Mina studier

Anna pluggade yrkesvux, fick jobba direkt: “Det är så mysigt att arbeta på hotell”

27 september, 2021

Från det högljudda stojet på skolgården till det lågmälda småpratet i mysiga hotellfrukosten.
Anna Modén, 36, bytte spår efter tio år och pluggar nu två terminer Hotell- och turism hos YrkesAkademin.
Redan halvvägs igenom utbildningen har hon fått deltidsjobb på Plaza i Karlstad.
Det här är ett perfekt sätt om man vill byta jobb, speciellt i min ålder, säger Anna.

 

 

Det var ett par saker som Anna Modén visste säkert.

 

För det första var hon helt klar med sitt nuvarande yrke.

 

– Jag hade jobbat som fritidspedagog i tio år men kände verkligen att yrket hade tappat sin charm för mig. Så jag ville göra något annat, berättar Anna.

 

Det andra var att hon inte orkade göra någon lång runda med pluggande.

 

– Jag orkade inte hoppa på en utbildning som var tre-fyra år IGEN, för den resan hade jag ju gjort en gång redan. Dessutom har jag familj och barn så jag googlade vilka utbildningar det fanns här i Karlstad, som inte var så långa dessutom. Då hittade jag till yrkesvux på YrkesAkademins ettåriga Hotell och turism. Jag tog tjänstledigt ett halvår från skolan där jag jobbade för att testa om detta var rätt för mig, och det var det ju! Det var jätteroligt att lära sig något nytt igen, berättar Anna.

 

 

Ledde till arbete redan under utbildningen

 

 

Sin praktik, eller APL (arbetsplatsförlagt lärande), gjorde Anna på Plaza Hotel i Karlstad.

 

– Jag kände direkt att det var superkul. Att vara på hotell är ju en helt annan miljö än en skola där jag varit i tio år. Jag blev så bra bemött, uppskattade verkligen teamkänslan och trivdes så bra. Så fick jag även chans att vara i restaurangen vilket jag gillar. Praktiken ledde sedan till sommarjobb och nu under min andra och sista termin hoppar jag in och jobbar några dagar per vecka i frukostserveringen samtidigt som jag pluggar, säger Anna.

 

Vad är det bästa med nya jobbet?

 

– Det är så MYSIGT att fixa och dona där i buffén på morgnarna, göra fint eller glida runt och småprata med folk, träffa lita alla möjliga sorters personer från olika delar av världen, då mår jag som bäst. Sedan är det så lugn atmosfär när jag går runt och med lågmäld röst och konverserar gästerna i restaurangen, särskilt om man jämför med skolmiljön där jag jobbat förut, haha.

 

 

”Yrkesvux är ett perfekt sätt att byta jobb”

 

 

Vilka är dina intryck av YrkesAkademin och yrkesvux?

 

– Själva utbildningen har så bra innehåll, är snyggt upplagd och så har vi haft så roligt under tiden. Lärarna har varit väldigt tydliga och engagerade. Det en väldigt kul utbildning. Så länge man tar tag i studierna direkt och försöker vara strukturerad så funkar det. Det är viktigt att inte halka efter tycker jag, då blir det kaos, säger Anna och skrattar.

 

 

Vad skulle du säga till dem som är intresserade av att göra detsamma som du, att plugga på yrkesvux?

 

– Det här ett perfekt sätt om man vill byta jobb, speciellt i min ålder, med korta studier en nivå som gör att man kan balansera livet och klara studierna samtidigt. Det är fantastiskt att få komma ut i arbetslivet redan under utbildningen, genom praktiken, så att man får in en fot i branschen direkt. Dessutom är det ju CSN-berättigat om man har möjlighet till det, säger Anna Modén.

 

 

 

Här hittar du yrkesvuxutbildningarna som finns i din kommun:

 

KLICKA HÄR