Mina studier

Toppfrisören från Aten blev svetsare genom yrkesvux – och stortrivs

9 september, 2021

När Georgios ex flyttade från Grekland till Luleå så följde han också med för att kunna vara nära sin dotter.
Efter att 22 år som framgångsrik toppfrisör på lyxiga salonger sadlade han om och pluggade till svetsare – och fick jobb redan under praktiken.
– Det är jäkligt coolt att få göra något nytt och annorlunda, säger Georgios.

 

En sak är tydlig när man träffar Georgios Paraskevadakis, 41 – det är en kille som värdesätter fokus.

 

Den fokusen var helt säkert avgörande när han under nästan 20 år i Aten både jobbade som hyllad frisör och framgångsrikt drev egen salong. När hans ex sedan fick jobb i svenska Luleå förstod Georgios att om han ville vara nära sin dotter var det bara att hänga på. Sagt och gjort, Georgios och hans nya sambo gjorde den över 400 mil långa flytten och fann sig som hemma direkt.

 

– Jag började jobba redan två dagar efter att vi landat här. Jag hade börjat leta redan några månader innan flytten och fick arbete på en av stadens mer exklusiva salonger, berättar Georgios.

 

 

”Hade egen salong men var stressad”

 

Men med tiden kände han ändå att det var dags för något annat.

 

– Jag flyttade hit för min dotter men också för att jag ville förändra mitt liv. Jag jobbade alldeles för mycket i Grekland. Jag hade salong med åtta anställda och arbetade väl 14 timmar varje dag. Jag var alldeles för stressad, nästan utbränd, och så hinner man ju aldrig träffa sitt barn när man jobbar så mycket, säger Georgios.

 

Genom ett yrkestest online fick han förslaget att han skulle passa som svetsare.

 

Då slog fokusen till igen.

 

 

Tog kontakt med YrkesAkademins yrkesvux

 

– Jag började läsa på om yrket och insåg direkt att det skulle finnas jobb på Scania Ferruform här i Luleå om jag gjorde rätt. Så jag tog kontakt med YrkesAkademin och deras yrkesvuxutbildning. Jag började plugga förra året och bestämde mig direkt för att jobba hårt och verkligen satsa helhjärtat. Jag var väldigt noggrann och fokuserad under varje kurs.

 

Jonny Osterman som är lärare på YrkesAkademin vittnar om Georgios engagemang.

 

– När han började hos oss så hade han redan siktet inställt på att få jobb på Scania Ferruform. Då han var så specifik i vart han ville så anpassade vi hans studieplan efter vad vi visste att företaget efterfrågade, berättar Jonny.

 

 

”De frågade direkt om jag ville jobba hos dem”

 

I början av 2021 skulle Georgios sedan göra sin APL (arbetsplatsförlagt lärande, som praktikperioden kallas).

 

– Jag ringde och pratade med dem flera gånger, jag var väl ganska påstridig, haha. På grund av coronan tog de egentligen inte praktikanter men jag fick komma dit tre dagar och visa vad jag gick för. Jag fick göra ett svetsprov hos dem då och när de såg vad jag gjorde frågade de direkt om jag ville jobba där och jag svarade ”Of course!

 

– Utbildningen var från september till maj men eftersom jag hade varit så fokuserad och noggrann och klarat av alla mina svetsprov jättetidigt var jag redan klar med alla mina examen. Det var viktigt för mig, eftersom jag har familj och barn så ville jag klara av detta så snabbt som möjligt och komma ut i jobb.

 

 

Lärarna var otroligt kunniga och fina människor

 

Nu har Georgios jobbat i ett halvår på Scania Ferruform och stortrivs.

 

– Det är jäkligt coolt att få göra något nytt och annorlunda, jag hade jobbat inom frisörbranschen i 22 år och det kanske låter lite konstigt men jag tycker på ett sätt om att jag inte måste vara lika social som när jag var frisör. Jag var väldigt framgångsrik i den branschen men det krävde ändå så mycket av mig, man var alltid på jakt efter nya kunder även under den lediga tiden, det var business jämt. Nu har jag mitt jobb med mina kollegor och vet vad jag behöver koncentrera mig på under arbetstid. Resten kan jag ägna åt mitt liv, min familj, mina hobbies och så vidare. När arbetstiden är slut kan jag gå hem och lämna jobbet bakom mig, det är jätteskönt.

 

Vilka råd skulle du ge till andra som vill prova något nytt plugga yrkesvux med YrkesAkademin?

 

– Att våga! Jag är väldigt nöjd med utbildningen. Mina lärare var otroligt hjälpsamma och kunniga, så fina människor och så öppna. Vi hade verkligen bästa utrustningen som jag fick lära mig använda.

– Men jag skulle också rekommendera att verkligen ta reda på vad de vill jobba med, att göra sin research, kolla jobbmarknaden ordentligt för att hitta ett bra spår framför. Men när man har gjort det så är YrkesAkademin ett utmärkt spår. Sedan är det bara att fokusera och lägga ner sitt engagemang i utbildningen.

 

 

 

Vilka yrkesvuxutbildningar finns där du bor?

LÄS MER HÄR