Hållbar utveckling
En interaktiv nätbaserad distansutbildning för dig som arbetar i branschen. Vill du utveckla kunskaper, färdigheter och kompetenser för att praktiskt kunna arbeta vidare med hållbarhetsfrågor i din yrkesroll och därigenom kunna bidra till en hållbar utveckling? Då är den här utbildningen något för dig!
Syftet är att du efter genomförd utbildning ska kunna använda hållbarhet som ett medel för att åstadkomma eller vidareutveckla attraktiva affärer, verksamheter/destinationer, samt utveckla förmågan att engagera andra i hållbarhetsfrågor i din yrkesroll.
Utgångspunkt för utbildningens innehåll är FN:s globala hållbarhetsmål samt Global Sustainable Tourism Councils (GSTC) kriterier för Hållbar utveckling. Härifrån leds och kopplas innehållet vidare till en svensk kontext och den studerandes yrkesroll.
Diskussion, reflektion och olika former av kollektivt lärande med utgångspunkt i deltagarnas erfarenheter och reflektioner är centralt för lärande och kunskapsutveckling. Detta faciliteras av sakkunniga utbildare i digitala interaktiva seminarier. Under kursen genomförs ett utvecklingsprojekt med koppling till den verksamhet den studerande arbetar i.
Till vem riktar sig utbildningen
Detta är en kostnadsfri utbildning inom ramen för Yrkeshögskolan speciellt framtagen för dig som…
- arbetar operativt inom besöksnäring, resor, hotell, restaurang, möten eller event.
eller..
- har en YH-examen inom besöksnäring, resor, hotell, restaurang, möten, event inkl. styrkt min.20 veckors LIA-praktik på företag inom nämnda områden.
Utbildningens genomförande, upplägg och omfattning
- Utbildningen genomförs på distans och är nätbaserad. Vi träffas och interagerar med ljud och bild i digitala klassrum.
- 50% studietakt under 10 veckor.
- Start 7 september samt 5 oktober.
10 digitala seminarier, handledartid samt tid för redovisning tot ca 5 timmar/vecka. Tid tillkommer för inläsning/sätta sig in i undervisningsmaterial, gruppdiskussioner, grupparbeten, individuella uppgifter, redovisningar. Inför varje seminarium förväntas den studerande ha tagit del av, satt sig in i och reflekterat över undervisningsmaterialet för att aktivt kunna bidra under varje enskilt seminarium.
Utbildningen kostnadsfri och CSN-berättigad. Eftergymnasial nivå, SeQF nivå 5 och står under tillsyn av Myndigheten för Yrkeshögskolan www.myh.se
Efter genomförd utbildning med godkänt resultat ska den studerande ha kunskaper om/i …
- Globala hållbarhetsmål samt nationella, regionala, lokala strategier för hållbar utveckling inom besöksnäringen
- Perspektiv på miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet inom besöksnäringen
- Definitioner och begrepp
- Kriterier och certifieringssystem
- Styrande dokument och riktlinjer
- Best practice & utmaningar
Efter genomförd utbildning med godkänt resultat ska den studerande ha färdigheter i…
- Omvärldsbevakning av området
- Reflektera, problematisera och diskutera kring möjligheter och utmaningar
- Söka information och kritisk kunna granska och sammanfatta denna
- Identifiera och tydliggöra områden för utveckling
- Analysera med stöd i centrala begrepp och modeller för hållbar utveckling
- Arbeta systematiskt utifrån vedertagna metoder och modeller
Efter genomförd utbildning med godkänt resultat ska den studerande ha kompetenser för att…
- Med stöd i strategier och olika perspektiv på hållbar utveckling muntligt samt skriftligt kunna diskutera och kommunicera hållbarhetsfrågor i besöksnäringen kunna beskriva nuläge, undersöka och analysera en verksamhets/organisations/destinations hållbarhetsarbete.
- Med utgångspunkt i detta ta fram konkreta åtgärdsförslag och skriva fram en plan för utveckling och möjligt genomförande