Vad gör en socialpedagog?
Vill du ha en yrkesroll där du hjälper andra människor till ett bättre och mer välmående liv? Då ska du utbilda dig till socialpedagog! I rollen som socialpedagog arbetar du med barn, ungdomar eller vuxna i olika livssituationer, där du tillsammans med den du möter hittar vägar till förändring och förbättring. Du kan till exempel arbeta med barn som varit med om svåra uppväxtförhållanden, arbeta på ett HVB hem för ensamkommande flyktingbarn, vara en del av en skolas elevhälsovårdsteam, eller arbete med vuxna som behöver hjälp med återgången till ett stabilt vardagsliv.
Socialpedagogik innehåller en blandning av olika kunskapsområden, exempelvis: socialpsykologi, socialt arbete, psykiatri, pedagogik, sociologi och juridisk kunskap anpassad efter yrkesrollen. För att lyckas i rollen som socialpedagog är det viktigt att du är en ansvarstagande, lyhörd och motiverande person, som brinner för att skapa trygghet åt den du möter. En viss del av personlig mognad krävs för att framgångsrikt kunna leda samtal kring svåra frågor, där det är viktigt att kunna agera professionellt och tålmodigt även i pressade situationer. Som socialpedagog är du en viktig länk mellan de som du hjälper och samhället.
Vad är YH-Flex?
YH-flex är till för personer som redan har omfattande yrkeskunskaper som motsvarar en betydande del av utbildningen till socialpedagog. Det är ett nytt koncept som innebär en snabbare väg till examen. Utbildning på YH-flexplats genomförs i två delar – först en validering för tillgodoräknande och sedan komplettering med ett individuellt upplägg för att kunna nå examen.
Tack vare dina tidigare omfattande erfarenheter från studier eller bransch kommer du att nå examen snabbare. Resultatet är likvärdig kunskap och ett likvärdigt examensbevis som efter ordinarie utbildning. Eftersom utbildningen baseras på individuella studier kan det upplevas svårare och du som studerande behöver därför ha en hög motivation och ett eget driv för att lyckas. Du förväntas ta ett stort ansvar att strukturera upp sina studier för att nå examen på utsatt tid.
Din YH-Flex-utbildning genomförs i följande steg:
- Kartläggning av kompetens
- Bedömning av kompetens
- Tillgodoräknande
- Individuell studieplan
- Individuell kompletterande utbildning
- Examen
Utbildningens upplägg
Denna utbildning sker helt digitalt. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen. Du studerar individuellt och behöver därför ha en stor motivation för att tillgodose dig utbildningen.
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil, platta eller liknande), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset med mikrofon avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset). Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.”
Har du frågor om utbildningen? Kontakta yhvard@ya.se
Har du frågor antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se
Ditt kursinnehåll är individuellt och skapas efter att du genomfört en validering för att kunna tillgodoräkna dig kurser från studieplanen:
- Socialt arbete – yrkesintroduktion, organisation och författningar, 30 yhp
- Utveckling, socialisation och livsvillkor – individ, grupp och samhälle, 40 yhp
- Psykisk ohälsa och psykiska funktionsnedsättningar, 35 yhp
- Beroendesyndrom och samsjuklighet, 35 yhp
- Socialpedagogik och metodarbete, 40 yhp
- Integrationspedagogiskt socialt arbete, 35 yhp
- Socialpedagogiskt arbete med barn och unga, 40 yhp
-
Lärande i arbetet 1, 45 yhp
-
Lärande i arbetet 2, 70 yhp
- Examensarbete, 30 yhp
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Saknar du behörighet?
Att bli behörig med reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik. Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.