Mina studier

Detektivarbete och problemlösning – jobba med tunga maskiner och fordon

14 maj, 2021

Just nu skriker branschen efter tekniker, speciellt inom tunga fordon. Det är ett utmärkt tillfälle för dig som kommer direkt från gymnasiet, eller för dig som har jobbat som mekaniker några år, att ta klivet mot en tryggare framtid och större utmaningar – bokstavligen. Men hur ser rollen ut och hur tar du dig dit? Här reder vi ut begreppen.

 

Skogsnäringen, jordbruket, gruvor, brobyggen, riggar – i flera sektorer råder skriande brist på kompetens just nu. Många av de största företagen vittnar om samma sak – efterfrågan är större än någonsin och industrin är helt enkelt het som en kolvmotor. Omställningen med målet ett fossilfritt samhälle är en av orsakerna till att ett teknikskifte är under uppbyggnad.

 

Detektivarbete på hög nivå

 

Som tekniker för tunga maskiner och fordon handlar vardagen mycket om att ställa diagnos och lösa problem. Inte sällan handlar det om stora maskiner där tiden är av vikt eftersom produktionen är beroende av utrustningen, så klockan och pengarna tickar för varje timme resursen inte är i bruk. Där blir dina specialistkunskaper som tekniker otroligt värdefulla precis som din nyfikenhet och förmåga att förstå hur allt hänger samman: Vad är det som inte funkar och vad behöver göras? Här har du möjlighet att jobba både med kontinuerligt underhåll och service och förebyggande arbete, likväl som felsökning och reparationer. Du arbetar inom både befintlig och ny teknik.

 

Vilken roll lockar dig mest?

 

Som utbildad tekniker för tunga maskiner och fordon står arbetsgivarna på kö och efterfrågar just din kompetens. Du har därför möjlighet att välja ett företag och en roll som passar dig i framtiden – att arbeta som mekaniker på verkstad, jobba på försäljningssidan eller kanske mer fritt ute som fälttekniker. De största företagen inom branschen har också börjat titta på traineeprogram och karriärvägar för att se till att du hela tiden kan utvecklas inom ditt yrke och få en passande löneutveckling som du känner dig nöjd med.

 

 

Så kan du också bli tekniker för tunga maskiner

– läs mer och anmäl ditt intresse:

 

 

KLICKA HÄR

 

 

Vägen dit

 

Oavsett om du kommer direkt från gymnasiet eller redan har jobbat ett par år är den 1,5-åriga utbildningen Tekniker tunga maskiner och fordon på YrkesAkademin en bra väg in. Jobbet handlar mer om problemlösning och detektivarbete än styrka, vilket brukar leda till att klasserna är blandade både vad gäller kön och ålder, men även erfarenhet. Några studerande kommer direkt från gymnasiet, medan andra redan har ett jobb idag – men vill hitta nya vägar till en trygg framtid genom att vidareutbilda eller omskola sig.

 

Från Göteborg till Gällivare

 

Utbildningen Tekniker tunga maskiner och fordon på YrkesAkademin sker till största delen på distans, vilket kan vara bra för dig som vill delta framför datorn – oavsett var i landet du bor. Praktiska moment i form av ett antal fysiska träffar gör att du ändå får träffa dina kurskamrater och ger dig chansen att testa dina teorier på plats. I Eskilstuna har utbildningen funnits under flera år, men i höst startar den även i Göteborg och till vårterminen 2022 i Gällivare – för att fler ska kunna utbilda sig lokalt och ha möjlighet att bo kvar på sin nuvarande ort även när de kommer ut i arbetslivet.

 

Stöd av ledningsgruppen

 

YrkesAkadmiens ledningsgrupp består av representanter för några av de största företrädarna i branschen, med verkstäder över hela landet. De hjälper dig med en praktikplats där du får prova på yrket. I utbildningen ingår två praktikperioder.

 

Inte rätt behörighet? Gå en introduktionskurs

 

Kanske är du en av dem som har grundläggande behörighet som gymnasiekompetens, men saknar särskild behörighet i fordonsteknik? Hos oss på YrkesAkademin ges du möjlighet att starta resan med en introduktionskurs på fyra veckor. Kursen ger dig den kunskap du behöver men också en garanterad plats på utbildningen på ett och ett halvt år. Introduktionskursen fungerar även för dig som känner att det var länge sedan du satt i skolbänken och vill få repetition för att känna dig trygg när utbildningen väl drar igång. Om du är osäker så guidar vi dig och försöker tillsammans hitta den bästa lösningen.

 

Stöd under utbildningen

 

Vi på YrkesAkademin erbjuder också hjälp med planering eller annan anpassning under skolgången. Specialpedagoger finns på skolan för planering av särskilt stöd för den som behöver det och har du begränsade kunskaper i svenska språket kan du få extra stöd i svenska med yrkesinriktning, där får du koll på de viktigaste termerna och det så kallade bransch-tugget.

 

 

Nyfiken? Ta första steget 

 

Genom att berätta för våra utbildningsansvariga att du vill veta mer och förklara vilken situation du befinner dig i just nu kan du ta det första steget mot ett varierande och utvecklande jobb. Oavsett behörighet kontaktar utbildningsledaren dig för att ge dig svar på dina frågor.

Ansökan till utbildningen Tekniker tunga maskiner och fordon är öppen fram till 16 maj, men du kan även skicka in en sen ansökan ända fram till utbildningens start.

 

 

Så kan du också ta din karriär framåt

– lär mer och anmäl ditt intresse:

 

 

KLICKA HÄR