Vad gör en trafiklärare?
Som trafiklärare undervisar du elever som ska ta körkort för bland annat personbil. Trafikläraryrket är ett väldigt socialt yrke där du möts av nya personligheter varje dag och följer deras väg mot körkortet. Du utbildar både i bil och i lektionssal. Du planerar och organiserar lektioner, talar inför grupper och ska kunna ge både coachning och mental träning till dina elever så att de klarar av utbildning och tester på väg mot sitt körkort.
Yrkesrollen som Trafiklärare är i stor utsträckning ett praktiskt hantverk där du jobbar med enskilda individer, det är därför viktigt att du är lyhörd och har en förmåga att kunna hantera olika människor och situationer.
Hur ser framtiden ut för en trafiklärare?
I branschen finns ett stort behov utav trafiklärare med behörighet och trafikskolorna har idag svårt att rekrytera kunnig och välutbildad arbetskraft. Sveriges Trafikutbildares Riksförbund (STR) ser denna utbildning som väldigt viktig för branschens framtida utveckling och för att kunna anställa rätt kompetens.
Utbildningens upplägg
Trafiklärarutbildningen bedrivs på distans. Utbildningens teoretiska delar genomförs på distans och de praktiska på den ort du valt. Teoretiska lektioner/föreläsningar sker digitalt och är obligatoriska. Praktiska lektioner sker på plats under de fysiska träffarna som också är obligatoriska på respektive studieort Borlänge, Norrköping eller Luleå. Obs! Utbildningen genomförs i manuellt växlad bil.
Utbildningen är på heltid och du behöver vara tillgänglig på schemalagda lektioner under dagtid. Det är 10 obligatoriska träffar under utbildningens 1,5 år och varje fysisk träff pågår under 2-4 dagar. 15 veckor av utbildningen består av LIA (Praktik) och genomförs på en godkänd trafikskola i din hemort 35 tim/veckan. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
Har du frågor?
Har du frågor om utbildningen? Kontakta trafiklarare@ya.se
Har du frågor om antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se
Kursen ska ge kunskaper om hälsa, ergonomi, kvalitets- och arbetsmiljöfrågor, arbetsmarknadens parter, arbetsrättsliga frågor inom yrkesområdet samt konsumenträtt. Dessutom ska kursen ge praktiska kunskaper om första hjälpen, hjärtlungräddning och hur man beter sig på en trafikolycksplats.
Kursen ska ge kunskaper om fordon och deras konstruktion och funktion samt om säkerhetssystem, fordonsunderhåll och utveckling inom teknikområdet. Kursen ska även ge kunskaper om faktorer som främjar säkerhet och minskar miljöpåverkan. Kursen ska också ge erfarenhet av ett ansvarsfullt och miljöanpassat körsätt. Dessutom ska kursen ge kunskaper om hållbar utveckling ur såväl nationellt som internationellt perspektiv.
Kursen ska ge kunskaper om de bestämmelser och centrala begrepp inom trafikområdet som är väsentliga för trafiklärares och trafikskolors verksamhet. Kursen ska även ge erfarenhet av att genomföra utbildningsinsatser samt att utvärdera utbildningsmaterial om trafikbestämmelser.
Kursen är förlagd till trafikskola och ska ge den studerande grundläggande kunskaper och erfarenhet om yrket och trafiklärarens arbetsuppgifter. Under kursen ska den studerande lära känna arbetsmiljön och få förståelse för trafikskolors trafiksäkerhetsarbete. Kursen ska ge möjlighet till att utveckla kundbemötande. Den studerande ska under handledning få kunskap om hur dokumentation av körkortstagares lektioner och prestationer går till.
Kursen är förlagd till trafikskola och ska ge praktisk kunskap i tillämpning av att planera, genomföra och utvärdera utbildningsinsatser som stödjer körkortstagares lärande och mål.
Kursen ska ge färdigheter i att organisera övningar och leda diskussioner kring attityder och förarbeteenden.
I denna kurs är det tillåtet att den studerande genomför lektioner på egen hand när utbildningsanordnare och handledare i samråd bedömer att den studerande uppnått tillräcklig hög kunskap, färdighet och kompetens för att arbeta självständigt. Det självständiga arbetet sker dock fortfarande under handledares ansvar och ledning.
Kursen ska ge grundläggande kunskaper inom psykologi med särskild betoning på tillämpningsområden som är relaterade till trafiksäkerhet och mål i styrdokument inom verksamhetsområdet.
Kursen syftar till att ge kunskaper om transport- och trafiksystem, trafiksäkerhet och forskning med utgångspunkt i långsiktigt trafiksäkerhetsarbete. Kursen ska ge kunskaper om trafikpolitiska åtgärder och faktorer som påverkar trafiksäkerheten.
Kursen ska ge kunskaper om pedagogik, kunskapssyn och faktorer som stödjer lärande och lärandesituationer samt styrdokument inom verksamhetsområdet. Kursen ska även ge kunskaper om trafiklärares arbetsuppgifter och behov av kompetensutveckling. Dessutom ska kursen ge färdigheter i att utveckla utbildningsmaterial.
Kursen ska ge fördjupad kunskap om pedagogik, kunskapssyn och faktorer som främjar lärande och lärandesituationer. Kursen ska ge kunskaper om och erfarenhet av såväl ämnesmetodik som didaktik inom trafikutbildningens teoretiska och praktiska delar. Kursen ska även ge kunskaper om funktionsnedsättningar och åtgärder vid behov av stöd. Dessutom ska kursen ge fördjupad kunskap om styrdokument inom verksamhetsområdet.
