Gillar du att möta nya människor, jobba praktiskt och få nya utmaningar – varje dag? Då skall du bli maskinförare. Att jobba som maskinförare är omväxlande – du kan köra maskiner, bygga vägar och husgrunder, läsa ritningar och arbeta med laser och GPS utrustning och mycket annat. Efterfrågan av nya maskinförare är stor och ökar än mer nu när det sker stora satsningar på landets infrastruktur. Så varför inte utbilda dig till ett yrke där behov av maskinförare är mycket stor oavsett ålder? Arcus och YrkesAkademin har kontakter med företag på lokal, regional och riksnivå som ständigt söker nya maskinförare.
Hur ser en arbetsdag ut?
När du väljer att utbilda dig till maskinförare är det viktigt att du redan från början sätter dig in i vad yrket innebär. Din vardag kan bli annorlunda mot tidigare. Arbetstiden kan vara varierande och oregelbundna beroende på vilken inriktning du får arbete inom.
Att vara maskinförare kan innebära frihet och omväxling. En del gillar att sova hemma och jobba lokalt. Andra lockas av att resa långt och se nya miljöer och jobbar varierande skiftgång med längre arbetspass som kan kombineras med längre ledighet. Hur du vill anpassa jobbet utifrån din livssituation är upp till dig, men valmöjligheterna är många. Vid lastning och lossning av olika typer av gods och material kan vissa tunga lyft vara aktuella så det är en klar fördel att ha god fysik.
Obligatorisk anmälan
Vi har ett kontinuerligt intag till utbildningen under året. Innan du söker till utbildningen behöver du göra ett studiebesök. För att boka ett studiebesök, vänligen skicka en anmälan till maskin@arcus.nu och ange vilken av orterna som du är avser göra studiebesök hos.
• Enköping
• Göteborg
• Höör
• Linköping
• Luleå
• Sundsvall
• Stockholm
• Örebro
Utbildningen bedrivs på heltid och utförs på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Det är Arbetsförmedlingen som beslutar om du får gå utbildningen. Önskar du mer info kontakta Arcus på maskin@arcus.nu eller ring 0500-48 24 00.
Orientering – rikttid 20 dgr
Syftet är att ge deltagaren en orientering om utbildningen, yrket och branschen. I denna modul ingår bland annat:
• Information från branschens parter och regionala yrkesnämnder
• Studiebesök
• Simulatorkörning och prova på maskinkörning.
Test och kartläggning – rikttid 10 dgr
Syftet med modulen är att lyfta fram vilka unika förutsättningar och behov som just du har för att klara av Maskinförarutbildningen och bli anställningsbar inom branschen. Moduler innehåller en individuell test – och kartläggning av förkunskaper, färdigheter, förmågor och behov kopplat till yrket, utbildningen och branschens villkor och krav.
Moduler för maskinförarutbildningen – rikttid 160 dgr
(Utbildningen genomförs mestadels på plats hos Arcus/YrkesAkademin.)
Ämne: Anläggning
- Nivå 1 (25 dgr)
- Nivå 2 (25 dgr)
Ämne: Anläggningsförare
- Nivå 1: (25 dgr)
- Nivå 2 (25 dgr)
Ämne Grävmaskiner
- Nivå 1: (30 dgr)
Ämne: Hjullastare
- Nivå 1: (30 dgr)
Certifieringar som ingår:
Arbete på väg 1.1+1.2+1.3
Hjärt – och lungräddning (HLR)
ADR-S 1.3
Working EcoDriving arbetsmaskiner
Säkra Lyft
EBR Kabelförläggning
Safe Construction Training
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) är en mycket viktig del i yrkesutbildningen för att praktiskt få träna på ingående utbildningsmoment. Ett annat viktigt syfte med APL är att ges möjlighet till att knyta kontakter och upparbeta kontaktytor inför anställning. APL är ett obligatoriskt moment i utbildningen som integreras i övriga ingående moduler med en rikttid om minst 25 dagar.
- Körkort B