Vad gör en marketing automation specialist?
Som marketing automation specialist ansvarar du för att planera, implementera och hantera automatiserade marknadsföringskampanjer. Detta innebär att skapa målgruppsanpassat innehåll och med hjälp av digitala verktyg nå ut till rätt person vid rätt tillfälle.
Vanliga arbetsuppgifter för en marketing automation specialist är att identifiera och segmentera målgrupper, skapa innehåll i olika digitala kanaler, utveckla strategier kring kampanjer, skapa och schemalägga e-postkampanjer samt att mäta och analysera resultaten. För att lyckas och trivas i rollen som marketing automation specialist rollen gillar du att arbeta i gränslandet mellan marknadsföring, försäljning och tech. Du gillar att lösa problem och analysera data, är pedagogisk, kreativ och strategisk. Det är ett socialt yrke med mycket kundkontakter, vilket gör det viktigt att vara både serviceinriktad, tillmötesgående och lyhörd.
Jobbmöjligheter efter examen
YrkesAkademin Yrkeshögskolas utbildning marketing automation specialist är en av Europas första distansutbildningar inom området. Detta innebär att du kommer ut i arbetslivet med unika kunskaper och färdigheter som efterfrågas av näringslivet.
Det finns ett stort behov av utbildade marketing automation specialister och därmed många attraktiva jobbmöjligheter inom intressanta organisationer för den med rätt kompetens. Dessutom finns det stora möjligheter att jobba internationellt med marketing automation.
Du som utbildar sig till marketing automation specialist kommer till en bransch som är på stark frammarsch. I din yrkesroll är du en del av att leda förändringen från traditionell marknadsföring och försäljning mot automatiserade och datadrivna marknadsföringsinsatser.
Roller som man kan få efter avslutade studier:
- Marketing Automation Specialist
- MA-specialist
- Lead generation specialist
- Marketing automation coordinator
Utbildningens upplägg
Utbildningen genomförs på heltid, så den studerande behöver vara tillgänglig under dagtid. Utbildningen genomförs på distans med sex fysiska träffar i Helsingborg eller Järfälla, beroende på vilket säte du söker till. Varje träff är på cirka två dagar. Den är uppdelad på tio delmoment och innefattar 400 yh-poäng fördelade på två̊ års heltidsstudier. Utbildningen är kostnadsfri, CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
Marketing automation specialist utbildningen ger en bred förståelse för marketing automation som tankesätt och strategi. Det gör vi genom kurser inom som behandlar inbound marketing, content management, CRM-system och sociala medier för att du ska få en förståelse för hur allt hänger ihop.
En stor del av din utbildning kommer innefatta LIA (Lärande i arbete) där du får chansen att jobba praktiskt med dina framtida arbetsuppgifter. Genom att vara på olika arbetsplatser utvecklar du dina kunskaper samtidigt som du knyter viktiga kontakter inför framtida jobb.
Inspiration
Möt tidigare studerande -> “Från civilekonom till marketing automation specialist”
Möt tidigare studerande -> “Petter fick två jobb direkt efter utbildningen till Marketing Automation Specialist”
Behöver du söka studiemedel från CSN?
För att söka studiemedel/studiebidrag behöver du ange lärosäte på CSN.se. Då vi har bytt namn från YrkesAkademin Yrkeshögskola till YH Akademin behöver du ange vårt nya namn. När du ansöker om studiemedel anger du först skolform och ort, sedan väljer du YH Akademin AB i rullistan.
Frågor om ansökan, antagning och behörighet
Här svarar vi på de vanligaste frågorna gällande ansökan, sen ansökan, antagningsprocessen och behörigheter.
Har du frågor om utbildningen?
Kontakta markus.linder@ya.se för Järfälla
Har du frågor om antagning och behörighet?
Kontakta antagningyh@ya.se
Kursens syfte är att ge kunskap om CRM och dess affärsnytta och potential vid full användning av systemfunktioner. Du får också kunskap om reglerande lagstiftning och god marknadsföringssed. Målet med kursen är att du ska ha färdighet att implementera enklare CRM-system utifrån en given kravspecifikation och med beaktande av gällande lagstiftning. Du ska också kunna driva processer för gott kundstöd före, under och efter en affär för att bygga relationer och stärka varumärket.
Kursens syfte är att ge kunskap om innehåll (content) i digitala kanaler, och hur du skapar intresse och förtroende genom relevant innehåll som öppnar upp för interaktion och dialog. Du får kompetens att utveckla digitalt content (text, bild, film, animationer) och mäta och utvärdera dess effekter hos målgruppen. Målet med kursen är att du ska kunna leverera analyser och mätningar på
utfall av olika slags innehåll samt leda förbättringsarbete inom content management.
