Kock
Slår ditt hjärta extra för matlagning och bra råvaror? Är du bra på att hålla lugnet och fokusera under tidspress? Kan du samarbeta för att möta gästernas behov? Gillar du att organisera och planera framåt? Då är det i restaurangbranschen som du hör hemma.
Matlagning är ett hantverk och ska göras med kärlek. För många är restaurangbesöket en höjdpunkt och ofta får du veta direkt att ditt jobb är uppskattat. Den här utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta inom restaurang, storkök eller servering. Utbildningen bedrivs i riktigt restaurangkök. Behovet ökar i branschen och efterfrågan på utbildad personal inom kök och servering är mycket stor.
Hur ser en arbetsdag ut?
Restaurang- och storkökspersonal är ett serviceyrke där arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplats och du kan arbeta både nationellt och internationellt. En stor del av jobbet består av att planera och förbereda maten. Det kan handla om att skala och hacka råvaror snyggt, lägga upp fina presentationer av maten, assistera kockarna. Sedan lagar du mat, är med och planerar menyer, gör inköp och hjälper till med servering.
Om utbildningen
Utbildningen läses på heltid med viss del självstudier. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment. Lärlingsutbildningen startar med en teoretisk
introduktion. Redan vid kursstart går vi tillsammans igenom din individuella studieplan och planerar in dina praktiska moment och lärlingstid. Utbildningen genomförs med ett praktiskt lärande i samarbete med branschen.
Som lärling studerar du i kockens verkliga miljö med mycket praktiskt lärande på din lärlingsplats på dagtid, kvällstid och helger.
Beroende på ansökningsperiod utförs utbildningen i kombination med Sfi d eller svenska på grundläggande nivå.
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN. Mindre kostnad för litteratur kan förekomma. Skyddskläder finns att låna.
APL
APL står för Arbetsplatsförlagt lärande, är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa nya kontakter och bygga nätverk för att komma närmare arbetsmöjligheter redan under utbildningstiden så att vägen ut till nytt jobb blir kortare.
Kurser:
Hygien, 100p
Livsmedel och näringskunskap 1, 100p
Branschkunskap inom restaurang och livsmedel, 100p
Service och bemötande 1, 100p
Servering 1, 100p
Matlagning 1, 100p
Matlagning 2, 200p
Matlagning 3, 200p
Mat och dryck i kombination, 100p
Yrkessvenska, 150p
Introduktion till yrkesområde, 50p
Grundläggande svenska som andraspråk/SVA*, 100-200p
Totalt: 1400-1500 poäng
*Kursen består av delkurser. Utifrån din kunskapsnivå avgörs vilka delkurser du ska läsa. Du läser minst en
delkurs.
Behörighet
Om du inte har svenska som modersmål krävs att du har godkänt i kursen svenska som andra språk (grundläggande eller motsvarande).