Mina studier

Självklart att vilja ge människor chans att arbeta

25 april, 2017

Vd Jan berättar om varför det är så viktigt att ge alla en chans till arbete.

Jan Larsson har en mångfacetterad bakgrund från statssekreterare åt Göran Persson till managementkonsult på McKinsey, från fallskärmsjägarofficer till bankdirektör på Nordea och en sak har alla hans yrkesval haft gemensamt; att förbättra tillvaron för andra människor.

Det hela började i Skärholmen där han och hans kompisar växte upp. Där insåg han snabbt att alla inte har samma förutsättningar till att få det arbete de vill ha och det var något som han ville ändra på.

– Det blev så oerhört tydligt. Man kunde redan i låg- och mellanstadiet se vilka det skulle gå bra för och vilka som skulle få problem bland de som bodde i Skärholmen. Och när vi spelade fotboll i St Erikscupen mot Lidingö så var det som att åka till en annan värld. Vare sig då eller nu har barn och unga samma möjligheter och förutsättningar.

Oavsett om han har arbetat politiskt eller inom konsultbolag så har Jan Larsson återkommit till att skola och utbildning ger människor nya förutsättningar. Förutsättningar som att få det arbete som de vill ha. I politiken var han med och skapade kunskapslyftet i slutet av 90-talet och på McKinsey blev han en populär föreläsare om den jämförande studie som företaget hade gjort på skolsystem över hela världen.

Därför var det självklart att tacka ja till rollen som vd på YrkesAkademin när frågan kom i slutet av 2015. Janne, som alla kallar honom, har nu varit vd över ett år och reflekterar över sin resa:

”Det är en ynnest att få gå till ett jobb som är så direkt kopplat till att ge människor chansen att bidra.”

– Det är en ynnest att få gå till ett jobb som är så direkt kopplat till att ge människor chansen att bidra. När vi gör vårt jobb bra så gynnas enskilda människor och hela samhället. Att lyckas med integrationen av de nyanlända eller att förlänga högkonjunkturen – allt hänger på bra vuxen- och yrkesutbildning. Om Omar lär sig allt för att bli en duktig busschaufför, så är det bra för alla.

Janne berättar vidare:

– Samhället ställer allt högre krav på kompetens och utbildning för att få ett jobb. Just nu växer gapet mellan de arbetssökandes kompetens och de kunskaper som företag och offentlig sektor efterfrågan. Därför finns vi till, för att fylla det gapet.

Janne är en eftertraktad talare och föreläsare med sitt engagemang i frågor som rör ungdomsarbetslöshet, integration, arbetsmarknad och utbildningssfären. Därför har YrkesAkademin engagerat sig som medarrangörer till JobbLabbet. Labbet är en mötesplats, i verkliga världen och på internet, som syftar till att förbättra insatserna för att minska arbetslösheten och öka integrationen genom att alla aktörer bidrar med erfarenheter och reflektioner för att göra de samlade åtgärderna vassare och mer effektiva.

– Vi vill samma sak – att få folk i jobb. Kan vi samarbeta om det blir vi alla mer effektiva. Det tjänar företagen och samhället på. Men framför allt finns det tusentals arbetssökande som skulle tjäna på det. Genom lön och ett bättre liv. De där orden ”jag går till jobbet” som man säger till familjen vid frukostbordet får ju sin betydelse först när man inte längre kan säga dem. Har jag en vision, en dröm, så är det just den, att alla ska kunna säga ”jag går till jobbet”.

Se gärna kortfilmen om JobbLabbet.

https://www.youtube.com/watch?v=2vy87o56nG8