Mina studier

Evas tävlingsinstinkt hjälper arbetsförmedlingen i Gävle briljera i jämställdhetssträvan

23 juni, 2022

Sverige står inför en potentiell logistisk kris – samtidigt som ökade transporter kräver fler yrkesförare beräknas cirka 50 000 nya förare behövas inom kommande år för att landet inte ska stå still. 

Men i detta tungt mansdominerade yrke behövs också massor av kvinnor! 

Detta har länge varit en stor utmaning och förblir så på många håll – men på ett ställe, i Gävle, möter man jämställdhetsmålet på 50%. 

Hemligheten – Eva Magnusson, handläggare på Arbetsförmedlingen. 

  • Jag vågar ta ut svängarna och tänka utanför boxen, berättar Eva som här delar med sig av sina succémetoder. 

 

 

Är det ett enormt patos eller ”blödande hjärta” för just kvinnor som driver socionomen och arbetsförmedlaren Eva Magnusson? Nej, det är en sjuhelsikes tävlingsinstinkt! 

 

 

  • Det är väl klart att jämställdhet är viktigt eftersom det handlar om att få ut fler kvinnor i mansdominerade yrken och de flesta arbetsplatser blir ju bevisat bättre när vi är både män och kvinnor. Men ärligt talat så är min starkaste drivkraft att jag brinner mest för att uppnå själva målet och vill kunna mäta det. Jag är en tävlingsmänniska. Det här målet fick jag av en chef som sade ”Hörrudu Eva Magnusson, om du ska fortsätta hålla informationsmöten för bara män så får du ha det i en skrubb!”, säger Eva och skrattar.

 

 

  • Då tänkte jag att ”Jaha, är det så att du vill ha så många kvinnor som möjligt så ska du få det!” Sådana utmaningar triggar min tävlingsinstinkt och jag antog utmaningen direkt! Så nu siktar jag på att uppnå uppsatta volymer samtidigt som jag arbetar för jämställdhet – och då vill jag vara bäst i Sverige, berättar Eva.

 

 

 

Evas distrikt är den lysande stjärnan i statistiken

 

 

 

Man kan med andra ord säga att ändamålen helgar medlen – för Evas tävlingsinstinkt har hjälpt massor av kvinnor att våga ta steget över till annars mansdominerade yrken så som bilmekaniker, bussförare och så lastbilsförare, där Evas distrikt är den lysande stjärnan i landet enligt YrkesAkademins statistik över kvinnor som blir färdigutbildade för dessa yrken.

 

 

Detta fantastiska resultat får dock inte Eva Magnusson att vila på lagrarna. 

 

 

  • Dels handlar det ju för oss på Arbetsförmedlingen om att möta volymer, att hjälpa så många som möjligt ut i arbete hela tiden och det jobbet slutar aldrig, sedan vill jag såklart även få ut fler kvinnor även i de andra mansdominerade yrkena.

 

 

Vad är det då som gör att Eva lyckas så bra i arbetet med att nå bättre jämställdhetssiffror bland sina klienter?  

 

 

 

”Jag tycker om att prova saker på lite andra sätt för att nå resultat.”

 

 

 

Ja om vi backar bandet lite så har hon arbetat som handläggare på Arbetsförmedlingen i Gävle i elva år, bland annat med ungdomar men sedan cirka tre år tillbaka har fokuset legat på just jämställdhet. 

 

 

 

En utmaning som hon tacklat på sitt eget manér. 

 

 

  • Jag tycker att jag vågar prova saker på lite andra sätt för att nå resultat och tacknämligt nog har jag haft gott förtroende och mandat från mina chefer. Det har gjort att jag så att säga vågar ta ut svängarna lite. Sedan är jag ju en tjänsteman på en myndighet så jag kan ju inte ta ut svängarna hur mycket som helst, men jag kan gira en hel del i kurvorna så länge jag håller mig på vägen, säger Eva och skrattar.

 

 

  • Skämt åsido, mycket handlar om att gå de där extra stegen. Man får inte ge upp och säga ”nä det här går inte”, utan måste våga prova många olika vägar för att nå målet, gå utanför boxen. Samtidigt är det ingen quick fix vi pratar om, utan ett långsiktigt arbete som kräver ett ständigt målfokus för att det ska bli hållbart.

 

 

Eva Magnusson provar gärna olika och nya metoder för att nå sina må – och skapar resultat. Det är möjligt tack vara ett stort förtroende från cheferna., berättar hon själv.

 

 

 

På vilka sätt går du utanför boxen? 

