TRAC Turism- och Resekonsult
Som turism- och resekonsult är du expert på hållbara resor, bokning och paketering av resetjänster. Du hjälper så väl privatkunder, affärsresekunder eller grupper att planera och boka sina upplevelser. Att arbeta med inkommande turism är en del av turism- och resekonsultens arbete.
Idag sker mycket bokning online vilket innebär en hel del support kring självbokning och ändringar av redan genomförda bokningar. Hållbarhet och digital teknik samt DMC (Destination Management Company) är begrepp du håller dig uppdaterad med.
En stor del av arbetet som turism- och resekonsult innebär också att arbeta som rådgivare och säljare av upplevelser med stöd i moderna bokningssystem så som t.ex. Amadeus, Sabre och Galileo samt tågsystemet Linkonline. Din framtida arbetsplats kan bland annat vara på online- privat- eller affärsresebyråer, hos flygbolag, hos grupp- och konferensresearrangörer eller researrangörer.
Jobbmöjligheter
TRAC – Travel Academy AB syfte är att erbjuda resebranschens bästa yrkesutbildning för dem som vill arbeta som turism- och resekonsult. TRAC är en tvåårig yrkeshögskoleutbildning (400p) som ger kompetens för att arbeta hos en resebyrå eller researrangör. Utbildningen är statsfinansierad och man kan som student ansöka om studiemedel. Efter avslutad utbildning får studenten en yrkeshögskoleexamen, samt även ett TRAC-diplom.
Varumärket TRAC får användas av de utbildningsanordnare/skolor som styrelsen i TRAC har kvalitetssäkrat och godkänt. Utbildningen är utformad av resebranschen och SRF är huvudägare. Utbildningen ger den kompetens som branschen efterfrågar och merparten av studenterna får arbete direkt efter avslutad utbildning.
Utbildningens distansupplägg
Utbildningen är på heltid och den studerande behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är seminarier online två dagar i veckan i 2,5 timme/seminarie, och ytterligare frivillig lärartid om du vill ha direktkontakt med utbildaren. Under utbildningens 2 år är det 12 fysiska träffar och varje träff är 2 dagar. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta jan-olov.nilsson@ya.se
I utbildningen till resekonsult ingår följande kurser:
- Affärsekonomi och Yield management, 20 YH-poäng
- Amadeus samt övriga branschledande bokningssystem, 45 YH-poäng
- Bransch & Produktkunskap, 30 YH-poäng
- Branschjuridik, 15 YH-poäng
- Business English, 15 YH-poäng
- Examensarbete, 20 YH-poäng
- Hållbar turism, resegeografi, destinations- och omvärldskunskap, 30 YH-poäng
- Lärande i arbete 1, 70 YH-poäng
- Lärande i arbete 2, 75 YH-poäng
- Organisation och medarbetarskap, 10 YH-poäng
- Reseproduktion och paketering, 25 YH-poäng
- Sales, communications, e-commerce and content marketing, 30 YH-poäng
- Service- och Travel Management, 15 YH-poäng
Totalt: 400 poäng
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Engelska 6, 100 poäng
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.
Så här fungerar distansstudier!
Att studera en utbildning på distans ger dig frihet att själv välja var du vill studera och till stor del också när du vill studera. Lärandet och kommunikationen sker online, men också genom ett antal fysiska träffar per termin. Träffarna kan till exempel innehålla tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar, gruppövningar och grupparbeten.
Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. På de flesta utbildningar sker seminarium med utbildare på fasta tider i realtid via Internet och det sker på dagtid. På samma sätt kan handledning också ske, utöver dessa planerar du själv dina studier. De flesta utbildningarna sker på heltid vilket omfattar ca 40 timmars studier per vecka.
Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.
Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår praktikperioder ”Lärande i arbete” LIA. Dessa kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss.