Elnätsspecialist
Vindkraft, solceller och annan småskalig elproduktion tillsammans med den explosionsartade utvecklingen av elbilar gör att Sverige står inför en unik utmaning i att ställa om vårt elnät. Ny teknik ställer krav på nya kompetenser. Det i sin tur kräver ett nytillskott av personer med rätt erfarenhet och kunskap om elnät och dess komponenter.
Den svenska energibranschen är central i satsningen på en hållbar produktion. År 2040 ska Sverige ha övergått till ett helt förnybart energisystem. Det ställer stora krav på såväl energikällor som distribution. Senaste tio åren har investeringstakten i utbyggnaden av vårt elnät fördubblats. Med hjälp utav denna spännande utbildning kan du vara med och forma en hållbar framtid.
För dig som redan arbetar i branschen finns det möjlighet att tillgodoräkna dig kurser som t ex praktiken/LIA. Utbildningen bedrivs med flexibelt upplägg, vi har förinspelat material och övrigt kursmaterial tillgängligt på vår lärplattform, vilket gör att du kan kombinera arbete och studier. Kontakta oss för vidare information om utbildningens upplägg.
Utbildningens upplägg
Utbildningen är på heltid och den studerande behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är totalt fem fysiska träffar under utbildningen, oftast två dagar per träff. Träffarna kan förläggas på andra orter än utbildningsorten. Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen och är CSN-berättigad.
Kontakta Daniel Gustafsson om du har frågor, daniel.gustafsson@ya.se
I utbildningen ingår följande kurser:
- Elkraftteknik och elnätets uppbyggnad, 15 yh-poäng
- Elnätsautomation – Smarta elnät och digital kommunikation, 20 yh-poäng
- Kraftgenerering och förnybar elproduktion, 15 yh-poäng
- Arbetsmiljö och elsäkerhet, 15 yh-poäng
- Ställverk och transformatorstationers konstruktion, 25 yh-poäng
- Reläskydd och elnätens kontrollsystem, 25 yh-poäng
- Transformatorer, reaktorer och kondensatorer, 20 yh-poäng
- Examensarbete, 15 yh-poäng
- Lärande i arbete (LIA), 50 yh-poäng
Totalt: 200 yh-poäng
Grundläggande behörighet:
1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
2. har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
3. är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande
utbildning, eller
4. genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av
någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Särskilda förkunskaper:
- Yrkeserfarenhet från elkraftsområdet (minst ett år på heltid)
Yrkeserfarenhet:
Relevant yrkeserfarenhet kan bedömas som reell kompetens och ersätta de särskilda förkunskaperna.
Reell kompetens: Om du saknar betyg som styrker din behörighet kan du åberopa reell kompetens. Med reell kompetens menas att du har motsvarande kunskaper men har tillägnat dig dem på annat sätt än genom skolan. För att vi ska kunna göra en så rättvis och rättssäker bedömning som möjligt behöver du ladda upp arbetslivsintyg som intygar dina arbetsuppgifter eller fylla i ett formulär för kartläggning. Om du åberopar reell kompetens kan vi komma att bedöma din behörighet genom eventuellt skriftligt, muntligt eller praktiskt test. Ladda ner formuläret nedan.
Fyll i Formulär för kompetenskartläggning
Så här fungerar distansstudier!
Att studera en utbildning på distans ger dig frihet att själv välja var du vill studera och till stor del också när du vill studera. Lärandet och kommunikationen sker online, men också genom ett antal fysiska träffar per termin. Varje träff är mellan en till fyra dagar. Träffarna kan till exempel innehålla tentamen, föreläsningar, diskussioner, redovisningar, gruppövningar och grupparbeten.
Studieformen innebär stor frihet men också stort ansvar. På de flesta utbildningar sker seminarium med utbildare på fasta tider i realtid via Internet och det sker på dagtid. På samma sätt kan handledning också ske, utöver dessa planerar du själv dina studier. De flesta utbildningarna sker på heltid vilket omfattar ca 40 timmars studier per vecka.
Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera.
Ditt klassrum
Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset).
Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.
Det dagliga arbetet
Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.
Lärande i arbete (LIA)
I utbildningen ingår praktikperioder ”Lärande i arbete” LIA. Dessa kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss.