Mina studier

Därför behövs fler elnätsspecialister som säkrar Sveriges strömförsörjning

2 mars, 2022

Vill du nå nästa steg i karriären och få en viktig roll i att säkra Sveriges strömförsörjning med framtidens smarta elnät? Då ska du ta chansen att gå den 1-åriga yrkeshögskoleutbildningen Elnätsspecialist inom reläskydd och få ett fritt, omväxlande och spännande jobb.

 – Det behöver fyllas på jättemycket folk redan nu, berättar Mattias Montelin från ONE Nordic som sitter med i utbildningens ledningsgrupp på YrkesAkademin Yrkeshögskola.

 

Just nu har du möjlighet att göra dig oumbärlig inom elnätsbranschen. Anledningen är att det under de närmaste åren sker ett generationsskifte som kommer att bli väldigt viktig, för att inte säga avgörande, för Sveriges framtida elnätsdrift.

 

Branschen har ett stort behov av elnätsspecialister

 

– Det kommer behövas massor av elnätsspecialister inom väldigt kort tid, alltså de tre till fem närmaste åren. Där är det jätteviktigt att vi fyller på med bra folk i branschen, annars kommer det bli ett riktigt problem om några år, berättar Mattias Montelin som är avdelningschef på ONE Nordic, ett av Sveriges ledande leverantörer av underhåll och tekniska lösningar för energisektorn.

 

Mattias och ONE Nordic är bara ett av flera stora företag som engagerat sig i ledningsgruppen för YrkesAkademin Yrkeshögskolas utbildning Elnätsspecialist inom reläskydd, en 1-årig yrkeshögskoleutbildning som hjälper till att ta dig till framåt i karriären och ut i ett yrke där du både efterfrågas och uppskattas.

 

 

Läs mer om utbildningen Elnätsspecialist inom reläskydd

 

 

– Ja vi behöver få in fler resurser och för dig som verkligen vill satsa på det här finns stora möjligheter till ett mycket tillfredsställande yrkeshopp. Att satsa på det här just nu är också ett kanontillfälle eftersom vi kan ge dig all den nya kunskapen som behövs för framtidens smarta elnät samtidigt som du har möjligheten att lära dig decennier av erfarenhet som redan finns i branschen.

 

Därför är LIA-perioden extra viktig

 

– Kursen LIA (Lärande i arbetet) är jätteviktig. Jag tycker direkt att det märks när det kommer hit studerande som är intresserade och vill lära sig mycket. Då tar vi gärna tillfället att fånga upp dem och de får i gengäld massor av den kunskap som finns inom vårt företag. Vi branschföretag som sitter i ledningsgruppen för den här utbildningen har ju tillsammans kanske den mest relevanta och uppdaterade kunskapen om vilka färdigheter och kompetenser som behövs, både nu och framåt. 

 

Så ser en arbetsdag ut som elnätsspecialist

 

– Det är ett omväxlande och fritt jobb där du ser många olika miljöer. Du får jobba inom ett stort område och är ofta ute på fält och gör diverse kontroller i elnätsstationerna. Däremellan kan det uppstå ett mer komplicerat fel vid en station, då rycker vi ut och det kan vara ett litet detektivarbete för oss att lista ut vad som behöver åtgärdas. Med dagens teknik kan vi ju ofta också koppla upp en dator mot systemet och med hjälp av felloggarna konsultera kollegor som befinner sig någon annanstans, men ibland måste man hitta lösningen själv så det är bra om man är noggrann, lugn, systematisk och gillar problemlösning.

 

 

Läs mer om utbildningen elnätsspecialist inom reläskydd och ansök idag