Vad gör en ytbehandlingsspecialist?
Arbetet som ytbehandlingsspecialist är självständigt och omväxlande med arbetstillfällen i hela landet. Med ökat fokus på hållbarhet och klimat kommer du vara en viktig del i arbetet med att utveckla nya miljövänliga arbetsmetoder. Under utbildningen lär du dig att planera och genomföra förbehandlingar och utföra yt- och rostskyddsbehandlingar med hänsyn till miljö och kvalitet. Du förbereds för ett självständigt arbete där planering och resurssättning är en naturlig del.
Du blir utbildad och certifierad för att applicera ytbehandlingar på flera typer av material såsom metaller, trä, plast och betong. De ytbehandlingar du kommer utföra kan inkludera målning, beläggning och rostskydd. En del av arbetet är även att inspektera och utvärdera ytbehandlingar för att säkerställa kvaliteten på arbetet.
Om du är en person som gillar att vara aktiv, ta dig an nya utmaningar och inte är rädd för utmanande miljöer är denna utbildning något för dig.
Hur ser framtiden ut för en ytbehandlingsspecialist?
Branschen välkomnar dig med öppna armar. Efterfrågan på ytbehandlingsspecialister är stor. Du kommer att vara väl förberedd inom många områden, förutom den teoretiska utbildningen så erbjuds du en mängd certifieringsutbildningar som öppnar vägen till nya arbeten,
I utbildningen ingår också en stor del LIA (Lärande i Arbete) på ett av företagen som står bakom utbildningen. De ger dig möjligheten att lära dig arbetet på en riktig arbetsplats och knyta viktiga kontakter. De flesta går dessutom direkt ut i jobb efter utbildningens slut. I samband med LIA kan det förekomma hos vissa företag att de har uppdrag hos kunder som kräver ett utdrag ur belastningsregistret.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är på två terminer, 43 veckor totalt varav 10 veckor består av LIA (praktik) Du studerar hemifrån via din dator, uppkopplad med utbildaren och dina kurskamrater. I utbildningen ingår också sex antal fysiska träffar där man får prova på olika arbetsmoment, träffa företag och prova höghöjdsarbete. Under de fysiska träffarna sker även certifieringar vilket gör att träffarna är obligatoriska. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
Inspiration
Möt tidigare studerande -> “Därför utbildar sig Beata till Ytbehandlingsspecialist”
Möt utbildare -> “En oljecistern blir som en 20 meter hög tårta när vi är klara”
Har du frågor om utbildningen?
Har du frågor om utbildningen? Kontakta thomas.carlsson@ya.se
Har du frågor antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se
Under kursen får du en introduktion till yrkesrollen samt en grundläggande kunskap om arbete inom ytbehandling för att i rollen som ytbehandlingsspecialist kunna uttrycka och beskriva olika förbehandlingsmetoder, appliceringsmetoder och materialval. Du ska även kunna inse riskerna i arbete med härdplaster.
Under kursen får du utveckla dina kunskaper inom materialval och om vilka krav som olika användningsområden ställer ur ett hållbarhetsperspektiv. Du lär dig om hur olika material torkar och påverkas av olika underlag samt om dess kemiska sammansättning och mikrostrukturer. Du ska kunna beskriva material, färgtyper, deras krav och användningsområden samt deras kemiska sammansättning och mikrostruktur. Kursen berör också ämnen som bindemedel, mjukgörare, lösnings- och spädningsmedel samt olika färgtypers miljöpåverkan.
Kursen ger dig specialiserade kunskaper om alternativa blästermetoder och blästermaterial samt deras för och nackdelar. Vi går också igenom avfettning, rengöring och förbehandling med mekaniska metoder. Under kursen lär du dig hur man väljer rätt rengöring och blästermetod, med hänsyn till miljö och ekonomi samt att utföra kontroll av ytor före och efter blästring på ett systematiskt sätt.
Kursen ger dig kunskap i hur du vårdar och utvecklar långsiktiga kundrelationer och om sambandet mellan kvalitet, kundnöjdhet och ekonomi. Du lär dig att möta kunden på ett förtroendegivande och affärsmässigt sätt, bedöma förutsättningar för uppdraget, skapa underlag för offert och återkoppla till kunden med givna förutsättningar. Vi går också igenom affärsmannaskapets förhållningssätt, attityder och värderingar samt interkulturell kompetens på arbetsplatsen.
Under kursen lär du dig att framställa och tolka olika typer av konstruktionsritningar. Vi går också igenom måttsättning, toleranser och passningar. Du får också öva på att utföra korrekta yt- och volymberäkningar genom konstruktionsritningar och teknisk dokumentation, på både engelska och svenska.
Kursen ger dig specialiserade kunskaper i korrosionslära och olika typer av rostskyddsbehandlingar. Du lär dig att bedöma förutsättningar samt föreslå och tillämpa rätt metod för yt- och rostskydd. Du ska också kunna appliceringsmetod och kunna utföra systematisk kvalitetskontroll av resultatet. Vi går också igenom ämnen som målningssystem, färgdatablad och säkerhetsdatablad, applicering av färg samt risker i samband med arbetsmoment.
Under kursen går vi igenom systematiskt kvalitetsarbete och arbetsmiljökraven på inre och yttre arbetsmiljö. Du lär dig att planera, leda och utföra arbetet efter gällande miljö- och säkerhetskrav. Kursen omfattar också de certifieringsutbildningar som krävs i branschen, de vanligaste kvalitetskraven, brandfarliga varor, personlig skyddsutrustning, farlighetsmärkning och bestämmelser. Vi går också igenom ämnen som kemikalier och hur de påverkar människor samt märkning, färgdatablad och säkerhetsdatablad.
Totalt: 215 YH-poäng (43 veckor)
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Att bli behörig med reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.
Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.
Att studera ytbehandlingsspecialist på distans
Att studera en utbildning på distans ger dig frihet att själv välja var du vill studera och till stor del också när du vill studera. Lärandet och kommunikationen sker online, men också genom ett antal fysiska träffar per termin. Varje träff är mellan en till fyra dagar. Träffarna kan till exempel innehålla tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar, gruppövningar och grupparbeten.
Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. På de flesta utbildningar sker seminarium med utbildare på fasta tider i realtid via Internet och det sker på dagtid. På samma sätt kan handledning också ske, utöver dessa planerar du själv dina studier. De flesta utbildningarna sker på heltid vilket omfattar ca 40 timmars studier per vecka.
Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.
Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår praktikperioder ”Lärande i arbete” LIA. Dessa kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss.