Mina studier

YrkesAkademin bidrar till samhällsnytta tillsammans med FAK

15 februari, 2018

YrkesAkademin ska låna ut bussar, lastbilar, lastbilar med släp samt lektionssalar och manöverplan för utbildning av förare inom krisberedskap.

YrkesAkademin bidrar till samhällsnytta tillsammans med FAK

 

Frivilliga Automobilkårernas Riksförbund (FAK) är en frivillig organisation som arbetar med att rycka ut och hjälpa till vid krissituationer där räddningstjänsten behöver uppbackning. Ett exempel på en situation där FAK ryckte ut var den stora skogsbranden i Västmanland 2015. FAK finns på 27 olika platser i Sverige.

– Vi har 4000 medlemmar och ett antal av dessa är bandvagnsförare och buss -och lastbilsförare. Våra chaufförer är till för krisberedskap, berättar Kristian Reninoso, Kansli/utbildningschef för FAK.

Nu har YrkesAkademin och FAK gått ihop i ett samhällsnyttigt samarbete. YrkesAkademin ska låna ut bussar, lastbilar, lastbilar med släp samt lektionssalar och manöverplan för utbildning av förare inom krisberedskap.

–  Som en ledande utbildningsaktör inom buss- och lastbilsyrken känns det väldigt roligt att även göra samhällsnytta genom samarbetet med FAK. Jag har stor respekt för Automobilkårernas fantastiska engagemang, utbildningar och inte minst den nytta de gör för samhället vid en krissituation. Vi ser verkligen fram emot detta! Säger Magnus Almquist, Affärsområdeschef för transport på YrkesAkademin.

 

 

 

Exempel på krissituationer där FAK hjälpt till:

 

  • Västmanlandsbranden – Där FAK körde ut vatten, mat och transporterade räddningspersonal bland annat.
  • Stormen Gudrun – lastbilschaufförer som körde bort bland annat timmer.
  • Personalberedskap i Sundsvall/Östersund där det varit snöstormar.