Kursens syfte är att ge nödvändiga kunskaper om regelverk och lagstiftning som reglerar marknadsföring, försäljning och användning av datauppgifter, såsom bland annat GDPR. Målet är att du ska ha färdighet att söka i rättsliga källor för att säkerställa att marknadsföringsarbetet följer förordningar och god sed. Du kommer att få kompetens att planera för och bedriva digital marknadsföring och försäljning enligt gällande lagar och god sed.
Kursens syfte är att ge dig kunskap om hur kundcykeln och köpbeteende kan fungera samt om hur RACE-modellen (Reach, Act, Convert, Engage) är uppbyggd och hur den kan användas praktiskt för att planera och driva förbättringar. Målet med kursen är att du ska kunna analysera ett företags nuläge samt föreslå och driva en aktivitetsplan för förbättring och ökat kundengagemang. Kursen ger kompetens att leda en förändringsprocess med stöd av modeller för att engagera och interagera med kund.
Kursen syftar till att ge den studerande en bra förståelse kring de verktyg som används för att analysera trafik/data samt kunna sätta upp olika typer av rapporter. Du kommer få kompetens att på ett strukturerat sätt kunna analysera och tolka data samt sätta upp rapporter i Google Data Studio.
LIA 1 ger dig yrkespraktiska kunskaper och färdigheter i rollen som Marketing Automation Specialist. Målet är att du ska få kunskap och färdigheter i analysverktyg och CRM-system för att identifiera kvalificerade leads. Du kommer att få kompetens att leda säljsprocesser, frågor kring analys, lead generation och CRM- system.
Syftet med kursen är att ge förståelse för hur du tillämpar sociala medier för att förbättra lönsamhet och marknadssatsningar genom ökad interaktivitet med kund i olika kanaler. Målet är att du ska känna till de vanligast förekommande sociala medie-kanalerna, deras målgrupp och användningsområden. Du ska också kunna fungera sammanhållande kring ett företags närvaro i sociala media när det kommer till försäljnings- och marknadsaktiviteter.
Kursen syfte är ge kännedom kring Lead Generation och Market Automation, vad respektive begrepp innebär. Du får också kompetens att förstå säljares arbetssituation och hur denne bäst servas med hjälp av i kursen förklarade moderna verktyg och processer. Målet med kursen är att kunna identifiera kvalificerade leads till säljaren och att använda analys av digital kunddata för automatisering och planering av kampanjer.
LIA 2 syftar till att du ska kunna projektleda ett förändringsarbete kring digital marknadsföring, automatisering av processer samt försäljning med hjälp och stöd av analysmaterial, modeller och tekniska plattformar. Du ska också få kompetens att leda säljprocesser och driva förhandlingar för ökad lönsamhet och ROI. Vidare ska du vara sammanhållande och drivande kring försäljning med fokus på marknad, kvalificerade leads, content och närvaro i sociala medier.
Kursen syftar till att knyta samman alla kursdelar och att genom examensarbetet ge exempel på konkreta processer som kan automatiseras inom marknadsföring och försäljning.
Utbildningen bedrivs i huvudsak på svenska, men delvis med studiematerial på engelska.
Totalt: 400 YH-poäng
Grundläggande behörighet:
- Har en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning
- Alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1
- Alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning
- Alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Engelska 6 (engelska B), 100p
- Svenska 2 eller Svenska som andraspråk 2, 100p
- Matematik 2 (Matematik B), 100p
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Saknar du behörighet?
Saknar du Matematik 2? Läs vår preparandutbildning! Preparandutbildningen är baserad på E-learning, vilket innebär att det är självstudier där du studerar i din egen takt.
LÄS PREPARANDUTBILDNING “MATEMATIK 2”
Att bli behörig med reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.
Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.
Fyll i Formulär för kompetenskartläggning
Har du frågor om utbildningen?
Kontakta markus.linder@ya.se för Järfälla
Har du frågor om antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se
Så här fungerar distansstudier!
Att studera en utbildning på distans ger dig frihet att själv välja var du vill studera och till stor del också när du vill studera. Lärandet och kommunikationen sker online, men också genom ett antal fysiska träffar per termin. Varje träff är mellan en till fyra dagar. Träffarna kan till exempel innehålla tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar, gruppövningar och grupparbeten.
Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. På de flesta utbildningar sker seminarium med utbildare på fasta tider i realtid via Internet och det sker på dagtid. På samma sätt kan handledning också ske, utöver dessa planerar du själv dina studier. De flesta utbildningarna sker på heltid vilket omfattar ca 40 timmars studier per vecka.
Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.
Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår praktikperioder LIA (Lärande i arbete). Dessa kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss.