Kursstart 31 augusti
Utbildningen pågår under 16 veckor, den startar 31 augusti och slutar 18 december.
Utbildningen ges på helfart i form av nätbaserat lärande på distans med schemalagda aktiviteter sen eftermiddag/kväll, detta för att möjliggöra för yrkesverksamma att delta. Material tillhandahålls och kommunikation sker via läroplattform.
Priset på energi stiger och miljö- och energikraven blir allt hårdare. Därav har energioptimering blivit allt viktigare. Genom att kartlägga och analysera energianvändningen i en fastighet kan lösningar tas fram som minskar driftkostnaderna och energianvändningen.
Utbildningen ”Energioptimering” ger dig bland specialist kunskap om värme- och ventilationssystem, byggfysik och energikällor.
Till vem riktar sig utbildningen?
Utbildningen passar dig som är nyfiken på eller redan är yrkesverksam i fastighetsbranschen och vill utveckla dig inom energioptimering. Utbildningen berättigar till studiestöd genom CSN vid behov.
Utbildningens upplägg
Undervisningen består av inspelat material, live-seminarier, handledartid samt presentationsmaterial och övningsuppgifter som finns tillgängliga på lärportalen. All undervisning spelas in och kan ses i efterhand även om det bästa är att delta aktivt. Utöver detta erbjuds även handledning. Efter utbildningen erhålls ett utbildningsbevis från myndigheten för yrkeshögskolan.
Delkurser
Byggfysik
Efter avslutad kurs skall den studerande ha kunskaper om byggnadsfysikaliska förlopp och hur de är kopplade till varandra med avseende på värmeöverföring och fukttransport.Beräkningar av U-värde samt beräkningar av en byggnads transmissionsförluster genom klimatskalet.
Energi och Miljö
Kursen skall ge kunskap till de avsnitt inom värmeläran som är relevanta för olika tillämpningar inom värme- och luftbehandlingstekniken. Byggnadens värmebalans med in- och utgående energiflöden, hur olika energikällor påverkar vår miljö.
Byggnadens system
Kursen skall ge kunskaper om värme- och ventilationssystemens uppbyggnad, funktion, underhåll och drift. Värmeväxlare, pumpar, och fläktar är exempel på apparater och maskiner som behandlas liksom grundläggande kunskaper om fastighetsel och optimering av denna.
Innemiljö termisk komfort
Kursens syfte är att ge den studerande grundläggande kunskaper om de laster som byggnadsfysiken ger upphov till avseende temperatur, fuktinnehåll och luftrörelser samt förstå hur dessa påverkar inomhusklimatet.
Projektarbete energioptimering av en byggnad
Den studerande genomför ett självständigt arbete på en fastighet med avseende på energioptimering.
Grundläggande behörighet:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande
utbildning, eller - genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av
någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.