Bilskadereparatör
Gillar du problemlösning, att arbeta med händerna, är noggrann och kreativ samt har ambitionen att krock-, rost- och plåtskadade bilar ska se ut som nya efter slutfört arbete? Då är bilskadereparatör ett passande yrke för dig!
Att reparera skadade fordon är ett genuint hantverksyrke som kräver känsla för form, noggrannhet och förståelse för olika materials egenskaper samt hur skador uppstår i dem.
Eftersom ingen skada är den andra lik gäller det att vara kreativ och kunna använda många olika arbetsmetoder. Plåtskador och repor riktas, slipas och spacklas för att skapa en felfri slutfinish, delar byts ut och ofta används också olika svets- och limningstekniker för att fästa material mot varandra. En bilskadereparatör behöver också ha också kunskap om bilens krockkuddar och annan säkerhetsutrustning.
Arbetsmiljö & bransch
Det har skett stora förbättringar av arbetsmiljön i en skadeverkstad av idag, lyftanordningar och andra tekniska hjälpmedel underlättar arbetet. Yrket har fortfarande en stark mansdominans men enligt Transportföretagen har även allt fler kvinnor anställts de senaste åren.
Eftersom det händer mycket och utvecklingen i fordonsbranschen går snabbt finns det goda möjligheter till kompetensutveckling och lärande inom yrket.
Samarbete med andra yrkesgruppen inom och utom fordonsbranschen är vanligt förekommande, tex kräver försäkringsbolag ofta kostnadsberäkningar utifrån den tid det normalt tar att utföra olika moment.
Om du behövt behandling mot astma de senaste två åren bör du konsultera läkare inför yrkesval, du kan annars riskera yrkesförbud efter genomgången utbildning.
Yrkets framtid & arbetsmarknad
Framtiden för bilskadereparatörer är god då det råder stor brist på utbildad arbetskraft inom yrket, en situation som beräknas bestå de kommande åren.
Branschen har blivit mer miljömedveten vilket resulterar i att fler bilar repareras snarare än ersätts och skrotas. Nya material tas också fram för att minska bilens miljöbelastning. Detta innebär att det uppstår nya arbetsmoment som kräver kompetenser som idag ligger mellan bilskadereparatörens och billackerarens. Medelåldern för de som är anställda i yrket är relativt hög och inflödet av ny arbetskraft är idag lägre än efterfrågan från arbetsgivare.
En utbildad bilskadereparatör med känsla och intresse för yrket har alltså mycket goda möjligheter att få jobb de närmaste åren.
Utbildningen är sökbar för dig som är folkbokförd i Bjurholms kommun, Dorotea kommun, Lycksele kommun, Malå kommun, Nordmalings kommun, Norsjö kommun, Robertsfors kommun, Skellefteå kommun, Sorsele kommun, Storumans kommun, Umeå kommun, Vilhelmina kommun, Vindelns kommun, Vännäs kommun och Åsele kommun
Kursinnehåll
Fordons- och transportbranschens villkor och arbetsområden, 200p
Fordonsteknik – introduktion, 200p
Riktningsteknik – introduktion, 200p
Lackeringsteknik – introduktion, 200p
Karosserikonstruktioner och inredning, 200p
Riktbänksystem, 200p
Skadebesiktning och produktionsflöde, 100p
Skarvnings – och sammanfogningsteknik, 300p
Totalt: 1600 gymnasiepoäng
Matematik och svenska/svenska som andraspråk på grundläggande nivå, eller motsvarande.