Som robot och automationsprogrammerare har du övergripande kunskap om olika programmeringsspråk inom automation.
Du arbetar med att diagnostisera och åtgärda felkoder, samt avgör vilken automationslösning som är bäst lämpad till en applikation. Idag finns redan automatiserade system i tillverkningsindustri och logistik men också vård, omsorg och sociala funktioner kommer att automatiseras. Men det råder kompetensbrist som stoppar företagens utveckling och övergången till en mer automatiserad produktion. Därför är det en gynnsam arbetsmarknad för robot-och automationsprogrammerare med stora möjligheter till karriär opåverkad av konjunkturlägen.
Möjliga yrkesroller efter utbildningen:
- Robotprogrammerare
- Automationsprogrammerare
- PLC-programmerare
- Automationstekniker
- Automationsingenjör
Utbildningens upplägg
Utbildningen är på heltid och du behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är 6 fysiska träffar under utbildningens 1,5 år och dessa kan förläggas på andra orter än utbildningsorterna. Däremellan sker nätbaserad undervisning. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
Har du frågor om utbildningen? Maila oss på robot@ya.se.
Bostadsgaranti för studenter i Örnsköldsvik
Örnsköldsviks kommun har bostadsgaranti för studenter. Tillsammans med övriga fastighetsbolag i kommunen hjälper de dig som studerar i Örnsköldsvik att hitta en bostad.
Möjlighet att bli behörig genom förutbildning
Om du inte uppfyller de särskilda förkunskapskraven erbjuder vi en förutbildning/preparandutbildning. Det är en nätbaserad kurs som du gör digitalt innan ansökningstiden gått ut, och efter genomförd utbildning med godkänt resultat ger dig behörighet till utbildningen. Kursen köper du HÄR
Under kursen lär du dig grunderna i programmeringslogik, datatyper, satsuppbyggnad och villkorssatser. Vi går igenom olika programmeringssätt och de vanligaste
programmeringsspråken i inbyggda system. Du kommer också att lära dig att implementera
ett styrsystem mot en touchpanel och sedan bygga upp gränssnittet med knappar, text och indikeringar.
Kursen ger dig fördjupade kunskaper om PLC, HMI och andra styrsystem. Du lär dig om
programkonstruktion, programmeringsverktyg, menyer, konfiguration
och inställningar. Vi går igenom tillämpning av visualisering, användaradministration,
dataloggning, larmhantering samt fördjupning inom olika typer av HMI. Du ska veta hur man kopplar in den tilltänkta hårdvaran och de olika sätt man kan kommunicera på. Kursen berör de vanligaste fältbussystemen och realtidsethernets-systemen, men även digitala signaler, pulser och analoga signaler.
Under kursen lär du dig grunderna i robotteknik som programmering, konfiguration, kommunikation, handhavande av robotpendant och manuell körning. Kursen varvar teori med praktik och målet är att du ska få erfarenhet av att ha använt och programmerat robotar. Vi går igenom hur man programmerar ett enklare säkerhetssystem med basfunktioner som kan tillämpas i maskinell miljö och hur man konstruerar en säkerhetskrets. Kursen berör också maskin- och robotsäkerhet.
Under kursen går vi igenom olika begrepp inom motortekniken som Asynkronmotor med frekvensomriktare, Servomotor och Stegmotor. Du lär dig att programmera olika styrnings- och regleringsfunktioner. Kursen berör också olika maskintyper och dess programmeringsutrustning samt robotceller, uppbyggnad, funktion och tillämpning.
Läs mer om LIA på https://ya.se/lia-praktik/
Summa: 300 poäng
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Programmerbara styrsystem, 100p
— Eller —
- Praktisk ellära, 100 p
— Eller —
- Programmering 1, 100p
LÄS PREPARANDUTBILDNING “PRAKTISK ELLÄRA”
Kunskaper i svenska
Om du har ett annat modersmål än svenska, danska, färöiska, isländska eller norska måste du ha de kunskaper i svenska som behövs för att du ska kunna klara av utbildningen. Det är skolan som avgör och prövar om du har de kunskaper som krävs.
Detta behöver du för att läsa utbildningen:
Vi kommer använda oss av beräkningstunga programvaror och därför krävs en kraftfull dator. Vi rekommenderar nedanstående:
- Windows 10 med minst Windows defender security aktiverat som säkerhetspaket (om man använder en Mac behöver man komplettera med Windows 10)
- Minst 256 GB hårddisk (det underlättar med en större). Helst SSD.
- Minst 8 GB internminne (helst 16 eller mer).
- Dedikerat grafikkort
- En laptop är att föredra då du kan ta med den till våra fysiska träffar.
- Extern webbkamera
Tänk på att det är en teknisk utbildning och du bör vara van vid att arbeta med datorer. Maila oss på robot@ya.se om du har några frågor.
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Saknar du behörighet?
Att bli behörig med reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.
Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.
Så här fungerar distansstudier!
Att studera en utbildning på distans ger dig frihet att själv välja var du vill studera och till stor del också när du vill studera. Lärandet och kommunikationen sker online, men också genom våra planerade fysiska träffar per termin. De fysiska träffarna varierar mellan två till fyra dagar. De fysiska träffarna innehåller tentamen, föreläsningar, redovisningar och grupparbeten.
Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. På de flesta utbildningar sker seminarium med utbildare på fasta tider i realtid via Internet och det sker på dagtid. På samma sätt kan handledning också ske, utöver dessa planerar du själv dina studier. Utbildningen är på heltid vilket omfattar ca 40 timmars studier per vecka och undervisningen sker under dagtid.
Du ansvarar själv för dina planerade studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.
Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår praktikperioder ”Lärande i arbete” LIA. Dessa kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss.