Plattsättare
Plattsättare arbetar främst inomhus och klär väggar och golv med till exempel kakel, klinker, konstbetongplattor eller mosaik. I det här yrket är det bra om du är lite av en visionär då det här hantverket kräver känsla för både färg och form och här är det viktigt att ha mönstret för plattorna klart för dig i huvudet innan du startar, eftersom du inte kan ångra dig och göra om jobbet. Är du noggrann, metodisk, och gillar att se resultatet av ditt arbete – då är plattsättning ett jobb där du får använda både din precision och fantasi varje dag.
Hur ser en arbetsdag ut?
Som plattsättare arbetar du mest inomhus men får uppleva många platser då du ofta rör dig mellan olika miljöer. Uppgifterna kan variera från att sätta plattor i ett badrum eller ett kök till stora entréer och simhallar. Arbetet bedrivs ofta på stora byggarbetsplatser men också i privathem vid ombyggnader och renoveringar. Vanligast är att du klär väggar och golv med kakelplattor eller klinker. Plattorna ska placeras i rätt mönster och fogarna ska härdas på lämpligt sätt. Det är viktigt att vara noggrann då plattorna måste sitta rätt, i raka rader, diagonaler eller i särskilda mönster. Dessutom ingår det i jobbet att göra det underarbete som krävs, till exempel att lägga en fuktspärr i våtutrymmen. Plattsättning är ett precisionsarbete som sätter både din noggrannhet och fantasi på prov.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN. Arbetsplatslärande (APL) är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa kontakt och att söka jobb. Enligt gällande yrkesutbildningsavtal får du ditt yrkesbevis när du kommit upp i 6800 timmar.
Plattsättare, 1200 poäng – Kurser:
- Specialyrken 1
- Specialyrken 2
- Specialyrken 3
- Husbyggnadsprocessen
- Husbyggnad 1
- Husbyggnad 2
- Husbyggnad 3 ombyggnad
Godkänt betyg i svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå eller motsvarande kunskaper.