Därför validerar ISIFLO sin personal mot industrins kompetensbevis

22 augusti, 2022

I sin fabrik i Gnosjö har tillverkningsföretaget ISIFLO AB under våren validerat sin personal inom industikunskap – kostnadsfritt!

 

  • Vi tycker det är viktigt att ha koll på vart vi står i nuläget och få kunskapen inom företaget prövad, så att vi i nästa steg kan sätta in rätt utbildningsinsatser, säger produktionschefen Ulf Barkman.

 

I över 100 år har ISIFLO AB tillverkat och levererat produkter för användning inom VA/VVS. Företagets specialitet är gjutning och bearbetning i mässing, och på fabriken i Gnosjö arbetar cirka 50 medarbetare.

 

Så vill ISIFLO utveckla sin personal

 

 

Under våren har ISIFLO arbetat med att säkerställa rätt kompetens för en hållbar och konkurrenskraftig produktion. Detta genom att validera personalen mot flera av industrins kompetensbevis, däribland Industriteknik BAS, vilket säkerställer grundläggande kunskap för att jobba säkert med industriell produktion. Efter att ha gjort BAS-testet har även vissa av personalen validerats för CNC Teknik eller branschvaliderats för gjuteri.

Testen har utförts av YrkesAkademin, där testledaren Jens Larsson varit på plats hos företaget för att utföra både teoretiska och praktiska moment.

 

  • Baserat på resultaten tilldelas varje deltagare därefter en individuell utbildningsplan. När deltagaren känner sig redo är det dags för en ny validering, och vid ett godkänt resultat tilldelas personen ett erkänt och värdefullt kompetensbevis. För arbetsgivare är detta ett klokt sätt att säkerställa den kompetens som morgondagen ställer på branschen, säger Jens Larsson.

 

Läs mer om Industriteknik BAS

 

 

 

 

 

”Vårt mål är att personalen ska öka både självförtroende och förmåga”

 

 

För ISIFLO:s produktionschef Ulf Barkman känns det tryggt att nu få svart på vitt vilken kunskap som finns inom företaget, och vilken som behöver förbättras.

 

 

– Vi vill alltid kompetenslyfta vår personal! Genom testerna får vi nu svart på vitt vilken kunskap som finns och vilken vi behöver utveckla. Vårt mål är att personalen lyfter sig både i självförtroende och förmåga, förklarar Ulf.

 

 

 

Ulf Barkman, produktionschef och Karin Bäckrud, personalchef på Isiflo. 

 

 

”Arbetar vi inte med kompetensutveckling så står vi still”

 

 

Enligt personalchefen Karin Bäckrud är kompetensutveckling en insats som direkt ger resultat på verksamheten.  

 

  • Lyfter vi personalens kompetens så lyfter vi hela företaget. Kvalitén på produkterna ökar, vilket i sin tur leder till bättre leveranssäkerhet och nöjdhet hos kund. Kompetensutveckling är helt enkelt en hygienfaktor för vidare konkurrenskraft, säger Karin och fortsätter.
  • Arbetar vi inte med kompetensutveckling så står vi still. Detta är ett sätt för oss att få personalen att må bra, ge dem möjlighet att utvecklas samt känna att det är en bra arbetsplats. Att göra testet är självklart frivilligt, och vår förhoppning är att alla ska vilja göra det.

 

Jag vill veta mer om branschvalideringen

 

 

 

”Inte så farligt som jag föreställde mig”

 

 

Två medarbetare på ISIFLO som under våren testat sin kunskap är pressgjutarna Sebastijan Curkic och Mikael Hilding.

 

 

  • Jag har arbetat här i 13 år och detta är uppgifter jag utför dagligen i min roll, så testet kändes rätt lugnt. Det ska bli spännande att se resultatet. Att få möjligheten att utveckla sig är bara positivt, säger Sebastijan.

 

  • Det praktiska momentet var inte så farligt som jag föreställde mig, då var den teoretiska delen svårare. Jag förstår konceptet med Industriteknik BAS – att alla ska ha samma grundläggande kunskaper, säger Mikael.

 

Peter Engman, avdelningsansvarig på gjuteriet, ser stora möjligheter med att medarbetarna nu fått testa sin basnivå.  

 

 

  • Det är viktigt att organisationen kan känna sig trygg med att arbetet blir lika utfört, och att alla har samma baskunskap. Nu kan vi arbeta med att fylla de kunskapsluckor som testen visar, och även komplettera med specifika kompetenser.

 

Mikael Hilding, pressgjutare på Isiflo, tillsammans med YrkesAkademins utbildare Jens Larsson. 

 

 

 

Kostnadsfri kompetensutveckling via ESF-projekt – ”Fler borde ta chansen”

 

 

 

Kostnadsfri kompetensutveckling, visst låter det inte helt fel? För ISIFLO, som har validerat sin personal genom ESF-projekten Framtidssäkrad industri och Kompetens för konkurrenskraft, har insatserna varit just det – kostnadsfria. Två projekt skapade för att stärka anställda och företag i branscher som påverkats av pandemin.

 

 

  • Att få möjlighet att validera och utbilda sin personal kostnadsfritt är en unik möjlighet! Fler borde därför ta chansen att söka, säger Jens Larsson på YrkesAkademin.