Mina studier

Träbyggnadsprojektören: “Som att någon har släppt ner ett hus rakt från himlen”

22 april, 2021

Trä som byggmaterial är hetare än någonsin och branschen skriker efter duktiga träbyggnadsprojektörer.

Vill du ligga i framkant och rita nästa generations klimatsmarta hus så har YrkesAkademin en utbildning som tar dig till en av byggbranschen mest spännande karriärsval.

– Det som förut tog ett helt år kan nu byggas ihop på några dagar, berättar konstruktören Mattias Johansson.

 

 

Det händer något i byggbranschen just nu.

 

 

Där material som stål och betong länge har dominerat i storskaliga byggprojekt så sticker nu en ny utmanare fram hakan – trä.

 

 

Eller ja, ny och ny. Sverige består ju till stor del av skog men många av de stora byggherrarna vill nu vara med och ligga i framkant miljömässigt. Det ställer större krav på minskade koldioxidutsläpp vilket gör det vanligare att bygga i trä. 

 

 

Trä blir allt hetare och mer intressant för de inom byggbranschen som vill ligga i framkant. Här är vinnaren av ”Årets Bygge 2021”, en Lidl-butik byggd i trä och bland annat försedd med 780 kvadratmeter solceller på taket. Detta är den första klimatneutrala byggnad som certifierats enligt Sweden Green Building Councils (SGBC) nya certifieringssystem NollCO2.

 

 

 

”Vi håller kursinnehållet superaktuellt”

 

– Stora entreprenörer och byggherrar har sagt att de ska vara klimatneutrala inom 10-20 år. De kommer inte klara det målet om de inte bygger i trä, det kan alla räkna ut. De som väljer att jobba med detta kommer definitivt åka med på det tåget – och det tåget går nu, berättar Mattias Johansson, 33.

 

 

Han var själv snickare men skolade om sig på yrkeshögskola och idag är han avdelningschef på Tyréns, ett av Sveriges ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad och som ofta jobbar med stora träprojekt. 

 

 

 

 

”Stor chans till jobb direkt efter examen”

 

 

 

Varför ska man utbilda sig till Träbyggnadsprojektör på YrkesAkademins yrkeshögskola?

 

– Då får du en riktigt bra utbildning och mycket stor chans till jobb direkt efter examen. Just YrkesAkademins utbildning har en stark ledningsgrupp som består av människor från branschen och tunga företag med lång erfarenhet –  en slags kunskapshub som håller kursinnehållet superaktuell. Ta Moelven till exempel. De ligger i framkant när det gäller modulproduktion i Sverige, och de har sin tekniska chef i ledningsgruppen för den här utbildningen. Det är en person som hela tiden har färska indikationer över var branschen är på väg, hur många våningar vi kommer kunna bygga om fem år, vilka kompetenser kommer marknaden efterfråga och så vidare. Sådan kunskap har våra studerande väldigt mycket nytta av, säger Mattias.

 

 

 

 

 

LÄS MER OM UTBILDNING TILL TRÄBYGGNADSPROJEKTÖR OCH ANMÄL INTRESSE

 

 

KLICKA HÄR

 

 

 

 

Du som har insyn, vilken status har trä som material i branschen idag?

 

– Jämför man med stål och betong så har trä så otroligt mycket mer fördelar ur miljösynpunkt. Men så finns det ju stora ekonomiska incitament för att bygga i trä, särskilt när det gäller modulhus. Rent produktionsmässigt, om du bygger till exempel i centrala Stockholm, så kan det vara svårt och dyrt att bygga på plats, komma fram med stora betongbilar och ha en stor kran i arton månader. Samma byggnad, men som ett modulhus, kan du sätta ihop på typ fyra dagar och då blir inte merparten av produktionstiden i Stockholms centrala innerstad utan kanske i någon liten kommun ute i landet. Där det finns tomma industrilokaler, lägre kostnader, människor med lång erfarenhet inom branschen och så är man ju närmare den skog som vi hämtar själva materialet från.

