Mina studier

Anna anställdes samma dag som hon tog lastbilskörkortet

6 oktober, 2021

Efter nio år på Pressbyrån ville Anna Ikonen, 29, vidare, men visste inte hur – hon hade ju inte ens gymnasiebetyg.


Då hittade hon till lastbilsutbildningen på YrkesAkademins yrkesvux och 40 veckor senare tog hon körkort för tunga fordon med släp.


– Jag fick anställning direkt, samma dag som uppkörningen jobbade jag mitt första pass och körde själv lastbil med släp ner till Tärnsjö, berättar Anna.

 

 

Du som brukar färdas på vägarna mellan Timrå i Medelpad och Tärnsjö i Uppland kan ha passerat Anna Ikonen i sin lastbil.

 

Men endast om du är ute och åker på natten, och bara sedan ett par månader tillbaka. För hade du frågat den här tjejen förra året om hon skulle köra runt i en lastbil med Sveriges längsta tillåtna släp, ja då hade hon nog sagt att det var rena fantasier.

 

 

Anna Ikonen jobbade nämligen på Pressbyrån i nästan ett decennium, detta efter att ha skippat gymnasiet och börjat knega direkt efter högstadiet.

 

 

”Det var en död dröm”

 

 

– Jag älskade i och för sig det jobbet men jag hade haft det så många år och kände att jag ville prova något annat och då var det faktiskt min chef som stöttade mig att ta steget. Egentligen hade jag alltid velat lära mig köra lastbil men trodde inte ens att det var möjligt. Jag tänkte att det var en ”död dröm”.

 

Hur kom du i kontakt med YrkesAkademin?

 

– Jag ringde Komvux och då berättade de om yrkesvuxutbildningar, vilket jag inte ens visste att det fanns och när jag fick hjälp att söka trodde jag inte ens att jag skulle komma in. Jag hade ju ingen gymnasieutbildning alls, men fick veta att det var just därför jag passade bra för den här typen av utbildning.

 

 

”Kommer jag ens klara det här?”

 

 

Hur tycker du att utbildningen blev sedan då?

 

– Det var verkligen super! Jag fick gå en så kallad FBU, Förberedande utbildning, tre veckor inför starten för att se ifall detta skulle passa mig. Jag var ju rätt nervös och undrade om jag skulle klara det, särskilt eftersom det var så länge sedan både som tog körkortet eller höll på med skolämnen som matte och uträkningar. “Kommer jag ens klara det här?”, tänkte jag. Men det gick hur lätt som helst.

 

– Dessutom var vi mest tjejer i klassen vilket var kul. Av 14 som tog examen var det nog fem killar bara.

 

 

40 veckor efter start var utbildningen klar, och vi kan väl säga som så här – Anna behövde inte gå sysslolös många timmar efter examen.

 

 

”Det hade inte kunnat bli bättre”

 

 

– Två veckor innan min uppkörning gjorde jag en spontanansökan till Bårmans Transport eftersom jag hade kollat upp dem och de verkade väldigt bra. Det tog nog inte mer än en några dagar innan de hörde av sig och frågade ifall jag ville ha jobb och om jag kunde börja samma dag som jag hade uppkörningen för körkortet. Så jag körde upp på morgonen och sedan började jag jobba på eftermiddagen.

 

Hur var det??

 

– Haha, ja man var ju lite skakis. Jag kommer ihåg att jag tänkte ”Nu sitter det ju ingen här bredvid längre, nu är det bara jag själv.” Dessutom körde jag det längsta släpet man får köra i Sverige. När passet var klart tänkte jag ”Jag klarade det! Jag har ett nytt jobb!” Sedan tog det nog ett par veckor innan jag verkligen fattade att det här är mitt nya liv.

 

 

Och hur är det nya livet som långtradarchaffis då?

 

Ja det kan nog se rätt olika ut beroende på om man till exempel kör stadsleveranser inom ett lokalt område eller ifall man som jag kör spetsbyten över längre sträckor. Mina arbetspass är väldigt lättsamma tycker jag och flyter på så mycket smidigare eftersom jag kör nattetid. Jag börjar klockan 17.00 på eftermiddagen då jag sätter mig i lastbilen som är färdigpackad och klar. Sedan åker jag raka vägen ner till Tärnsjö. Det tar väl cirka fyra timmar. Där tar jag rast, byter last med den andra chauffören och sedan bär det upp till Timrå igen där jag är tillbaka och är klar ungefär 03.00 på natten. Och det trivs jag hur bra som helst med, det hade inte kunnat bli mycket bättre, säger Anna Ikonen.

 

 

Du kan också ha nytt jobb inom ett år!

Dessa yrkesvuxutbildningar finns i ditt område

 

 

KLICKA HÄR