Svetsare
Klarar du att hantera hetta på ända upp till 10.000 grader i dina händer? I det här yrket är DU den som styr ljusbågen som utgör grunden för bågsvetsning – en båge där den elektriska spänningen laddas ur som en blixt under ett åskväder. Det här är jobbet där din teknik, noggrannhet, samt förmåga att bedöma vilken spänning och trådmatningshastighet som krävs, blir nycklarna till din framgång. Är du redo för att bli svetsare finns stora möjligheter till att få jobb direkt efter utbildningen.
Hur ser en arbetsdag ut?
Som svetsare jobbar du med olika svetsmetoder för att sammanfoga metaller inom flera branscher. Svetsning utförs exempelvis vid broanläggningar, husbyggen, vid installation av rörsystem inom processindustrin eller vid smidesarbete. Det kan också handla om allt från tillverkning av avancerad medicinsk utrustning till motorer. Dessutom får du god kännedom om olika metallers egenskaper och uppbyggnad samt lär dig svetsmetoder såsom metallbågs-, MIG/MAG- TIG och/eller gassvetsning. Som svetsare kan man arbeta både inom- och utomhus. Säkerhet är viktigt och skyddsutrustning används för arbetet.
Om utbildningen
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN. Mindre kostnad för litteratur kan förekomma. Skyddskläder finns att låna.
APL
APL står för Arbetsplatsförlagt lärande, är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa nya kontakter och bygga nätverk för att komma närmare arbetsmöjligheter redan under utbildningstiden så att vägen ut till nytt jobb blir kortare.
Kurser
PRDPRO01 Produktionskunskap 1, 100 p
PRUIND0 Industriell mätteknik – grund, 50 p
PRUPRD01S Produktionsutrustning 1, 100 p
SAASVT0 Svets grund, 100 p
MAEMAT01 Matrielkunskap, 100 p
SAAKÄL01S Kälsvets 1, 100 p
SAAKÄL02S Kälsvets 2, 100 p
SAASTU01S Stumsvets 1, 100 p
SAASTU02S Stumsvets 2, 100 p
SAASAA0 Sammanfogning, 100 p
PRUINE00S Interna transporter (truck), 50 p
PRUINE00S Interna transporter (travers), 50 p
KVARIN alternativt Orienteringskurs Komvuxarbete alternatitvt Svetarprövning, 100 p
Behörighet
För att ha förutsättningar att kunna studera utbildningen ska du ha
- godkänt i svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå