Mina studier

YrkesAkademins lärare blev årets mentor på jämställdhetsgala

1 november, 2022

När Stellagalan gick av stapeln för femte året var YrkesAkademins Nicole Gripenberg Slotte en av vinnarna.
I juryns motivering för titeln som Årets Stellamentor hyllas restaurangläraren från Uppsala bland annat för sin moderna och målinriktade ledarstil.
Vi fångade upp Nicole för att gratulera.

 

 

 

Grymt jobbat Nicole! Vad betyder den här utmärkelsen för dig?

 

– En stor ära att få utmärkelsen och att bli uppmärksammad för mitt jobb. Jag är väldigt tacksam.

 

 

 

Vad ser du som den största utmaningen för jämställdhet inom restaurangbranschen just nu?

 

– Största utmaningen är att få in både fler kvinnor och män till restaurangbranschen och att de stannar kvar där. Att vi kvinnor fortsätter på den väg vi är på just nu. Vi tar för oss mer och blir även fler ute på krogarna. Fram med fler kvinnor på chefspositionerna. Den yngre generationen har ett mycket bättre självförtroende. Titta på Desiree Jaks och Jessie Sommarström med flera, fina förebilder och exempel på duktiga målmedvetna kvinnliga kockar med tydligt hållbarhetstänk. Då tänker jag inte bara på råvarorna utan även på personalen. En arbetsplats blir med dynamisk om det finns medarbetare av båda könen som respekterar varandra.

 

 

 

Juryn hyllar din ledarstil och skriver bland annat att ”Jämställdhetsperspektivet genomsyrar hela hennes tänk och planering”. Vilket är ditt bästa råd till andra kollegor som vill stärka jämställdhetsarbetet i den dagliga verksamheten?

 

– Att inte tolerera kränkningar och övergrepp. Att värna om personalen och låta dem ta eget ansvar då växer de i sin yrkesroll. Att inte glömma att ensam är svag men tillsammans blir vi starka. Att det inte är skillnad på vilket kön man tillhör i det dagliga arbetet.

 

– Sedan vill jag också säga att en av de viktigaste frågorna är att vi får möjlighet att utbilda fler till besöksnäringen. Det behövs kompetent personal i alla led i den växande besöksnäringen. Här finns det plats för alla från en duktig diskare till en kock med specialkoster som specialitet, personer som arbetar inom den offentliga sektorn eller på privata restauranger. Alla behövs.

 

 

Läs mer om Stellagalan HÄR.

 

 

 

JURYNS MOTIVERING

 

Årets Stellamentor 2022 – Nicole Gripenberg Slotte, YrkesAkademin Uppsala
Med en modern och målinriktad ledarstil håller vår vinnare samman sina grupper av elever och adepter med en oförtröttlig kraft och energi. Vår vinnare är en driven, ödmjuk mentor. Jämställdhetsperspektivet genomsyrar hela hennes tänk och planering. Hon är en bra kvinnlig förebild både som mentor, lärare och ledare.