Systemutvecklare Java
Du kommer lära dig att utveckla program och webblösningar som används av företag och myndigheter. Som Java-utvecklare kommer du att arbeta med att ta fram olika digitala tjänster och lösningar till beställaren.
En stor del av arbetet innebär att skapa, underhålla och vidareutveckla program och andra tekniska lösningar. Du måste också tolka beställningar för att kunna leverera efter kundens önskemål. Det kan vara ett företag som behöver en lösning på en ny molntjänst eller en webbapplikation. Du som vill arbeta med systemutveckling bör ha egenskaper så som kreativ, problemlösningsförmåga, samarbetsförmåga och självständig.
Jobbmöjligheter
Systemutvecklare är ett brett yrke som återfinns inom de flesta branscher och jobbmöjligheterna är nästintill oändliga. Eftersom att utbildningen och branschen är så pass bred, finns det stora möjligheter att byta inriktning utan att skola om sig.
Utbildningens distansupplägg
Utbildningen är på heltid och den studerande behöver vara tillgänglig under dagtid. Det kommer att vara elva träffar, den första pågår i tre dagar och de övriga i två dagar. Mellan träffarna så kommer det att vara schemalagda föreläsningar, handledning m.m. ca två till tre dagar i veckan via Zoom. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta sofia.vestlin@ya.se
I utbildningen ingår följande kurser:
- Databaser, 25 YH-poäng
- Examensarbete, 30 YH-poäng
- Introduktion i Java programmering, 50 YH-poäng
- Java EE (Backend), 45 YH-poäng
- Java EE (Frontend), 45 YH-poäng
- LIA 1 Systemutveckling, 50 YH-poäng
- LIA 2 Avancerad systemutveckling, 70 YH-poäng
- Objektorienterad programmering i Java, 45 YH-poäng
- Software development process, 15 YH-poäng
- Systemarkitektur, 25 YH-poäng
Totalt: 400 poäng
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Matematik: Ma 2 a/b/c eller motsvarande kunskap
- Engelska: En 6 (b) eller motsvarande kunskap
- Programmering 1
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
LÄS PREPARANDUTBILDNING “MATEMATIK 2”
Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.