Som elsäkerhetsansvarig leder du arbetet med högvoltsfordon i verkstaden och ansvarar för att det utförs på ett säkert sätt.
Din roll är att se till att lagar och regler efterlevs samt att arbetsrutiner för ett säkert arbete på elfordonet upprättas och följs.
Utbildningens distansupplägg:
- Utbildningen är på heltid, 100% studietakt, och sker som nätbaserat lärande på distans.
- Utbildningen har inga fysiska träffar.
- Branschspråk är engelska varför goda kunskaper i svenska och engelska krävs.
Har du frågor om utbildningen? Kontakta henrik.vestman@ya.se
Har du frågor antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se
Fler starter för utbildningen läggs ut löpande.
8 veckor
I kursen behandlas ellära, mätmetoder, mätinstrument, komponentkunskap
8 veckor
I kursen behandlas lagar och regler, elsäkerhet och riskbedömningar, hantering av skadade fordon, EIP (elektriskt instruerad person)
8 veckor
I kursen behandlas batteriteknik, elmaskiner, kraftelektronik, hybridsystem
Totalt: 60 YH-poäng
Särskilda förkunskaper:
Minst 18 månaders erfarenhet på heltid från praktiskt arbete i fordonsverkstäder och serviceverkstäder eller som yrkeslärare på fordons- och transportprogrammet.
Saknar du behörighet?
Att bli behörig med reell kompetens:
Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens.
Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.
För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.
Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat.
Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.
Så här fungerar distansstudier
Vill du ta vara på och få hävstång på din investering i branschinriktade studier på eftergymnasial nivå?
Då uppmuntrar vi dig att engagera dig i dina studier, fånga möjligheterna att lära av andra samt att bygga viktiga nätverk. Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. Att studera på distans på denna utbildning innebär att kommunikationen och lärande sker online i interaktion med övriga studiekamrater med erfarenhet från branschen, utbildare, och utbildningsledare.
Du förväntas läsa in dig på material, processa och reflektera över innehåll samt att aktivt bidra och delta på seminarier liksom gruppövningar. De nätbaserade seminarierna faciliteras av branschkunniga utbildare på fasta tider i realtid, dagtid via seminarieverktyget Zoom. På samma sätt genomförs handledning samt arbeten i studiegrupper. Det är viktigt att aktivt ta del av information som delges dig som studerande vad gäller tex schema, studieuppgifter mm som sker via våra digitala plattformar.
Ditt digitala klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera på hemma, på kontoret, kommunernas lärcentrum, bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform Its Learning och via vårt webbaserade seminarieverktyg Zoom. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.