Syftet med examensarbetet är att den studerande väljer ett projekt för att få tillfälle att fördjupa sig inom någon del som behandlats under utbildningens gång. Syftet är också att examensarbetet ska bygga på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet för att förbereda den studerande för fortsatt lärande efter examen som trafiklärare. Kursen ska ge grundläggande kunskaper i att självständig formulera en frågeställning, samt söka och sammanställa relevanta källor som har koppling till frågeställning och bakgrundsbeskrivning.
Totalt: 300 YH-poäng
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper krävs i följande:
- B -körkort (under sammanlagt minst 18 månader av de senaste tio åren haft ett körkort med sådan behörighet)
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Svenska: Svenska 2/Svenska som andraspråk 2
För att bli antagen till utbildningen krävs det att du uppfyller följande:
- Att du under sammanlagt minst 18 månader av de senaste tio åren haft ett körkort med förarbehörighet B.
- Att du har vana och skickligt köra fordon av det slag som avses ovan
- Kunna styrka sin allsidiga kör- och trafikvana genom en körbedömning genomförd av utbildaren eller den som utbildaren utser
-
För att få arbeta som trafiklärare krävs, förutom godkänd examen från trafiklärarutbildningen, personlig lämplighet.
Körtest
För att bli behörig till utbildningen behöver du genomföra ett körtest. Körtestet tar ca 60 minuter och kostar 1200 kronor. Obs! Körtestet görs i manuellt växlad bil!
Inför körtestet ska du ladda ner nedanstående information och ta med det ifyllt till körtestet!
Du kan göra körtestet antingen hos någon av våra egna utbildare eller hos någon av de trafikskolor som vi samarbetar med. Ditt godkända körtest ska bifogas din ansökan till utbildningen.
Väljer du att göra körtestet hos oss mejlar du till trafiklarare@ya.se, du kan då välja att göra körtestet på någon av följande orter:
– Boden
– Borlänge
– Gävle
– Härnösand
– Linköping
– Luleå
– Norrköping
– Piteå
– Sundsvall
– Älvsbyn
Följande trafikskolor samarbetar vi med för genomförande av körtester. Kontakta trafikskolan direkt och boka en tid.
– Roberts Trafikskola (Boden, Luleå, Piteå och Älsvbyn)
– Trafikutbildarna i Arvidsjaur (Arvidsjaur)
– Reveljens Trafikskola (Östersund)
– Stenstans Trafikskola (Sundsvall)
– M Trafikskola (Sundsvall)
– Rudolfsons Trafikskola (Norrköping)
– Helens för körkort (Norrköping)
– Axelheds Förarutveckling (Norrköping)
– Nässlanders Trafikskola (Ludvika)
– Smedjebackens Nya Trafikskola (Smedjebacken)
– Forssa Trafikskola (Borlänge)
– Classes Trafikskola (Sandviken)
– Driver Trafikutbildningar (Bollnäs)
– Nyströms Trafikskola (Boden)
– Lovéns Trafikskola (Sandviken)
– Haborns Konsult och utbildning (Grängesberg) kontaktas på Facebook
– Waséns Trafikskola (Linköping)
– Finnvedens Trafikskola (Värnamo)
– Durgés Trafikskola (Göteborg)
– Jannes Trafikskola (Kalix, Haparanda, Övertorneå)
Att bifoga i din ansökan
- Gymnasieexamen eller motsvarande
- Godkänt betyg i kursen Svenska 2 / svenska som andraspråk 2 eller motsvarande
- B-körkort (fram och baksida)
- Körtestet
OBS: Tänk på att du behöver uppfylla behörighetskraven under punkterna 1 – 3 ovan innan du bokar in ett körtest.
Saknar du behörighet?
Att bli behörig med reell kompetens (gäller inte Svenska 2/Svenska som andraspråk 2):
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.
Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.
Fyll i Formulär för kompetenskartläggning
Så här fungerar distansstudier
Att studera en utbildning på distans ger dig frihet att själv välja var du vill studera och till stor del också när du vill studera. Lärandet och kommunikationen sker online, men också genom ett antal fysiska obligatoriska träffar per termin. Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. På de flesta utbildningar sker seminarium med utbildare på fasta tider i realtid via internet och det sker på dagtid. På samma sätt kan handledning också ske, utöver dessa planerar du själv dina studier. De flesta utbildningarna sker på heltid vilket omfattar ca 40 timmars studier per vecka.
Utbildningens upplägg
Trafikläraryrket är i stor utsträckning ett praktiskt hantverk där man som lärare jobbar med enskilda individer. Det innefattar praktisk träning att kunna hålla teori i en lektionssal men även framför allt hur man i en övningsbil kan forma framtidens säkra förare.
Alla teoretiska lektioner som sker över distans är schemalagda varje vecka på dagtid och de praktiska lektionerna sker på träffarna i respektive studieort Norrköping, Luleå eller Borlänge. Utbildningen har 10 obligatoriska träffar på respektive studieort.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator, fast uppkoppling till internet samt webbkamera (vi rekommenderar USB-headset). Du kan välja att studera hemma, på kommunens lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår 15 veckor ”Lärande i arbete” LIA på ett företag 35 tim/vecka. Du som studerande söker själv en LIA-plats i första hand, om du har svårt att finna en plats så hjälper vi på YrkesAkademin dig men vi kan inte garantera att det blir just i din hemkommun då LIA-platsen måste vara ett godkänt företag.