Vanliga frågor om arbetsmarknadsutbildningar

Vad är en arbetsmarknadsutbildning?

En arbetsmarknadsutbildning är en kort utbildning till ett yrke inom branscher som saknar utbildad personal.

Utbildningen är oftast från några veckor och upp till sex månader lång. Dessa utbildningar är till för alla, oavsett kön. I utbildningarna ingår både teoretiska och praktiska moment och det ingår även APL (praktik) hos ett företag. Utbildningarna ges på heltid. 

 

Utbildningen är till för dig som är inskriven på arbetsförmedlingen. Den garanterar inte ett arbete, men den hjälper dig att öka dina chanser på vägen mot ditt nya arbete. Det är arbetsförmedlingen som beslutar om just du får gå en utbildning hos oss. 

 

Vi har arbetsmarknadsutbildningar inom områdena transport, entreprenad, service och teknik/industri. 

Läs mer på Arbetsförmedlingens webbplats.

Vem får gå utbildningen?

Arbetsmarknadsutbildningar riktar sig till dig som är arbetslös och inskriven på Arbetsförmedlingen. Den är till för dig som vill skola om dig inom ett yrke eller för att du skall kunna få ett nytt arbete fortast möjligt.

Se mer under frågan ”Hur ansöker jag till en arbetsmarknadsutbildning?”.

Hur ansöker jag till en arbetsmarknadsutbildning?

För att gå en arbetsmarknadsutbildning måste du vara inskriven på Arbetsförmedlingen.

 

Nästa steg är att ta kontakt med din handläggare på Arbetsförmedlingen som gör en arbetsmarknadspolitisk bedömning för just dig. Om efterfrågan inom yrket finns, och handläggaren bedömer att det är rätt väg för dig, ska du först boka ett studiebesök. Under ett studiebesök får du ta del av information om den valda utbildningen samt kan du ta reda på om en utbildning och ett yrke passar dig.  

 

Har du fler frågor kring att ansöka till en Arbetsmarknadsutbildning, vänligen kontakta din handläggare på Arbetsförmedlingen.

 

Hur gör jag ett studiebesök?

För att boka in dig på ett studiebesök på en av våra utbildningar, klicka på knappen nedan:

 

BOKA ETT STUDIEBESÖK

 

  1. Välj den bransch och utbildning du är intresserad av.
  2. Välj tillgänglig ort.
  3. Fyll i intresseanmälan och klicka på skicka.
  4. Vi hör av oss inom kort för mer information om ditt studiebesök.

Vad innebär en Test och Kartläggning och varför måste jag gå en sådan utbildning?

När du har deltagit på ett studiebesök kommer arbetsförmedlingen anmäla dig till en test och kartläggnings-modul. Alla våra Arbetsmarknadsutbildningar startar med en sådan modul.

 

Under en test och kartläggnings-modul kartläggs dina nuvarande kunskaper, dina möjligheter att klara utbildningen och vidare möjligheten till att vara anställningsbar efter avslutad utbildning. Allt för att du skall få bästa möjligheten till en smidig och individanpassad utbildning utefter dina behov.

 

Under en test och kartläggning kommer du få delta i div tester, ex svenskprov, matematikprov och ev. körprov (om det gäller en transportutbildning). Vilka tester du kommer att få göra är beroende på vilken slags utbildning du har anmält dig till.  

 

När testmodulen är avslutad kommer arbetsförmedlingen ta beslut om du får gå en arbetsmarknadsutbildning eller ej. Det är alltid arbetsförmedlingen som tar det beslutet grundat på dina individuella förutsättningar.  

Om jag går vidare i Test och Kartläggningen, vad händer då?

När du är klar med både studiebesöket och modulen ”Test och Kartläggning”, kommer du gå vidare in i en utbildning, en så kallad Arbetsmarknadsutbildning (AUB). Du kommer få information om tid och plats för just din utbildning av Arbetsförmedlingen.

 

Mer information kring just din utbildning kommer du få under de första dagarna av din utbildning. 

Det ingår APL i min utbildning. Vad innebär det?

När du läser en arbetsmarknadsutbildning ingår Arbetsförlagt lärande (APL).

Det innebär att du, under en del av din utbildning, är ute hos en arbetsgivare och gör praktik. Här får du möjlighet att knyta kontakter med tänkbara arbetsgivare – det ger dig stora chanser till att din praktik leder till anställning. Hur lång just din APL kommer att vara är beroende på vilken utbildning du skall delta i.