Meny

Kock i Borlänge

Studieplats

Borlänge.

Längd

1200 gymnasiepoäng

Studieform

Klassrum och lärling

Ort och startdatum
Borlänge - 5 januari 2026
Ansök

Kock i Borlänge

5 januari 2026

Ansök

Studieplats

Borlänge.

Längd

1200 gymnasiepoäng

Studieform

Klassrum och lärling

Behöver du hjälp?

Kontakta oss
Om utbildningen
Kursinnehåll
Vanliga frågor

Bor du i Falun kommun och vill gå utbildningen? Då ansöker du via den här länken; Kock, Falun kommun

 

Avgiftsfri utbildning
CSN-berättigad
APL (praktik) ingår

 

Om yrket

Gillar du mat, service och att jobba med händerna?

Inom restaurang och storkök är ingen dag den andra lik. Du får ofta direkt kontakt med gäster och ser resultatet av ditt arbete direkt.

 

Att jobba inom kök eller servering innebär att:

  • Laga och förbereda mat med omsorg

  • Servera mat och ta hand om gäster

  • Samarbeta med kollegor i köket

  • Följa hygienregler och rutiner

  • Planera menyer och ibland göra inköp

Du kan jobba både i Sverige och utomlands.

 

För vem

Utbildningen passar dig som:

  • Gillar att arbeta praktiskt och tycker om mat

  • Är serviceinriktad och gillar att samarbeta

  • Vill utvecklas i ett kreativt yrke

  • Klarar av att jobba i ett högt tempo

Du behöver inte ha jobbat i kök tidigare – det viktigaste är att du är intresserad och vill lära dig.

 

Arbetsmarknad

Efterfrågan på personal inom restaurang, kök och servering är mycket stor. Det finns många möjligheter att få jobb direkt efter utbildningen.

Du blir attraktiv på arbetsmarknaden – både i Sverige och utomlands.

 

APL

APL (arbetsplatsförlagt lärande) – praktik – ingår i alla våra yrkesvuxutbildningar.

  • Minst 15 % av utbildningen sker på en arbetsplats
  • Du följer handledarens arbetstider – ibland tidiga morgnar eller helger
  • Du får värdefull erfarenhet och kontakter i branschen

Behörighetskrav

För att kunna söka utbildningen behöver du:

 

  • Godkänt betyg i svenska som andraspråk på grundläggande nivå (eller motsvarande) 

Bra att veta

  • Utbildningen ges i Borlänge
  • Kostnader för kläder och litteratur kan tillkomma

Kock, 1200 poäng

Kurser

  • Livsmedels- o näringskunskap, nivå 1, LIVM1000X, 100 p
  • Livsmedelshygien, nivå 1, LIVS1000X, 100 p
  • Mat o dryck i kombination, nivå 1, MATD1000X, 100 p
  • Matlagning, nivå 1, MATG1000X, 100 p
  • Matlagning, nivå 2, MATG2000X, 100 p
  • Matlagning, nivå 3, MATG3000X, 200 p
  • Matlagning, nivå 4, MATG4000X, 200 p
  • Matlagning, nivå 5, MATG5000X, 200 p
  • Service o bemötande, nivå 1, SERV1000X, 100 p

Du får lära dig grunderna i matlagning, livsmedelshygien och näringslära samt hur du planerar och tillagar rätter för olika typer av kök.

 

Utbildningen innehåller även service och bemötande, matlagning på avancerad nivå och hur du kombinerar mat och dryck.

 

Du utvecklar både tekniska färdigheter och kreativitet i köket.

Utbildningen omfattar 1 200 gymnasiepoäng, vilket motsvarar cirka ett år på heltid.

Du kan välja att studera på hel- halv- eller deltid.

Tänk på att studieperioden blir längre om du väljer att studera på halvtid (50%) eller deltid (25%).

 

Du studerar både teori och praktik och får handledning av erfarna kockar under hela utbildningen.

