Under den här utbildningen får du kunskaper och färdigheter inom modern drönarteknik, flygteori och juridiska regelverk.
Vid all flygning med drönare måste det finnas en drönaroperatör som ansvarar för att flygningen genomförs på ett säkert sätt. Fjärrpiloten är den som utför själva flygningen. Efter kursen har du kompetens för att bidra till effektivare användning av drönarteknik och en förståelse för att kunna utveckla klimatsmarta lösningar inom informationsinhämtning och transport i luftrummet.
Användningsområden för drönare har ökat explosionsartat och redan idag används tekniken för bland annat inspektion av skorstenar, miljömätning i fabriker, mätning av godstjocklekar, inspektion av solpaneler och vindkraftverk och mycket mer.
Har du frågor om kursen, behörighetsgivande förutbildning eller särskild behörighet? Kontakta cathrine.dansjo@ya.se, telefon: 0723-934602.
Har du frågor om antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se
Under kursen får du lära dig om drönares konstruktion samt utveckla färdigheter i felsökning, självständigt i operativ miljö får kompetens att reparera vanliga fel. Du får även kunskap om uppbyggnad och konstruktion av drönare samt motorers och propellrars uppbyggnad och funktion.
Du får en inblick i och kunskap om ett stort urval av de vanligaste och viktigaste samhällsfunktioner där drönarteknik tillämpas kommersiellt. Vidare får du få information om utvidgade möjligheter, samt trender och tendenser för tillämpning av drönarteknik.
Du får kompetens att på ett säkert sätt operera enligt kategorin ÖPPEN i det regelverk för UAS som inträder 2021. Du får också teoretiska kunskaper om hur man kan verka med uppdragsspecifika specialtillstånd inom regelkategorin SPECIFIK.
Du får lära dig hur du opererar med UAS på ett lagligt sätt. Du får också förståelse för de möjligheter som finns med specialtillstånd för UAS och lär dig om relevanta delar inom försäkring och ansvarsfrågor. Kursen innehåller genomgång av EU’s förordningar EU 2019/945, EU 2019/947 samt annan för fjärrpilot och operatör relevant och aktuell lagstiftning och förordningar.
Du får förståelse för hur en UAV/UAS är uppbyggd och programmerad. Du lär dig grunderna i att konfigurera, UAS-plattformen för uppdrag med val av olika sensorer, samt att installera och parametersätta den samma för en säker flygning med goda resultat. Under kursen går ni igenom grunderna i konfigurering av drönare och grundläggande arbete i mjukvara för UAV/UAS. Hantering av dubbla controllers och annan extern styrning samt hantering av markstation.
Särskilda förkunskapskrav:
Denna utbildning riktar sig huvudsakligen till dig som är yrkesverksam inom branscher som har ett behov att samla in data ”ovanifrån”. Vi ser gärna att du jobbar inom skogsindustri, elkraftsproduktion, lantbruk eller samhällsbyggnad och behöver bredda dina kunskaper, färdigheter och kompetenser inom drönar/UAS-teknik. I utbildningen får du möjlighet att lära dig mer om drönar/UAS-teknik som skapar värde för verksamheter samtidigt som du utvecklar klimatsmarta verktyg för framtiden.
- Två års erfarenhet av ovan nämnda branscher
- grundläggande gymnasiebehörighet
Så här fungerar distansstudier
Vill du ta vara på och få hävstång på din investering i branschinriktade studier på eftergymnasial nivå?
Då uppmuntrar vi dig att engagera dig i dina studier, fånga möjligheterna att lära av andra samt att bygga viktiga nätverk. Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. Att studera på distans på denna utbildning innebär att kommunikationen och lärande sker online i interaktion med övriga studiekamrater med erfarenhet från branschen, utbildare, och utbildningsledare.
Du förväntas läsa in dig på material, processa och reflektera över innehåll samt att aktivt bidra och delta på seminarier liksom gruppövningar. De nätbaserade seminarierna faciliteras av branschkunniga utbildare på fasta tider i realtid, dagtid via seminarieverktyget Zoom. På samma sätt genomförs handledning samt arbeten i studiegrupper. Det är viktigt att aktivt ta del av information som delges dig som studerande vad gäller tex schema, studieuppgifter mm som sker via våra digitala plattformar.
Ditt digitala klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera på hemma, på kontoret, kommunernas lärcentrum, bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform Its Learning och via vårt webbaserade seminarieverktyg Zoom. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.