju så pass farlig att om man gör fel där så kan det gå riktigt galet.

 

Vad vill du säga till andra som funderar på att söka sig till den här utbildningen?

 

  • Att de bara ska köra. Det är riktigt kul så du kommer inte ångra dig. Och så får man ju jobb efter utbildningen!

 

Var vill du själv helst jobba när du är klar?

 

  • Tidigare var det mycket Audi eller Volkswagen. Jag har alltid gillat Audi men sedan var det genom en kille jag träffade som lärde mig mer om dem. Jag har alltid gillar Volvo också. Men dessa är ju de tre mest populära så det kan vara svårt att få jobb där. Det är många som tänker söka dit på praktiken vet jag och det är ju en bra väg in. Volvo finns det också mycket jobb med, de är ju bannemej byggda för att gå sönder haha.

 

 

LÄS MER OM VILKA UTBILDNINGAR PÅ YRKESAKADEMINS

YRKESVUX SOM PASSAR FÖR DIG

 

 

KLICKA HÄR