 

 

Allt större och mer moderna konstruktioner byggs nu i trä, något som är både mer klimatsmart och många gånger mycket mer kostnadseffektivt, särskilt i trånga storstäder.

 

 

 

”Där står det plötsligt ett femvåningshus från en dag till en annan”

 

 

 

Och bland slutkunderna?

 

 

– Jo, sedan ger träet känslan av att bo i en naturlig bostad. Man får de här synliga träytorna och det har blivit lite av en livsstilsmarkör att bo i ett miljövänligt hus. Ett hus som är snällt mot klimatet bland annat eftersom och transporterna inte är så tunga, man kan frakta mycket mer trä på en lastbil jämfört med betong på grund av viktbegränsningar. Modulhus var kanske förut ansett som lite av ett budgethus men nuförtiden ser de husen ut som vilket hus som helst.

 

 

 

 Konstruktion och interiör helt i trä. ”Synliga träytor har blivit trendigt och lite av en livsstilsmarkör”, säger Mattias Johansson.

 

 

 

Hur ser en arbetsdag ut för en träprojektör?

 

– Man sitter och ritar i ganska häftiga program. Datorerna som vi har är ju riktiga speldatorer och kraftfulla nog den tunga grafik som behövs. Det är lite som att röra sig i ett tv-spel där du kan gå runt i huset som du ritar. Du kan se vad som funkar, flytta väggar och fönster och så vidare. Det är väldigt viktigt i den här branschen att man hänger med i de program och uppdateringar som sker eftersom kunskapen verkligen är en färskvara. Sedan är det ganska vanligt att man som träprojektör kanske sitter i anslutning fabriken som producerar byggdelarna och ibland är man även ute och besöker något bygge på plats.

 

 

 

 

LÄS MER OM UTBILDNING TILL TRÄBYGGNADSPROJEKTÖR OCH ANMÄL INTRESSE

 

 

KLICKA HÄR

 

 

 

 

 

”Träbyggnadsprojektör är ett spännande och varierande yrke som ligger i tiden”

 

 

 

Vad är det mest spännande med yrket?

 

– Som slutprojektör är man projektets forward. När man släpper ifrån sig ett hus man har ritat och projekterat så är ju nästa steg att huset byggs och din kontakt, alltså personen som tar över sedan, styr produktionen. Det gäller alltså att hålla tungan rätt i mun när du jobbar – har du ritat fel så kommer inte pusslet att passa. Så när det är monteringsdag av ens projekt hoppas man ju lite att telefonen inte ringer, säger Mattias och skrattar.

 

 

Varför ska man bli träbyggnadsprojektör?

 

– Det ligger i tiden, det är brist på duktiga projektörer, det är ett spännande yrke där ingen dag är den andra lik, du har varierande arbetsuppgifter med ständigt nya uppdrag och kunder.

 

 

Vad är det coolaste du själv har varit med om i den här branschen?

 

– Det är väldigt häftigt när man är med i ett projekt där vi ritar alla moduler och block till ett hus och sedan körs byggdelarna i skytteltrafik med lastbil till annan ort för att monteras ihop – och så bara stämmer allt! Efter att jag själv har varit med och ritat något i en dator så byggs det sedan som ett jättestort lego eller pussel någon annanstans – på bara 2-3 dagar dessutom! 

 

– Hade man byggt projektet i betong hade samma hus tagit kanske ett år. Nu kan det istället vara så att någon går förbi en plats på väg till jobbet och där det tidigare varit tomt står nu plötsligt ett femvåningshus från en dag till en annan. Det är ju som att någon bara har släppt ett hus från himlen!

 

 

 

 

LÄS MER OM UTBILDNING TILL TRÄBYGGNADSPROJEKTÖR OCH ANMÄL INTRESSE

 

 

KLICKA HÄR