Fastighetsskötare
Oavsett vilken byggnad det gäller – bostadshus, kontorsbyggnader, industrilokaler, köpcentra, skolor och så vidare – så är ofta den mest centrala figuren fastighetsskötaren. I den här rollen har du hela byggnaden med dess omgivningar som arbetsplats. Du som gillar att hjälpa andra och lösa problem, skapa goda relationer och samarbeta med boende, förvaltare och tekniker, samt tycker om att strukturera ditt eget arbete och hålla snyggt runtom dig – för dig kan fastighetsskötare vara rätt yrke.
Hur ser en arbetsdag ut?
I den här rollen är det du som är fastighetsägarens eller förvaltarens vapendragare. Din sociala kompetens kommer väl till pass då du är ansiktet utåt och första kontakt för de som bor eller arbetar i byggnaden. Du gör regelbundna ronderingar i en eller flera fastigheter och har ansvar för den dagliga driften där du sköter tillsynen av ventilation, värme, drift- och elcentraler, skalskydd, lås, fönster och olika installationer. Tillsammans med förvaltaren samarbetar du ofta med fastighetstekniker och specialister för utomhusmiljöer, samt bygger goda relationer med boende, entrepenörer och leverantörer. I vissa fall kan du själv också sköta felsökningar av problem och enklare reparationer samt underhåll av miljön runtom byggnaden.
Om utbildningen
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN. Arbetsplatslärande (APL) är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa kontakt och att söka jobb.
Kursinnehåll
SYSSYT0 Systemuppbyggnad, 100 p
SYSVÄM0 Värmelära, 100 p
ELLPRA0 Praktisk ellära, 100 p
ELRELF0 Elkraftteknik, 100 p
FAFFAS0 Fastighetsförvaltning, 100 p
FASFAS0 Fastighetsservice – byggnader, 100 p
FASFAE0 Fastighetsservice – VVS, 100 p
VETLUF0 Luftbehandling, 100 p
VVISAN01 Sanitetsteknik, 100 p
FAFFAT0 Fastighetskommunikation, 100 p
YTTYTT0 Yttre miljö – anläggningar, 100 p
VÄXVÄK0 Växtkunskap – fastighetsskötsel , 100 p
YTTYTR0 Yttre miljö – maskiner och verktyg, 100 p
- Godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundskolenivå eller motsvarande.
- B-körkort är ofta ett krav för att få arbete efter utbildningen, då du behöver kunna ta dig till olika arbetsplatser.