Vill du veta mer om yrket och utbildningen läs mer här
Instrument- och Steriltekniker
Som instrument- och steriltekniker blir du en avgörande länk i den vårdkedja som sterilteknisk enhet utgör när det gäller att säkerställa desinfektion och sterilisering av kirurgiska instrument. Steriltekniker är en utbildning i tiden. Nya operationsmetoder och mer komplicerade instrument ställer högre krav på den personal som arbetar på steriltekniska enheter i form av tekniska färdigheter och djupare kunskap inom området.
En stor del av arbetet innebär också att ha teknisk kunskap kombinerat med kunskaper inom mikrobiologi och vårdhygien. Med en utbildning till steriltekniker får du den formella kunskap och de färdigheter som branschen efterfrågar. Tekniskt intresse eller en bakgrund inom vården kan vara en fördel.
Jobbmöjligheter
Infektioner är ett ständigt ökande problem i världen och en stor patientsäkerhetsrisk. Att förebygga infektioner och smittspridning är en central del av vården som helhet, både globalt och nationellt. Därför krävs ökad kunskap och kompetens hos personalen som arbetar vid steriltekniska enheter.
Utbildningens distansupplägg
Utbildningen är på heltid och den studerande behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är totalt nio fysiska träffar i Getinge och Växjö (två till fyra dagar beroende på kurs). Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.
I utbildningen ingår följande kurser:
- Anatomi och instrumentkunskap, 35 yhp
- Examensarbete, 15 yhp
- Kommunikation och handledning, 10 yhp
- Kvalitetsledningssystem, 40 yhp
- Lärande i arbete 1 (LIA) – Operationavdelning och dentalklinik, 20 yhp
- Lärande i arbete 2 (LIA) – Sterilteknisk enhet, 85 yhp
- Mikrobiologi och vårdhygien, 30 yhp
- Rengöring och desinfektion, 40 yhp
- Sterilisering, 40 yhp
Totalt: 315 yrkeshögskolepoäng
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:
- Svenska: Sv 2/Sv som andraspråk 2 eller motsvarande kunskap
- Engelska 6
Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.
Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test.