VVS- och Fastighetsprogrammet
Här är utbildningen för dig som vill jobba med hjärtat och blodomloppet i större hus. Ja så kan man faktiskt säga – oavsett om du vill bli VVS-montör eller fastighetstekniker så ansvarar du för drift och skötsel av de viktigaste delarna i fastighetens inre – rören, ventilationssystemen, fjärrvärmen, fläktar och annan teknisk utrustning. Så, om du är kreativ, problemlösande, noggrann, ansvarstagande och har lätt för att arbeta med andra – då kan det här bli ditt nya jobb.
Hur ser en arbetsdag ut?
Fastighetstekniker har ofta ett rörligt och fritt jobb med mycket eget ansvar där man arbetar såväl praktiskt som teoretiskt. Exempel på övergripande uppgifter som ofta ingår i arbetet är att ansvara för värme- och ventilationssystem, sköta värmeväxlare för fjärrvärme, värmepumpar, fläktar och annan teknisk utrustning. Du har stora möjligheter att själv planera och styra dina dagar. Du träffar mycket människor och du bör därför uppskatta att skapa goda relationer med andra. Genom ditt arbete påverkar du människors hem- och arbetsmiljö och skapar en fungerande vardag för de som bor eller arbetar i fastigheterna.
Som VVS-montör behöver du kunna läsa ritningar, tänka kreativt, och hitta lösningar på problem. Förutom att montera rör installerar en VVS-montör värmepumpar, ventilationssystem, elpannor, solvärme, varmvattenberedare, element och det som ingår i ett badrum. Som VVS-montör kan du arbeta med service, med ombyggnad och på nybygge. Då har du en servicebil med verktyg och delar som behövs. En VVS-montör som jobbar med service är oftast ensam på arbetsplatsen, till skillnad från de som jobbar på ett bygge. De är med från början och bygger från grunden och får oftast samsas med flera andra arbetsgrupper som t.ex. snickare och elektriker.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN. Arbetsplatslärande (APL) är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa kontakt och att söka jobb. Kostnad för kurslitteratur tillkommer.
Kurser Norrköping
Gemensamma kurser, båda yrkespaketen ( 400p)
- Praktisk ellära
- Systemuppbyggnad
- Värmelära
- Verktygs- och materialhantering
Kurser inriktning VVS-montör ( 700p, totalt 1100p )
- Entreprenadteknik
- Sanitetsteknik 1
- Värmeteknik1
- Sanitetsteknik 2
- Värmeteknik 2
- VVS Teknik
Efter utbildningen VVS-montör:
Efter yrkesutbildning följer färdigutbildning som du får på ett företag inom branschen, med lärlingslön enligt gällande avtal
Kurser inriktning Fastighetstekniker ( 800p, totalt 1200p )
- Elkraftteknik
- Fastighetsförvaltning
- Fastighetsservice – byggnader
- Fastighetsservice – VVS
- Fastighetsservice – Ytor
- Fastighetsservice – Elarbeten
- Fastighetsautomation 1
- Informationsteknik i fastighetsförvaltning
Arbetsplatsförlagt lärande (APL) ingår
Yrkesutbildning innehåller alltid APL. Det är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa kontakt och att söka jobb.
- Grundskolekompetens eller motsvarande
- Grundläggande nivå i Svenska/svenska som andra språk
- Matematik
Svenskt B-körkort är en fördel (krävs ofta vid anställning)
Engelska är meriterande