Efter utbildningen kan du arbeta som kock, kallskänka eller köksbiträde inom restaurang, hotell, catering eller offentlig sektor.

 

Yrket är internationellt gångbart, vilket innebär att du även kan jobba utomlands.

 

Efter några års erfarenhet kan du utvecklas till köksmästare eller driva eget företag.

Du behöver ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå (eller motsvarande).

 

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet från kök – det viktigaste är att du är intresserad, kreativ och vill arbeta praktiskt.

Här hittar du fler frågor med svar:

 

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Om utbildningen

Om utbildningen

Kursinnehåll

Vanliga frågor

Bor du i Falun kommun och vill gå utbildningen? Då ansöker du via den här länken; Kock, Falun kommun

 

Avgiftsfri utbildning
CSN-berättigad
APL (praktik) ingår

 

Om yrket

Gillar du mat, service och att jobba med händerna?

Inom restaurang och storkök är ingen dag den andra lik. Du får ofta direkt kontakt med gäster och ser resultatet av ditt arbete direkt.

 

Att jobba inom kök eller servering innebär att:

  • Laga och förbereda mat med omsorg

  • Servera mat och ta hand om gäster

  • Samarbeta med kollegor i köket

  • Följa hygienregler och rutiner

  • Planera menyer och ibland göra inköp

Du kan jobba både i Sverige och utomlands.

 

För vem

Utbildningen passar dig som:

  • Gillar att arbeta praktiskt och tycker om mat

  • Är serviceinriktad och gillar att samarbeta

  • Vill utvecklas i ett kreativt yrke

  • Klarar av att jobba i ett högt tempo

Du behöver inte ha jobbat i kök tidigare – det viktigaste är att du är intresserad och vill lära dig.

 

Arbetsmarknad

Efterfrågan på personal inom restaurang, kök och servering är mycket stor. Det finns många möjligheter att få jobb direkt efter utbildningen.

Du blir attraktiv på arbetsmarknaden – både i Sverige och utomlands.

 

APL

APL (arbetsplatsförlagt lärande) – praktik – ingår i alla våra yrkesvuxutbildningar.

  • Minst 15 % av utbildningen sker på en arbetsplats
  • Du följer handledarens arbetstider – ibland tidiga morgnar eller helger
  • Du får värdefull erfarenhet och kontakter i branschen

Behörighetskrav

För att kunna söka utbildningen behöver du:

 

  • Godkänt betyg i svenska som andraspråk på grundläggande nivå (eller motsvarande) 

Bra att veta

  • Utbildningen ges i Borlänge
  • Kostnader för kläder och litteratur kan tillkomma

Kock, 1200 poäng

Kurser

  • Livsmedels- o näringskunskap, nivå 1, LIVM1000X, 100 p
  • Livsmedelshygien, nivå 1, LIVS1000X, 100 p
  • Mat o dryck i kombination, nivå 1, MATD1000X, 100 p
  • Matlagning, nivå 1, MATG1000X, 100 p
  • Matlagning, nivå 2, MATG2000X, 100 p
  • Matlagning, nivå 3, MATG3000X, 200 p
  • Matlagning, nivå 4, MATG4000X, 200 p
  • Matlagning, nivå 5, MATG5000X, 200 p
  • Service o bemötande, nivå 1, SERV1000X, 100 p

Du får lära dig grunderna i matlagning, livsmedelshygien och näringslära samt hur du planerar och tillagar rätter för olika typer av kök.

 

Utbildningen innehåller även service och bemötande, matlagning på avancerad nivå och hur du kombinerar mat och dryck.

 

Du utvecklar både tekniska färdigheter och kreativitet i köket.

Utbildningen omfattar 1 200 gymnasiepoäng, vilket motsvarar cirka ett år på heltid.

Du kan välja att studera på hel- halv- eller deltid.

Tänk på att studieperioden blir längre om du väljer att studera på halvtid (50%) eller deltid (25%).

