Vad gör en träbyggnadsprojektör?
Som träbyggnadsprojektör gör du tekniska beräkningar i datorprogram och arbetar med både bygglovsunderlag och konstruktionshandlingar i CAD-verktyg. Du ingår i team där du projekterar byggprojekt, och du följer de lagar och regler som styr byggandet i Sverige i ditt arbete. Även ekonomistyrning och kalkylering, exempelvis vid projektering av byggnader och projekt, är relevanta arbetsområden.
Du skapar hållbara byggnader genom att välja material och tekniker som minimerar miljöpåverkan och ökar energieffektiviteten. Detta kan innebära att du väljer material som är lätta att återanvända och återvinna eller material som har en lång livslängd.
Som träbyggnadsprojektör ingår du i team där du projekterar byggprojekt, planerar produktion och ansvarar för att lagar, arbetsmiljöregler och säkerhet efterföljs. Du säkerställer att projektet är säkert och uppfyller alla relevanta byggkoder och standarder. Träbyggnadsprojektörer arbetar med materialspecifikationer, lagar och regler som styr byggande i Sverige, samt 2d och 3d visualiseringsprogram. Även ekonomistyrning och kalkylering, exempelvis vid projektering av byggen, är möjliga arbetsområden för en träbyggnadsprojektör.
För att trivas i yrkesrollen bör du vara en person som gillar att vara kreativ, noggrann och ta sig an nya utmaningar.
Jobbmöjligheter
Som träbyggnadsprojektör kommer din framtida arbetsplats att vara exempelvis konsultbolag, arkitektkontor, fabriker som tillverkar hus eller byggelement och bygg- och anläggningsföretag. Du kan även bli en nyckelkompetens i ett fåmansföretag.
Intresset för träbyggande ökar hos såväl byggherrar och byggföretag, till exempel kommuner, arkitekter, tillverkare av prefabricerade hus med flera. Med ett ökande användande av trä följer även ett behov av trämaterial- och träbyggkunniga specialister.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är på heltid och du behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är totalt sex fysiska träffar i Växjö under utbildningens 2 år. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
Stora delar av utbildning består även av praktik, vilket innebär att du får möjligheten att lära dig praktiskt på riktiga arbetsplatser. Du får fördelen att knyta viktiga kontakter inför framtida jobb och en hel del kunskap.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta ulrika.svensson@ya.se
Har du frågor om antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se
Inspireras av andra
Mattias Johansson var snickare men skolade om sig på yrkeshögskola och idag är han avdelningschef på Tyréns, ett av Sveriges ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad och som ofta jobbar med stora träprojekt.
Därför utbildade sig Mattias till träbyggnadsprojektör
Möjlighet att bli behörig genom förutbildning
Om du inte uppfyller de särskilda förkunskapskraven erbjuder vi en förutbildning/preparandutbildning. Det är en nätbaserad kurs som du gör digitalt innan ansökningstiden gått ut, och efter genomförd utbildning med godkänt resultat ger dig behörighet till utbildningen. Kursen köper du här
Kursen ger dig kunskap att lösa tillämpade matematiska problem i utbildningens bygg- och konstruktionstekniska kurser samt att utföra förekommande beräkningar i yrkesrelaterade uppgifter. Kursens innehåll ger dig en grund för de hållfastberäkningar som krävs i grundläggande konstruktions- och produktionsberäkningar.
Under kursen lär du dig att använda grundläggande IT-verktyg för webbaserat lärande. Vi går också igenom hur du använder IT-verktyg för att planera, dokumentera och beräkna uppdrag inom projektering, byggande, konstruktion och produktion av träkomponenter och byggnader i trä. Du får också förståelse för vikten av IT-säkerhet, backup och arkivering av dokument.
Du får kunskap om olika material och produkter och hur olika byggdelar är uppbyggda och sätts samman till en byggnad. Kursen syftar till att ge dig kunskap om hur en byggnad upprättas, med fokus på träkonstruktion. Efter avslutad kurs också kunna tolka byggtekniska ritningar.
Efter avslutad kurs ha en övergripande kunskap om de regler som styr byggandet i Sverige. Du fördjupar dig i Boverkets byggregler, BBR och vilka avsnitt denna berör. Du lär dig kraven för tillgänglighet, brand, energi mm. Du får lära dig att med enkelhet hitta regler och lagar som styr byggandet i Sverige.
Under kursen lär du dig att självständigt nyttja 3D-CAD-teknik i kombination med rittekniska regler i byggnadsteknisk och mekanisk projektering, konstruktionsarbete och ritningsframställning. Du får en grundläggande kunskap och förståelse för hur tekniken kan nyttjas inom design- och konstruktionsteknik med fokus på industriellt byggande, prefabricerade byggsystem samt effektiv produktion.
Under kursen får du en inblick i grundläggande statik och hållfasthetslära samt lär dig hur analyser av mekaniska och termiska laster påverkar dimensionering av träkonstruktioner och materialval. Du får också förståelse för hur krafter, moment och laster ger upphov till olika typer av påkänningar i konstruktioner samt hur man uppnår säkra och hållbara konstruktioner.
