Mina studier

Ytbehandlingsspecialisten: “En oljecistern blir som en 20 meter hög tårta när vi är klara”

3 mars, 2022

Varför dras rock and roll-människor till yrket ytbehandlingsspecialist? Varför känner de sig som kossor på grönbete och varför beskrivs jobbet som “the icing on the cake”?
Läs om 1-åriga yrkeshögskoleutbildningen som boostar din karriär, hjälper dig växla om till jobbet där du behövs mer än någonsin och som verkar passa alla – oavsett om du är äventyrlig eller gillar tydliga rutiner.
– Det spelar ingen roll om du är kille eller tjej, bonde eller akademiker det finns en roll för alla, säger branschproffset Andreas Olsson som är utbildare på YrkesAkademin.

 

Det som är tydligast när man pratar med människor som är ytbehandlingsspecialister är att de verkar ha så roligt. Oavsett arbetsplats och uppdrag så är det genomgående intrycket att alla trivs så bra – med sitt jobb och med kollegorna.

 

 

 

“Ett härligt jobb och ofta nära till skratt”

 

 

– Ja men det är inte så konstigt, det ÄR ett jäkla härligt jobb. Du har roliga och sköna arbetskamrater, och så är det ofta nära till skratt tycker jag, säger Andreas Olsson som är utbildare på YrkesAkademins 1-åriga yrkeshögskoleutbildning Ytbehandlingsspecialist.

 

 

Ytbehandlingsproffset Andreas Olsson är utbildare på YrkesAkademin.

 

 

 

ÄR DU NYFIKEN PÅ UTBILDNINGEN YTBEHANDLINGSSPECIALIST?

LÄS MER OCH ANMÄL INTRESSE:

 

 

KLICKA HÄR

 

 

 

– Det här är ju en specialiserad yrkesroll och kräver väldigt gedigna kunskaper som det dessutom finns ett enormt behov av över hela världen, så de som utbildar sig till detta och visar lite framfötter har i princip garanterat jobb direkt efter examen. Det roliga är att yrket verkar locka människor från alla möjliga bakgrunder till vår utbildning. Det spelar liksom ingen roll om du är kille eller tjej, bonde eller akademiker det finns en roll för alla. Det kan vara de som jobbar inom bygg, lackering eller måleri. Andra kanske helt vill byta bransch från sitt butiksjobb, eller har det kanske varit tufft för dig som jobbar inom kultur under pandemiåren? Då kan jag berätta att vi i senaste årskullen hade en rätt känd kvinnlig rockmusiker som numera kombinerar artistlivet med att jobbar som ytbehandlingsspecialist på halvtid och tydligen så är vår utbildning rock ‘n’ roll för vi har haft flera rocktjejer och musiker som har gått utbildningen tidigare som nu jobbar med ytbehandling, berättar Andreas.

 

 

 

“Du ser resultatet när det är klart. Du får kvitto på att du gjort skillnad”

 

 

Vad är det som lockar så olika människor till detta jobb då, förutom alla sköna kollegor?

 

 

– I min erfarenhet finns det flera olika saker som tilltalar, beroende på vad du gillar. Det finns de som älskar att yrket är så tydligt och systematiskt. Du vet vad du ska göra och du ser resultatet när det är klart. Du får kvitto på att du har gjort skillnad. Som när vi till exempel tar oss an en stor cistern som är 20 meter hög men där färgen börjat vittra eller konstruktionen är rostig och ser tråkig ut – när vi är färdiga och lämnar över den ser den ut som en enorm fin gräddtårta. Det är vi som sätter glasyren på tårtan, “the icing on the cake”.

 

 

 

 

 

“En kanoninvestering även för dig som redan jobbar i branschen”

 

 

 

– Andra dras till de mer äventyrliga uppdragen och möjligheten att arbeta med ytbehandling i olika länder med olika kulturer. Ytbehandling har till exempel tagit mig till Mellanöstern, Sydostasien och hela Norden. Det spelar ingen roll var i värden vi befinner oss konstruktioner kommer alltid behövas ytbehandlas – och för oss som gillar att vara ute på fältarbete är ju jobbet väderberoende så där gäller det att vi snabbt kan anpassa arbetsuppgifterna efter klimatet. Därför bli återigen planering en viktig faktor. Varje vår så är vi som kossor på grönbete det är underbart att jobba ute i det fria och verkligen göra skillnad. En regnig oktoberdag kanske man inte jublar lika mycket haha. Skämt åsido, gillar du att vara utomhus så fältarbete riktigt härligt.

 

 

 

 

 

 

– Oavsett vilken inriktning du är intresserad av så växer behovet bara, vilket betyder att du vet att i princip alla som går vår utbildning kan komma ut i jobb direkt efter examen. Även för dig som redan jobbar inom branschen eller något angränsande så kan det vara en kanoninvestering för både dig och din chef att uppgradera dina kunskaper för att till exempel kunna arbetsleda i framtiden, eller bara bli mer kunnig, avslutar Andreas.

 

 

 

 

ÄR DU NYFIKEN PÅ UTBILDNINGEN YTBEHANDLINGSSPECIALIST?

LÄS MER OCH ANMÄL INTRESSE:

 

 

 

KLICKA HÄR

 

 

 

DINA NYA KOLLEGOR?

– MÖT ANDRA SOM PLUGGAT TILL YTBEHANDLINGSSPECIALISTER:

 

 

 

 

 

LÄS OCKSÅ:

 

 

Från rockgitarrist till ytbehandlingsspecialist

 

 

Beata Rautio om varför Ytbehandlingsspecialist är rock and roll.  

 

 

LÄS HELA ARTIKELN HÄR