Mina studier

Öppen för ansökan

Program YH

Drift- och underhållsingenjör infrastruktur i Luleå

Öppen för ansökan

Program YH

Längd

300 YH-poäng, 1,5 år

Studieform

Distans med 3 fysiska träffar

Studietakt

Heltid

Utbildningsort:
Beskrivning
Innehåll
Behörighet
Distans

Vad gör en Drift- och underhållsingenjör? 

Som drift- och underhållsingenjör ansvarar du för att förvalta, underhålla och utveckla infrastrukturen. Vanliga arbetsuppgifter är att arbeta med upphandling, kontroll, uppföljning och underhållskontrakt. Yrkesrollen består ofta av att inspektera och besiktiga – för att sedan ofta projektleda och bistå som expert vid underhåll och större reparationsarbeten.

 

Sverige är ett land med ett omfattande nät av väg, järnväg och anläggningar kopplat till vårt sätt att förflytta oss. Framtidens infrastruktur kommer att leda till nya konstruktioner, vägar och transportmedel för att vårt samhälle ska utvecklas med en långsiktigt hållbar miljöstrategi. Som Drift- och underhållsingenjör kommer du att arbeta med befintliga och framtida system kring exempelvis tekniska funktioner, material och miljöpåverkan.

 

Jobbmöjligheter efter examen

Det finns ett omfattande behov av modernisering och utveckling av Sveriges infrastruktur, därmed kommer du att ha goda förutsättningar till arbete var du än befinner dig. Det finns flera olika inriktningar att specialisera sig inom. Efter examen kan du exempelvis arbeta på på järnvägssidan, eller specialisera dig på broar.

 

Efter avslutad utbildning finns det goda jobbmöjligheter då branschen behöver fler utav yrkesrollen. Dina potentiella arbetsgivare kan vara Trafikverket, Vattenfall, kommuner och entreprenörer inom drift och underhåll.

 

Framtida yrkesroller:

 

  • Drift- och underhållsingenjör
  • Projektingenjör inom drift och underhåll
  • Anläggningsförvaltare
  • Arbetsledare för drift och underhåll
  • Projektledning och projektstyrning inom drift och underhåll
  • Besiktningsman

 

Inspireras av tidigare studerande

Läs vår artikel om varför Viktor Åkesson, uppdragsledare på Tyréns pluggade till drift- och underhållsingenjör:

 

Därför pluggade Viktor till Drift- och underhållsingenjör

 

Utbildningens upplägg

Utbildningen är på distans och sker på heltid så du behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är totalt tre obligatoriska fysiska träffar i Borlänge/Luleå under utbildningens 1,5  år. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.

 

En stor del av utbildningen består av LIA (Lärande i arbete), vilket innebär att du får möjligheten att jobba praktiskt med riktiga arbetsuppgifter. Det ger dig chansen att testa på olika arbetsplatser och knyta viktiga kontakter inför framtida jobb.

 

Undervisningen sker huvudsakligen på svenska med visst material och information på engelska.

 

 

Behöver du söka studiemedel från CSN?

För att söka studiemedel/studiebidrag behöver du ange lärosäte på CSN.se. Då vi har bytt namn från YrkesAkademin Yrkeshögskola till YH Akademin behöver du ange vårt nya namn. När du ansöker om studiemedel anger du först skolform och ort, sedan väljer du YH Akademin AB i rullistan.

 

Frågor om ansökan, antagning och behörighet

Här svarar vi på de vanligaste frågorna gällande ansökan, sen ansökan, antagningsprocessen och behörigheter. 

 

Har du frågor om utbildningen?

För frågor om utbildningen med studieort Borlänge, kontakta tomas.ankarcrona@ya.se.

För frågor om utbildningen med studieort Luleå, kontakta ann-catrin.haggstahl@ya.se.

 

Har du frågor antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se  

Affärskunskap och interkulturella relationer, 15 yhp

I denna kurs får du kunskaper i affärsmannaskap och kundbemötande, förmåga att vårda och utvecklar långsiktiga kundrelationer. Du lär dig också att förstå sambandet mellan kvalitet, kundnöjdhet och ekonomi.

