Power Grids – Smarta Elnät
En översiktlig utbildning som ger dig förståelse för elnätets uppbyggnad och dess aktörer. Utbildningen omfattar elnätsinfrastruktur, elnätskomponenter, digital överföring och kontrollsystem. En del av utbildningen berör smarta elnät och den teknikutveckling som leder fram till ett framtida flexibelt elnät. Även förnybar elproduktion så som vind, sol, vatten och biogas behandlas. Elsäkerhet och möjlighet till ESA19 certifiering.
Utbildningens omfattning
Utbildningen består av fem separata kurser som examineras var för sig. Upplägget är flexibelt och utbildningen är kostnadsfri och berättigar till studiemedel från CSN.
Undervisningen består av:
– Inspelat material
– Live seminarier (via Zoom)
– Handledartid
– Presentationsmaterial
– Övningsuppgifter
Allt material finns tillgängligt på vår lärportal. Seminarietillfällena omfattar två tillfällen per vecka
á två timmar vardera. All undervisning spelas in och kan ses i efterhand även om det bästa är att delta aktivt. Utöver detta så erbjuds också handledning.
Efter utbildningen erhålls ett utbildningsbevis från Myndigheten för yrkeshögskolan. I utbildningen så kommer det också att vara minst en fysisk träff på lämplig ort.
Kurser
- Elstandarder och elsäkerhetsföreskrifter – 15 yhp (vecka 10-12). Kursen ger kunskaper om om aktuella lagar, el standarder och föreskrifter inom elkraftsarbete. Färdighet att upprätta riskanalys för eget och andras elsäkra arbete.
- Elnätet och förnybar elproduktion – 15 yhp (vecka 13-15). Kursen ger kunskaper om el kvalitet, elnätens uppbyggnad, spänningsnivåer och aktörerna på elmarknaden. Den omfattar också kraftgenerering med fokus på förnybar elproduktion, solel, biogas, vatten- och vindkraft och de utmaningar som man möter med småskalig elproduktion.
- Smarta elnät och digital kommunikation – 15 yhp (vecka 16-18). Kursen ger kunskaper om smarta elnät och den teknikutveckling som ska leda fram till nästa generations elnät och dess komponenter. Kursen behandlar också överföringsprotokoll och standarder som används för kommunikationen i elkraftsanläggningar.
- Elnätens kontrollsystem – 15 yhp (vecka 19-21). Kursen ger kunskaper om de kontrollsystem och kontrollanläggningar som automatiskt ska koppla bort felaktiga apparater innan felet orsakar materiel eller personskada. Kursen omfattar också kunskaper om de hjälpsystem för avbrottsfri kraftförsörjning som ska hålla igång elkraft nätens kontroll- och övervakningssystem under störningar eller strömavbrott.
- Ställverkets komponenter – 15 yhp (vecka 22-24). Kursen ger kunskaper om ställverkets komponenter och dess uppbyggnad
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskapskrav
Ellära 1 eller Praktisk Ellära
Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.