På en arbetsplats får du uppleva hur teorin tillämpas i verkligheten och få fördjupade teorikunskaper samt praktiska färdigheter i en verklig miljö.
Ledig plats
Kursen ger dig kunskaper för att kunna konstruera för modernt och effektivt industriellt träbyggande. Vi går också igenom grundläggande tillverkning och träproduktion, användningsområden för träbaserade byggmaterial och komponenter samt metoder och byggsystem för flervåningsbyggnader som används idag. Du lär dig också om hur funktionskrav och ekonomi påverkar val av material, byggtekniska lösningar och produktionsmetoder.
Ledig plats
Under kursen lär du dig att beräkna och kalkylera uppdrag inom byggsektorn i allmänhet och träbyggnad i synnerhet. Du får insikt i de ekonomiska parametrar som styr olika tillverknings- och produktionsmetoder och lär dig att skapa grundläggande ekonomiska kalkyler för projekt inom industriell och traditionell träbyggnad.
Ledig plats
Under den här kursen lär du dig grundläggande principer för modernt ledarskap. Vi går igenom delar som projektstyrning, organisationsformer, planering, genomförande, leverans och uppföljning. Kursen berör också ämnen som kommunikation, gruppdynamik och interkulturella relationer.
Du genomför en undersökning kring en frågeställning rörande antingen att konstruera flervåningshus i trä eller att producera och bygga flervåningshus i trä.
På en arbetsplats får du ta del av hur teorin tillämpas i verkligheten och få fördjupade teorikunskaper samt praktiska färdigheter i en verklig miljö.
Ledig plats
Under kursen lär du dig grunderna i avtalsrätt, standardavtal och entreprenadjuridik samt AB, ABT och AMT. Du får förståelse för byggbranschens standardavtal för material, projektering och utförande samt kunskap om branschspecifika termer och begrepp. Du lär dig om uppbyggnaden av en teknisk beskrivning, mät- och ersättningsregler samt struktur i AMA-systemet.
Efter avslutad kurs förstår du den fysikaliska påverkan på en byggnad. Du får lära sig om påverkan av fukt, klimat, stomljud och luftburna ljud, brand, samt inomhusmiljö. Du lär dig kring underhållsintervall vid val av olika material och lösningar och hur detta påverkar en byggnads beständighet. Kursen utgår från hus/byggnader med trästomme.
Totalt: 400 YH-poäng
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Matematik: Ma 2
- Konstruktion 1 eller Bygg och anläggning 1
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs
Saknar du behörighet?
Preparandutbildning
Saknar du behörighet i Bygg och anläggning 1 eller Matematik 2 går det att läsa en preparandutbildning.
Preparandutbildningen är baserad på E-learning, vilket innebär att det är självstudier där du studerar i din egen takt och det finns även möjlighet till handledning ett par tillfällen per vecka via Zoom.
Läs preparandutbildning “Bygg och anläggning 1”
Läs preparandutbildning “matematik 2”
Att bli behörig med reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.
Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.
Så här fungerar distansstudier!
Undervisningen och handledningen sker på distans och du väljer själv var du vill studera. Varje utbildning har också ett antal fysiska träffar knutna till en specifik ort, på vissa utbildningar till flera orter. De fysiska träffarna är oftast två dagar. Vid dessa tillfällen kan du få möjlighet att träffa representanter från branschen, göra studiebesök på relevanta arbetsplatser, delta i grupparbeten samt genomföra praktiska moment. I vissa fall kan också examinationer genomföras.
Undervisningen är på heltid vilket innebär att du förväntas lägga ned 40 timmars studietid per vecka. Lärandet och kommunikationen sker online på fasta tider. De flesta utbildningarna har varje vecka 5-8 schemalagda undervisningstimmar samt utöver det handledningstid. Övrig tid är det grupparbeten, som också genomförs på dagtid, samt egenstudier. Vår metodik går ut på att du inför varje seminarium förbereder dig genom att ta del av material (text eller film), för att sedan analysera och diskutera innehållet med utbildaren och klassen. Undervisningsmetodiken förutsätter att du närvarar vid träffarna. Vi förväntar oss att du är tillgänglig för undervisning varje dag.
Varje utbildning har en utbildningsledare som sköter den kort- och långsiktiga planeringen av utbildningen. Utbildningsledaren kallar regelbundet till möten och informationsträffar vid vilka du behöver delta, även dessa sker dagtid.
Studieformen innebär frihet men också stort ansvar. Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera. Eftersom undervisningen sker heltid och på dagtid är det svårt att förena studier med arbete.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset). Vissa utbildningar med specifika dataprogram kräver en särskild prestanda. Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.
Lärande i arbete (LIA)
LIA (Lärande i arbete) eller praktik, är den kanske viktigaste och roligaste kursen på utbildningen. Här får du möjlighet att på en arbetsplats omsätta det du lärt dig i praktiken. Du söker främst själv din LIA-plats, men vi stöttar med tips och coachning. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss. LIA kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA:n genomförs fysiskt på en arbetsplats och på heltid. Under pandemin har det även förekommit distanslösningar för LIA.