Målare
Som målare arbetar du i varierande miljöer, allt från människors hem till skolor, sjukhus, kontor och industrier. Du arbetar med att måla väggar, tak och andra ytor i byggnader. Du förbereder underlaget genom att spackla och slipa, och sedan applicerar du färg med pensel, roller eller spruta. Arbetet kan vara både inomhus och utomhus, och du jobbar ofta på byggprojekt eller vid renoveringar. Jobbet kräver noggrannhet och en bra känsla för färg och detaljer.
Arbete/Arbetsmarknad
Arbetsmarknaden för målare är bra. Det finns stor efterfrågan på yrkesskickliga målare inom både nybyggnation och renovering. Många företag söker målare för att arbeta på bostäder, kontor och andra byggnader. Jobbmöjligheterna är många och du kan dessutom välja att specialisera dig inom olika områden, som dekorativt måleri eller fasadmålning. Sammanfattningsvis är målare ett yrke med stabila jobbmöjligheter och god efterfrågan på arbetsmarknaden.
Utbildningens Upplägg
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN.
Det ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din APL på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din APL-plats. Minst 15% av studierna genomförs på praktik/APL. Utbildningen är studiemedelsberättigad och du bekostar din kurslitteratur själv.
Efter genomfört yrkespaketet följer färdigutbildning på ett företag inom branschen. Färdigutbildningen får du genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får du lärlingslön enligt gällande avtal. Du måste själv söka anställning som lärling.
Målare, 1000 poäng
– Kurser:
- Måleriprocessen – MARMAL0 – 200 poäng
- Måleri 1 – MARMAL01 – 200 poäng
- Måleri 2 – MARMAL02 – 200 poäng
- Måleri 3 – MARMAL03 – 200 poäng
- Måleri 4 – MARMAL04 – 200 poäng
Ytterligare 50 poäng om läses som lärling.
Saknar du betyg i en kurs eller har ett underkänt betyg kan du anmäla dig till att göra en prövning hos oss.
Förkunskapskrav:
- Godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk
- Matematik på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.
Körkort (B) är en fördel.