Den här utbildningen är för dig som vill kombinera dina svenskastudier med en yrkesutbildning till CNC-operatör. Du studerar 50% yrkeskurser och 50% svenska. Utbildningarna kombineras med studier i svenska för att du behöver goda kunskaper i det svenska språket för att klara ditt framtida arbete.
CNC-operatör
Som CNC-operatör arbetar du med datorstyrda maskiner som tillverkar delar i metall, plast eller trä. Du programmerar maskinerna, övervakar deras arbete och gör justeringar vid behov. Jobbet kräver noggrannhet och teknisk förståelse. Du följer exakta instruktioner för att skapa delar med hög precision genom t.ex. fräsning, svarvning, borrning och gradning. Arbetet sker ofta i industrimiljöer och CNC-operatören är med i hjärtat av produktionen och ansvarar för allt från kvalitetssäkring av produktionsflöden till dess att produkten är färdig. Yrket passar dig som gillar teknik och att arbeta med maskiner.
Arbete/Arbetsmarknad
Arbetsmarknaden för CNC-operatörer är mycket bra. Det finns stor efterfrågan på personer som kan hantera datorstyrda maskiner för att tillverka precisionsdelar. Många industrier, som fordons-, flyg- och verkstadsindustrin, behöver CNC-operatörer. Jobbmöjligheterna är många och det finns också möjlighet att vidareutbilda sig och specialisera sig inom området. Sammanfattningsvis är CNC-operatör ett yrke med många jobbmöjligheter och en stabil arbetsmarknad.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN.
Det ingår arbetsplatsförlagt lärande (APL) i utbildningen. Arbetsförlagt lärande innebär att du är på en arbetsplats och genomför en del av utbildningen. Du får en handledare som stöttar dig och du följer handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din APL på kvällar och helger. Du får vara beredd på restid till din APL-plats. Minst 15% av studierna genomförs på praktik/APL.
Kursinnehåll
- Interna transporter (truck), 50
- Interna transporter (travers), 50
- Produktionskunskap 1, 100
- Produktionsutrustning 1, 100
- Industriell mätteknik – grund, 50
- Datorstyrd produktion 1, 100
- Datorstyrd produktion 2, 100
- Datorstyrd produktion 3, 100
- Datorstyrd produktion 4, 100
- Datorstyrd produktion 5, 100
- Svets grund, 100
- Yrkessvenska, 150p
- Introduktion till yrkesområde, 50p
- Kurs för grönt certifikat * 100p
- Svenska som andraspråk grundläggande** 200-700p
* = Kursen byts ut till komvuxarbete mot industritekniska programmet, om inte gymnasium är klart. KVARIN, 100p.
**Kursen består av delkurser. Vilken delkurs du ska studera beror på hur mycket svenska du studerat tidigare. Hur många poäng du ska studera beror på hur många delkurser du har kvar.
Kurslängd : 1050 gymnasiepoäng och 200-700 poäng svenska som andraspråk på grundläggande nivå, ca 82 veckor. Antal poäng på grundläggande nivå bestäms efter en individuell kartläggning.
Förkunskaper
- Sfi D eller motsvarande
- Matematik på grundskolenivå eller motsvarande