Mina studier

Snabb väg till jobb? Gå en vuxenutbildning på YrkesAkademin!

20 januari, 2017

YrkesAkademins vd, Jan Larsson, berättar om vuxenutbildning.

Det är bråda dagar på YrkesAkademins huvudkontor i Falun. I slutet av 2016 fick vi tillstånd från Falu kommun att bedriva kommunens vuxenutbildning och nu håller vi som mest på att förbereder inför vårens kursstarter. Vi tog tillfället i akt att byta några ord med vår vd, Jan Larsson.

Vad är en vuxenutbildning och för vem är den?

– En vuxenutbildning är en utbildning för vuxna efter gymnasieåldern. Du kanske har ofullständiga gymnasiebetyg som du behöver komplettera eller kanske vill du ändra yrkesbana. Vuxenutbildningar finns i alla kommuner i hela landet och består av teoretiska utbildningar som matte och engelska men också av yrkesutbildningar. Yrkesutbildningar ger dig kompetens till ett yrke som till exempel svetsare, maskinförare, lastbilschaufför eller kock.

Vad kostar det att gå en vuxenutbildning?

– Utbildningarna är gratis och CSN-berättigade, så du kan alltså få både studiebidrag och studielån under tiden som du studerar. (Läs mer om CSN och hur det fungerar här.) Det enda du betalar själv är kurslitteratur.

Hur ansöker man?

– Ansökan till vuxenutbildningar görs till din hemkommun. Du hittar mer information om detta på respektive kommuns webbsida.

Vad är vuxenutbildning bra för?

– Kunskap är viktigt i dagens samhälle och vuxenutbildning är en jättefin del av det man ofta kallar livslångt lärande. Man ska ha en chans att komma tillbaka om man är arbetslös eller lära sig mer inom det yrke man har – eller i de områden som intresserar en – även när man blivit vuxen. Man slutar inte lära sig bara för att man slutar vanliga skolan.

Och varför är kunskap viktigt för den enskilde?

– För alla dom som vill komma vidare i yrkeslivet är vuxenutbildning en möjlighet. Det är ju en fantastisk chans att kunna få studiebidrag och gratis kunna skola om sig och få en yrkeskunskap som gör att man kan få sitt drömjobb, även om man valde en annan inriktning när man var tonåring.

Vad kan YrkesAkademin bidra med till dem som väljer att utbilda sig?

–  Vi kan yrkeslivet och har branschkunskap. Hos oss får man en ordentlig yrkeskompetens helt enkelt. Eftersom vi har nära samarbete med bransch och företag kan vi ge den kunskap som behövs på arbetsmarknaden. Vi tycker om att blanda teori med praktik och vi har maskiner som används i arbetslivet till exempel grävmaskin, svetsmaskiner med flera. Våra lärare bryr sig om inte bara om vad eleverna lär sig utan också att de får stöd och hjälp att ta sig vidare.

Vad bidrar YA med till samhället?

– Vi vet att alla människor kan bidra och att alla har förmågan att lära sig mer. Om vi kan hjälpa arbetslösa att få jobb och de som redan jobbar att ta svårare arbetsuppgifter så gör vi ett bra jobb – och då bidrar vi till att svensk ekonomi blir bättre, att arbetslösheten sjunker och skatteinkomsterna blir större. Men framför allt till att eleverna blir kunnigare och utvecklas.