Yrkesförare Persontransporter (D)
Det bästa med att vara bussförare är att man får träffa många olika människor varje dag och bidra till att de kommer dit de ska. Man får se olika platser och uppleva staden på ett unikt sätt. Arbetet ger en känsla av frihet och variation, samtidigt som man har fasta rutter och tider. Dessutom är det ett ansvarsfullt jobb – bussen väger många ton och kräver både kunskap och lugn för att hantera på ett säkert sätt i trafiken. Sammanhållningen bland kollegorna och möjligheten att jobba självständigt gör också yrket attraktivt.
Arbete/Arbetsmarknad
Arbetsmarknaden för busschaufförer är mycket god. Det finns stor efterfrågan på förare inom både stads- och långdistansbussar. Oavsett ålder och erfarenhet finns det goda möjligheter att hitta jobb inom detta yrke. I arbetet ingår att sälj och kontrollera biljetter och färdbevis. Man kan arbeta med olika typer av transporter, allt från linjetrafik, skolskjuts, flygbuss, färdtjänst och turistresor. Sammanfattningsvis är busschaufför ett yrke med många jobbmöjligheter och en stabil arbetsmarknad.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN.
Arbetsplatslärande (APL) är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa kontakt och att söka jobb. APL innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller arbetar sena kvällar. Du får vara beredd på restid till din APL-plats. Minst 15% av studierna genomförs på praktik/APL. Kostnad för kurslitteratur tillkommer
Den här utbildningen bedrivs i Luleå och är sökbar för dig som bor i Luleå, Piteå, Kalix, Boden och Älvsbyn.
Observera att ansökningsdatum kan skilja beroende på kommun
Yrkesförare Persontransport, 500 poäng
Bussförare D
Kurser:
- Yrkestrafik TRAYRK1, 300 poäng
- Persontrafik, PESPER1, 200 poäng
Förkunskapskrav Buss:
- Grundskolekompetens eller motsvarande
- Du måste ha fyllt 24 år
- Godkända betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper
- Inneha svenskt B-körkort och god körvana
- Giltigt körkortstillstånd för D-behörighet. Körkortstillstånd ansöker du om hos TRANSPORTSTYRELSEN