Restaurang
Slår ditt hjärta extra för matlagning och bra råvaror? Är du bra på att hålla lugnet och fokusera under tidspress? Kan du samarbeta för att möta gästernas behov? Gillar du att organisera och planera framåt? Då är det i restaurangbranschen som du hör hemma.
Matlagning är ett hantverk och ska göras med kärlek. För många är restaurangbesöket en höjdpunkt och ofta får du veta direkt att ditt jobb är uppskattat. Den här utbildningen vänder sig till dig som är intresserad av att arbeta inom restaurang, storkök eller servering. Utbildningen bedrivs i riktigt restaurangkök. Behovet ökar i branschen och efterfrågan på utbildad personal inom kök och servering är mycket stor.
Hur ser en arbetsdag ut?
Restaurang- och storkökspersonal är ett serviceyrke där arbetsuppgifterna varierar beroende på arbetsplats och du kan arbeta både nationellt och internationellt. En stor del av jobbet består av att planera och förbereda maten. Det kan handla om att skala och hacka råvaror snyggt, lägga upp fina presentationer av maten, assistera kockarna. Sedan lagar du mat, är med och planerar menyer, gör inköp och hjälper till med servering.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är kostnadsfri och berättigar studiemedel från CSN. Arbetsplatslärande (APL) är obligatoriskt och ger dig bra förutsättningar att skapa kontakt och att söka jobb.
Kurser:
- Drycker och ansvarsfull alkoholservering
- Gymnasiearbete Restaurang- och livsmedelsprogrammet
- Hygien
- Livsmedels- och näringskunskap 1
- Matlagning 1
- Matlagning 2
- Matlagning 3
- Branschkunskap inom restaurang och livsmedel
- Servering 1
- Service och bemötande 1
Totalt 1 200 poäng
Om du inte har svenska som modersmål krävs att du har godkänt i kursen svenska som andra språk (grundläggande eller motsvarande).