Trafiklärare
Som trafiklärare undervisar du elever som ska ta körkort för bland annat personbil. Trafikläraryrket är ett väldigt socialt yrke där du möts av nya personligheter varje dag och följer deras väg mot körkortet. Du utbildar både i bil och i lektionssal. Du planerar och organiserar lektioner, talar inför grupper och ska kunna ge både coachning och mental träning till dina elever så att de klarar av utbildning och tester på väg mot sitt körkort.
En stor del av yrket innebär också att kunna hantera olika människor och situationer. Utvecklingen inom yrket går mot en ökad specialisering. Inte bara när det gäller utbildning för olika behörigheter, utan även kring fortbildning inom till exempel sparsam körning.
Jobbmöjligheter
I branschen finns ett stort behov utav trafiklärare med behörighet och trafikskolorna har idag svårt att rekrytera kunnig och välutbildad arbetskraft. Sveriges Trafikskolors Riksförbund (STR) ser denna utbildning som väldigt viktig för branschens framtida utveckling och för att kunna anställa rätt kompetens.
Utbildningens upplägg
Trafiklärarutbildningen i Borlänge, Norrköping, Luleå, Härnösand och Östersund bedrivs på distans. (Utbildningen i Härnösand och Östersund är en och samma utbildning, som studerande väljer du vilken av orterna du vill tillhöra. Utbildningens teoretiska delar genomförs på distans men utbildningens praktiska delar genomför du bara på den ort du valt.) Teoretiska lektioner/föreläsningar sker digitalt, är obligatoriska och de spelas in. Praktiska lektioner sker på plats under de fysiska träffarna som också är obligatoriska på respektive studieort Borlänge, Norrköping, Luleå, Härnösand eller Östersund.
Utbildningen är på heltid och du som studerande behöver vara tillgänglig på schemalagda lektioner under dagtid. Det är 9 obligatoriska träffar under utbildningens 1,5 år och varje fysisk träff pågår under 3–5 dagar. 15 veckor av utbildningen består av LIA (Praktik) och genomförs på en godkänd Trafikskola i din hemort 40 tim/veckan.
Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
Trafikläraryrket är i stor utsträckning ett praktiskt hantverk där man som lärare jobbar med enskilda individer. Det innefattar praktisk träning att kunna hålla teori i en lektionssal men även framför allt hur man i en övningsbil kan forma framtidens säkra förare.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta trafiklarare@ya.se
I utbildningen ingår följande kurser:
- Arbetsmiljö och ansvar, 10 p
- Fordonssäkerhet och miljö, 35 p
- Författningskunskap, 35 p
- Lärande i arbete 1, 25 p
- Lärande i arbete 2, 50 p
- Trafikpsykologi, 35 p
- Trafiksäkerhetsarbete, 23 p
- Yrkespedagogik Trafiklärare 1, 25 p
- Yrkespedagogik Trafiklärare 2, 50 p
- Examensarbete, 12 p
Totalt: 300 YH-poäng
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
- B -körkort (under sammanlagt minst 18 månader av de senaste tio åren haft ett körkort med sådan behörighet)
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Svenska: Sv 2/Sv som andraspråk 2 eller motsvarande kunskap
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Tänk på att bifoga i din ansökan:
- Gymnasieexamen eller motsvarande
- Godkänt betyg i kursen Svenska 2 / svenska som andraspråk 2 eller motsvarande
- B-körkort (fram och baksida)
- Körtestet (som genomförs av de utvalda trafikskolor som finns angivna nedan eller hos oss på utbildningen)
Villkor eller andra kunskaper som är krav för utbildningens speciella inriktning eller det yrkesområde som utbildningen förbereder för:
- Inneha körkort med förarbehörighet B, och under sammanlagt minst 18 månader av de senaste tio åren haft ett körkort med sådan behörighet
- Ha vana och skicklighet att köra fordon av det slag som avses ovan
- Kunna styrka sin allsidiga kör- och trafikvana genom en körbedömning genomförd av utbildaren eller den som utbildaren utser
Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.
Fyll i Formulär för kompetenskartläggning
Körtest:
För att bli behörig till utbildningen så behöver du genomföra ett Körtest, tänk på att vara ute i god tid med att boka körtest då sommaren är en högsäsong för trafikskolorna.
Körtest kan du göra hos oss på utbildningen men efter den 30/6 kan du endast göra körtestet på de angivna trafikskolorna nedan.
Sista dagen för att komplettera din ansökan med körtest är 15/8.
För att boka körtest hos oss på utbildningen så skickar du ett mail till: trafiklarare@ya.se , ange ”Körtest” i ämnesraden samt vilken studieort du önskar göra körtestet i.
Körtestet tar 60 minuter och kostar 1 000 kronor.
För mer information om körtestet, ladda ner ”Självvärdering inför Körtest” nedan. Självvärderingen skall tas med till körtestet.
Fyll i Självvärdering inför körtest
Önskar du göra testet på en Trafikskola kontaktar du någon av följande trafikskolor:
Forssa Trafikskola (Borlänge)
Nya Elsborgs Trafikskola (Falun)
Nya Smedjebackens Trafikskola (Smedjebacken)
Nässlanders Trafikskola (Ludvika)
Trafikutbildarna i Arvidsjaur (Arvidsjaur)
Jannes Trafikskola (Kalix)
Roberts Trafikskola (Luleå, Piteå & Älvsbyn)
Nyströms Trafikskola (Boden)
Vectrum AB (Norrköping)
Rudolfsons Trafikskola (Norrköping)
Axelheds Förarutveckling (Norrköping)
Helens för körkort (Norrköping)
Reveljens Trafikskola (Östersund)
Z- Trafikskola (Östersund)
Norrstans Trafikskola (Härnösand)
Lottas Trafikskola (Härnösand)
M Trafikskola (Sundsvall)
För att få arbeta som trafiklärare krävs, förutom godkänd examen från trafiklärarutbildningen, personlig lämplighet.
Så här fungerar distansstudier
Att studera en utbildning på distans ger dig frihet att själv välja var du vill studera och till stor del också när du vill studera. Lärandet och kommunikationen sker online, men också genom ett antal fysiska obligatoriska träffar per termin. Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. På de flesta utbildningar sker seminarium med utbildare på fasta tider i realtid via Internet och det sker på dagtid. På samma sätt kan handledning också ske, utöver dessa planerar du själv dina studier. De flesta utbildningarna sker på heltid vilket omfattar ca 40 timmars studier per vecka.
Utbildningens upplägg
Trafikläraryrket är i stor utsträckning ett praktiskt hantverk där man som lärare jobbar med enskilda individer. Det innefattar praktisk träning att kunna hålla teori i en lektionssal men även framför allt hur man i en övningsbil kan forma framtidens säkra förare.
Alla teoretiska lektioner som sker över distans är schemalagda varje vecka på dagtid och de praktiska lektionerna sker på träffarna i resp. studieort Norrköping, Luleå, Borlänge, Härnösand eller Östersund. Utbildningen har ca 9 obligatoriska träffar på resp. studieort.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator, fast uppkoppling till internet samt webbkamera (vi rekommenderar USB-headset). Du kan välja att studera hemma, på kommunens lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår 15 veckor ”Lärande i arbete” LIA på ett företag 40 tim/vecka. Du som studerande söker själv en LIA-plats i första hand, om du har svårt att finna en plats så hjälper vi på YrkesAkademin dig men vi kan inte garantera att det blir just i din hemkommun då LIA-platsen måste vara ett godkänt företag.