Hej Natalia! Vem är du?
Hej! Jag kommer från Tyskland, och flyttade till Sverige för lite mer än två år sedan. Jag har sex barn och tänkte att Sverige är ett jättebra land för barnen. Här trivs vi bra, och det är så fint med närhet till naturen. Nu studerar jag till CNC-operatör hos YrkesAkademin.

 

Vilka är dina intressen?
Jag är jätteintresserad av historia och politik. Jag tycker om att vandra, att vara ute i naturen. Och jag har alltid varit intresserad av teknik! Men eftersom jag varit hemma med alla barnen har jag inte haft möjlighet att utvecklas inom det området.

 

Varför valde du att plugga till CNC-operatör?
Jag var på en informationsträff och tyckte att det lät jätteintressant med tekniska ritningar, jag gillar matte. Nu pluggar jag matte på kvällarna, dels för att det är kul men också för att det är en bra grund om man vill plugga vidare inom något tekniskt.

 

Vad är det bästa med utbildningen?
Det är att jag trivs så bra inom industritekniken. Lärarna är också bra och mina klasskompisar hjälper mig jättemycket. Jag är ensam tjej i klassen. Så klart hade jag önskat att det gick fler tjejer på utbildningen, men jag har jättekul med mina klasskompisar. De flesta har erfarenhet från industri eller svets, så de hjälper mig mycket eftersom jag är total nybörjare.

 

Varför tror du att så få kvinnor väljer den här typen av utbildning?
Många kvinnor känner inte till dessa tekniska yrken. När jag berättade för bekanta att jag skulle plugga frågade alla om det var till undersköterska. Det är en sådan kliché.

 

Vad vill du säga till de tjejer som vill men inte vågar?
Prova! Det finns så mycket roligt att jobba med inom tekniska yrken. Jag bodde nästan 30 år i Tyskland, som också är ett europeiskt land som kommit långt. Men börjar man titta på hur kvinnor har det på jobbet, så är Sverige bäst i Europa tycker jag. Så bara prova!

 

Är du också intresserad av att studera till CNC-operatör eller svetsare?
Hitta en utbildning på din ort i listan nedan!