Träarbetare
Vill du vara med och bygga framtidens hem och arbetsplatser där människor kommer leva och bo? Tycker du om att se resultatet av ditt arbete och veta att det du skapat kommer ge tak över huvudet åt familjer och arbetskollegor i flera generationer? Gillar du att röra på kroppen och jobba i varierande miljöer tillsammans med andra personer? Då kan du bli träarbetare.
I det här yrket arbetar du bland annat med nybyggnationer, ombyggnationer och renoveringar av hus men också med anläggningsarbete. I Sverige byggs det just nu så det knakar – därför finns det gott om jobb och du kommer behövas.
Hur ser en arbetsdag ut?
På en byggarbetsplats finns många träarbeten som måste göras. Det kan röra sig om nyproduktion, ombyggnation eller renovering av olika typer av byggnader. Arbetsuppgifterna kan variera mellan att till exempel bygga bärande konstruktioner, snickra formar för betonggjutning, inredning samt resa mellanväggar, spika tak eller paneler och montera gipsskivor. När det gäller husbyggen monterar träarbetaren dörrar, fönster, skåp och andra snickerier. Träarbetare utgår nästan alltid från en ritning och ritningsläsning är därför en viktig del av jobbet. Ibland stöter du på problem och behöver använda fantasi och skaparförmåga för att lösa uppgiften.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN. Arbetsplatslärande (APL) är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa kontakt och att söka jobb. Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 6800 timmar.
Träarbetare, 1000 poäng – Kurser:
- Husbyggnadsprocessen
- Husbyggnad 1
- Husbyggnad 2
- Husbyggnad 3 ombyggnad
- Trä 1 stommar
- Trä 2 beklädnad
- Trä 3 montage
Ytterligare 50 poäng om läses som lärling.
Saknar du betyg i en kurs eller har ett underkänt betyg kan du anmäla dig till att göra en prövning hos oss.
Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.