 

 

  • Säg att vi har en kvinnlig klient som redan har en gångbar utbildning, till exempel inom vården, en bransch där det ju finns stor efterfrågan, men som har varit arbetssökande i ett år. Då är det ju något som är fel, hon vill inte helt enkelt. Då försöker jag tänka lite mer generöst. Ska vi ha kvinnor inom de mansdominerade yrkena så måste vi kunna välja kvinnor som vill göra något annat även om de är utbildade inom vården. Då gör vi såklart en arbetsmarknadsmässig bedömning och om jag ser att det är möjligt så försöker jag hjälpa dem att byta spår.

 

 

Hur gör du då?  

 

 

  • Jag kallar till specialträffar och infomöten enbart för kvinnor där jag berättar om flera av dessa yrken som annars är mansdominerade. Där tycker jag det är viktigt att våga vara lite personlig så jag utgår från mina egna tankar och erfarenheter när jag berättar eller svarar på frågor. Det kan vara helt andra typer av frågor kring yrket och arbetslivet som kommer när jag har en grupp med exklusivt kvinnor. 

 

 

Vilka frågor kan det vara? 

 

 

  • Det är ofta praktiska frågor som handlar om trygghetsfaktorer. Många undrar till exempel om det är fler kvinnor som kommer gå utbildningen, eller är jag ensam? Kommer det finnas omklädningsrum och toaletter för tjejer? De kan också fråga om det finns kvinnliga lärare och personal. Det är viktigt att leverantörer kan visa att det finns kvinnliga förebilder.

 

 

 

”När de träffar andra kvinnor och märker att de klarar jobbet – då klickar det ofta”

 

 

 

Upplever du att det är lätt eller svårt att väcka intresset runt dessa yrken hos kvinnor? 

 

 

  • Jag brukat peppa dem att våga prova på. Många är kanske tveksamma och tänker att vissa av yrken som lastbilsförare eller mekaniker inte är något för dem men då brukar jag säga att de ju faktiskt kan gå dit under den korta period som vi kallar test och kartläggning. Den är inte bindande men ger en chans att få prova på. Sedan, när de väl är där, träffar andra kvinnor, märker att de faktiskt klarar jobbet och att det är både spännande och roligt – då klickar det ofta.

 

 

Vilka andra metoder brukar du för att stimulera så många kvinnor att söka sig till tunga yrkesförarjobb? 

 

 

  • Bland annat har jag jobbat mycket med alla kvinnor som inte har körkort – bara i Gävleborgs län handlar det om cirka 4000 personer totalt, och för dem försöker jag ofta förklara vikten av att ha vanligt B-körkort för att vara mer attraktiv på arbetsmarknaden. Jag informerar om att man kan få CSN-stöd för att plugga till körkortet. Om vi ska få fler kvinnor att bli buss- eller lastbilsförare måste de först ha B-körkort.

 

 

 

Nu har du över 50% kvinnor på till exempel lastbilsutbildningarna. Vilket är ditt nästa jämställdhetsmål, om du nu ska hålla tävlingsinstinkten i gång? 

 

 

  • Framför allt handlar det om att vidmakthålla det. Om jag skulle sitta nöjd så skulle vi tappa hela tiden. Det här är ju ett arbete som aldrig tar slut. För varje person som vi får in måste jag kämpa hela tiden. Målsättningen är att uppnå fifty fifty på samtliga utbildningar. Det är drömscenariot för jämställdhet. 

 

 

 

”Jag ser ju att arbetsgivarna är intresserade av att anställa tjejer.”

 

 

 

Vilken är den största utmaningen för det? 

 

 

  • Ja alltså samtidigt har vi hela tiden volymmålen att tänka på. Det ska ju in många, av både män och kvinnor, och just nu börjar det bli sommar och då kommer känslan för många att ”Ska jag gå in i en sådan här heltidsutbildning nu? Nej det gör jag till hösten i stället!” Dessutom går många till tillfälliga sommarjobb så det kan vara en utmaning att nå till våra uppsatta volymer under den här perioden. 

 

 

Så även om du i mångt och mycket har tävlingsådern som drivkraft, vilka är enligt dig de största värdena med att få in fler kvinnor i mansdominerade yrken så som lastbilsförare? 

 

 

  • Jag ser ju att arbetsgivarna är intresserade av att anställa tjejer. Generellt vill arbetsgivare anställa fler kvinnor bakom ratten än män. Männen har de redan och de tycker att kvinnor i trafiken funkar bättre, de är mer rädda om bilen och kör mer ansvarsfullt – något som är otroligt viktigt när man framför ett tungt fordon. Vid lastning och lossning av gods behövs också att man är fokuserad och kan hålla lugnet. Men sedan är detta viktigt inom arbetslivet i stort. Oavsett yrke så blir en jämställd arbetsplats också ett trevligare ställe.

 

 

 

LÄS OCKSÅ

 

 

Så tänker YrkesAkademin jämna ut könsfördelningen på allvar.

 

 

KLICKA HÄR