I Sverige är fallolyckor ett av de absolut vanligaste typen av olyckor på byggarbetsplatser och utgör en stor risk inom bygg- och anläggningsbranschen.
Att ha rätt fallskydd och utbildning minskar risken för olyckor och bidrar till en trygg arbetsmiljö för både arbetstagare och arbetsgivarare.
Fallskyddsutbildningen riktar sig till dig som arbetar med bygg- och anläggningsarbete, till exempel som takläggare, montörer, ställningsbyggare, maskinförare, elektriker eller andra yrkesgrupper som arbetar på höjd.
Enligt Arbetsmiljölagen är det krav att ha en utbildning i fallskydd vid arbete på 2 meters höjd eller högre, där risk för fall finns. Utbildningen är även för dig som är arbetsledare eller andra som har ett övergripande arbetsmiljöansvar.
Denna fallskyddsutbildning är för att öka medvetenheten hos deltagaren och säkerställa en trygg arbetsmiljö.
Utbildningens syfte är att:
Inga förkunskaper krävs.
ca 3 timmar.
Online/Webb – gör utbildningen när du vill. Du har tillgång till utbildningen i 30 dagar efter bekräftelse. Du kan pausa utbildningen och slutföra utbildningen när det passar dig.
Utbildningen grundar sig i de lagar, föreskrifter och standarder som gäller för fallskydd.
Du får ett kompetensbevis efter godkänd kurs.
5 år. Därefter behöver du förnya kompetensbeviset.
Enligt Arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att informera sina arbetstagare om riskerna som finns på arbetsplatsen.
Arbetsgivaren ansvarar även för att arbetstagarna har den utbildning och utrustning som behövs för att genomföra arbetsuppgifterna på ett säkert sätt.
Läs mer om arbetet kring fallrisk på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Vill du ha hjälp med din bokning?
Hör av dig till foretag@ya.se