 

Du studerar både teori och praktik och får handledning av erfarna kockar under hela utbildningen.

Efter utbildningen kan du arbeta som kock, kallskänka eller köksbiträde inom restaurang, hotell, catering eller offentlig sektor.

 

Yrket är internationellt gångbart, vilket innebär att du även kan jobba utomlands.

 

Efter några års erfarenhet kan du utvecklas till köksmästare eller driva eget företag.

Du behöver ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk på grundläggande nivå (eller motsvarande).

 

Du behöver inte ha tidigare erfarenhet från kök – det viktigaste är att du är intresserad, kreativ och vill arbeta praktiskt.

Här hittar du fler frågor med svar:

 

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Yrkesvux

Ansöknings­process

Steg 1

Är du behörig?

För att få söka till yrkesvux behöver du ha grund­skole­kompetens. Vissa utbildningar har även särskilda förkun­skapskrav.

Läs mer om detta på respektive utbildning.

Steg 2

Ansökan

Ansökan till yrkesvux görs till väg­lednings­centrum i din hem­kommun, den kommun du är skriven i. Det är hem­kommunen som beslutar om du får gå utbild­ningen.

 

Ansök

 

Kommunal vuxenutbildning - Kock i Borlänge

Längd : 1200 gymnasiepoäng

Studieform : Klassrum och lärling

Studietakt : Heltid


Beskrivning

Kock

Slår ditt hjärta extra för matlagning och bra råvaror? Är du bra på att hålla lugnet och fokusera under tidspress? Kan du samarbeta för att möta gästernas behov? Gillar du att organisera och planera framåt? Då är det i restaurangbranschen som du hör hemma.  

Matlagning är ett hantverk och ska göras med kärlek. För många är restaurangbesöket en höjdpunkt och ofta får du veta direkt att ditt jobb är uppskattat. Den här utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta inom restaurang, storkök eller servering. Utbildningen bedrivs i riktigt restaurangkökBehovet ökar i branschen och efterfrågan på utbildad personal inom kök och servering är mycket stor.  

 

Hur ser en arbetsdag ut?

Restaurang- och storkökspersonal är ett serviceyrke där arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplats och du kan arbeta både nationellt och internationellt. En stor del av jobbet består av att planera och förbereda matenDet kan handla om att skala och hacka råvaror snyggt, lägga upp fina presentationer av maten, assistera kockarna. Sedan lagar du mat, är med och planerar menyer, gör inköp och hjälper till med servering. 

 

Om utbildningen 

Utbildningen läses på heltid med viss del självstudier. I utbildningen ingår både teoretiska och praktiska moment. Lärlingsutbildningen startar med en teoretisk
introduktion. Redan vid kursstart går vi tillsammans igenom din individuella studieplan och planerar in dina praktiska moment och lärlingstid. Utbildningen genomförs med ett praktiskt lärande i samarbete med branschen.

 

Som lärling studerar du i kockens verkliga miljö med mycket praktiskt lärande på din lärlingsplats på dagtid, kvällstid och helger.

 

Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN. Mindre kostnad för litteratur kan förekomma. Skyddskläder finns att låna.

 

APL 

APL står för Arbetsplatsförlagt lärande, är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa nya kontakter och bygga nätverk för att komma närmare arbetsmöjligheter redan under utbildningstiden så att vägen ut till nytt jobb blir kortare.


Innehåll

Kurser:

HYGHYG0 Hygien, 100 p
SEVSEV01 Service och bemötande, 100 p
MÅTBRC0 Branschkunskap, 100 p
MALMAL01 Matlagning 1, 100 p
LIVLIV01 Livsmedel och näringskunskap, 100 p
MALSPE0 Specialkost 1, 100 p
MALMAL02 Matlagning 2, 200 p
MALMAL03 Matlagning 3, 200 p

 


Behörighet

Behörighet

Om du inte har svenska som modersmål krävs att du har godkänt i kursen svenska som andra språk (grundläggande eller motsvarande).