Mina studier

Möt Hans Bill – Utbildningsledare på Gröna Näringar

20 maj, 2016

Utbildningsledare Hans Bill berättar om arbetsmarknadsutbildningen Gröna Näringar.

Vem är Hans och vad gör han?

Hans Bill är utbildningsledare på Gröna Näringar. Han ansvarar för att utbildningen fungerar och att det finns tillräckligt med lärare som besitter rätt kompetens. Hans står för schemaläggningen och har kontakt med handläggarna på Arbetsförmedlingen.

Intresset för trädgård och utemiljöer

Hans är trädgårdsanläggare i grund och botten. Han började studera elektronik, men ändrade riktning 1982 och sedan dess har han fastnat för det här med trädgård och utemiljöer.

”Det känns inte som att jag åker till jobbet på morgnarna, utan som att jag åker till min hobby!”

Hans tycker att det kan vara svårt att hålla isär jobbet från fritiden ibland, för det är så roligt på jobbet.

Framtiden för branschen

Hans berättar att han tror att framtiden inom trädgårdsbranschen är mycket lovande. Kunniga och utbildade människor inom branschen är och kommer att vara eftertraktade. Det räcker med kunskap och lite erfarenhet så är möjligheterna oändliga.

Det är alldeles för få ungdomar som utbildar sig och det är svårt att få till komvuxutbildningar, därför är framtiden för unga ljus inom branschen!

Efter utbildningen

Efter utbildningen går dom flesta elever ut i jobb. Några exempel på var Hans elever har fått jobb är: på kyrkogårdar, värdshus med utemiljö, bostadsbolag och parkförvaltningar. Det finns även jobb på trädgårdsanläggningsfirmor som till exempel Svensk Markservice. Branschen sträcker sig ifrån stora företag som PEAB och NCC till småföretag.

Vad tycker eleverna?

Eleverna på Gröna Näringar tycker att det är roligt att lära sig och att jobba. När det sen visar sig att dom är duktiga är det enkelt att få jobb.