De validerar över 100 medarbetare hos YrkesAkademin kostnadsfritt – så kan du göra detsamma
30 maj, 2022
Över 100 medarbetare från BAE Systems Bofors AB har nu startat i gång valideringar i Industriteknik hos YrkesAkademin i Karlskoga. Insatsen sker inom TSL:s projekt Kompetens för konkurrenskraft.
– Det är väldigt stort för oss att få göra denna satsning och vi är så glada att få vara en del av projektet! Kompetensutveckling är en kultur vi värnar om. Att våra medarbetare utvecklas kunskapsmässigt och i sin personliga utveckling ger mycket tillbaka till företaget, säger Emma Ekbäck Nermark, Senior HR på BAE Systems Bofors.
Just nu erbjuder Trygghetsfonden TSL företag och dess anställda som påverkats negativt av pandemin möjligheten att ansöka om kostnadsfri kompetensutveckling. Projektet riktar sig bland annat mot industribranschen.
– Att kompetensutveckla och validera sina medarbetares yrkeskunskaper mot industrins kompetensbevis är ett effektivt sätt att bli mer konkurrenskraftig. Nu kan ni säkerställa att företaget har den kompetens som behövs, skriver TSL på projektets hemsida.
ANSÖK OM KOSTNADSFRI KOMPETENSUTVECKLING
Avancerad teknik kräver rätt kompetens
Ett av företagen som beviljats kompetensutvecklingsinsatser är BAE Systems Bofors i Karlskoga, som är globala tillverkare av försvarsmaterial.
– Vi är ett utvecklingsföretag som håller på med avancerad teknik, därför behöver vi följa med i teknikutvecklingen som sker runtomkring oss. Vi satsar stort på kvalitetsområdet, och för att kunna leverera bästa kvalitet behöver vi ge rätt förutsättningar till vår personal, säger Emma och fortsätter.
– Det känns jätteroligt att tillsammans med TSL och YrkesAkademin ge personalen möjlighet att jobba med sin kompetens. Vi tycker också att det är kul att utbildningen sker lokalt på plats i Karlskoga.
Koll på kompetensen med Industriteknik BAS
Inom industrin finns flera kompetensbevis. En av dem är Industriteknik BAS, som ger företaget och medarbetare en tydlig bild kring vilka styrkor som finns och vilken kompetens som behöver utvecklas.
– En validering inleds med att deltagaren checkar av sin kunskap utifrån 10 kunskapsområden inom industriell produktion. Därefter får deltagaren en rekommenderad digital utbildningsplan, baserat på vilka kunskapsområden individen behöver förbättra. På YrkesAkademin sker studierna smidigt och flexibelt via en E-learningplattform. Efter studierna är det dags för slutcertifiering. Vid ett godkänt resultat tilldelas de kompetensbevis i Industriteknik BAS, säger Jens Larsson som är certifierad testledare från YrkesAkademin.
Stöttats av IF Metall – ”Förvalta & Förbättra”
I ansökan till TSL har BAE Systems arbetat tätt ihop med IF Metall.
– Valideringsverktyget är effektivt för att mäta vilka möjligheter varje individ har, för att därefter kunna vidareutveckla med individuella spetskompetenser. Kompetensen inom Svensk Industri behöver stärkas, företagen behöver bli mer konkurrenskraftiga, och där skapar valideringsverktyget stora möjligheter för att bygga en stark grund att stå på, säger Staffan Källström, Ordförande i IF Metall Bofors Verkstadsklubb och fortsätter.
– Det är en euforisk känsla att nu få starta i gång projektet. Samarbetet med företaget, TSL och YrkesAkademin har varit väldigt bra. Vårt mål är nöjda medlemmar, och att stärka kompetensen hos våra medlemmar och företag, kort sagt: förvalta och förbättra, säger Staffan.
”Det är den största valideringen vi någonsin haft!”
Utbildarna Malin Israelsson och Roger Saxin är ansvariga för valideringarna i Karlskoga. Så här sammanfattar dem de första dagarna:
– Det känns väldigt kul att vara i gång! Detta är den största valideringen vi någonsin har haft med över 100 deltagare. Hittills har allt gått väldigt smidigt och stämningen har varit positiv och förväntansfull bland deltagarna, säger Malin.
Vad säger ni till deltagare som kan visa nervositet över slutresultatet?
– Vi är noga med att berätta varför man gör valideringar. Att det är för att höja kompetensen, öka individens kunskap, möjlighet att kunna påverka vilket också brukar leda till mer arbetsglädje. Till oroliga deltagare förklarar vi att det är vanligt att bli underkänd i ett eller flera ämnen, och att testet inte är ett bevis på hur ”bra” du är på ditt jobb, förklarar Malin.
Ansök om kostnadsfri validering – YrkesAkademin stöttar hela vägen
Ta denna unika chans att kompetensutveckla er personal! Ansökan har öppet fram till oktober 2022. YrkesAkademin stöttar hela vägen – från ansökan till genomförd utbildning
Läs mer om hur vi kan hjälpa dig här.