Anläggningsprocessen, 40 yhp

Du lär dig hur ett anläggningsprojekt genomförs, med planering, logistik, schema, kvalitetsuppföljning och samordning. Komplexiteten i denna yrkesroll belyses genom att kursen redogör för ett stort antal moment som är relevanta i ett normalt byggprojekt.

Byggteknik och materiallära, 40 yhp

Du lär dig om infrastruktur och anläggningsbyggnation, samt utformningen och tekniska krav kring detta. Du får lära dig hur ett projekt uppförs med dagens krav och även vad man kan förvänta sig av framtida regelverk med avseende på energi, klimatsäkra och hållbara material samt metoder och hur infrastruktur och tekniska system påverkar utformningen av dessa konstruktioner. Du får också kunskaper om hur byggfysiken påverkar en konstruktion och dess material, utseende och hållfasthet och därmed får du en förståelse för utformning och lämpliga materialval utifrån olika förutsättningar och byggnadstyper.

Examensarbete, 15 yhp

I denna kurs kommer du att fördjupa dig i en undersökning kring en frågeställning som rör projektering, utförande eller kontroll inom infrastruktur- eller anläggningsbyggnadsområdet. Du får fördjupa dina kunskaper utifrån det ämnesområde du själv, eller tillsammans med sin LIA- eller arbetsgivare har valt.

Infrastruktur och anläggningsbyggnadsprocessen, 10 yhp

Här får du en djupare insyn i din framtida bransch och kunskap om dess arbetsprocesser en förståelse för infrastruktur och anläggningsbyggnadsprocessen samt dess olika skeden. Kursen kommer att ligga till grund för kommande moment i utbildningen.

Konstruktion och anläggningsmatematik, 30 yhp

I denna kurs får du matematiska kunskaper som är relevanta i yrkesrollen. Centrala delar av de matematiska övningarna utförs med inriktning på hållfasthet och statik.

Lagar och regler inom anläggningsbranschen, 10 yhp

Här får du kunskaper om de standarder, föreskrifter, regler och avtal som finns i branschen. Detta leder till att du har vetskap om de dokument som ska ligga till grund för hela byggprocessen från idé till förvaltning. I denna kurs kommer du förstå skillnaden mellan föreskrifter, lagar, råd och regler och vilka som är ansvariga för dessa dokument.

Lärande i arbete (LIA), 60 yhp

Du får se hur teorin tillämpas i verkligheten på ett LIA-företag. Du får fördjupade teorikunskaper samt praktiska färdigheter i verklig miljö. Detta kan ske på en byggarbetsplats, exempelvis inom anläggning eller infrastruktur. Det kan också vara med projekteringsrelaterade uppgifter på konsultbolag eller myndighet.

Renovering, restaurering och risker, 30 yhp

I denna kurs lär du dig att arbeta med äldre byggnader och konstruktioner för att utveckla dem till ett modernt användningsområde samt att visa hur man skyddar och vårdar ett objekt med höga bevarandekrav. Du lär dig att förstå arkitektur, konstruktion och materialval från olika tidsepoker samt hur detta speglar samhället för sin tid med avseende på autenticitet, representation och kvalitet.

Skadeutredning, 30 yhp

I denna kurs ska du kunna driva projekt med fokus på restaurering, renovering, transformation eller utveckling, där det befintliga objektets status är signifikant. Att hitta information, inventera och bedöma skick och objektets befintliga egenskaper är fokusområden. Systematiskt arbetsmiljöarbete och riskbedömning vid skadeinventeringar ingår också som en central del i kursen.

Tunnel- och bergteknik, 20 yhp

Du lär dig om olika tekniker för tunneldrivning, sprängning och tekniker kring infrastruktur under mark. I kursen ingår även utformning med avseende på säkerhet, dränering osv, samt hur tunnelbyggnad påverkar omkringliggande miljöer.

Totalt: 300 YH-poäng

 

Grundläggande behörighet:

  1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
  2. alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
  3. alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning,
  4. alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

 

Särskilda förkunskaper: 

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

  • Matematik: Ma 2 
  • Teknik 1

 Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.

 

Saknar du behörighet?

Läs en preparandutbildning:

 

Om du saknar behörighet i Teknik 1 eller Matematik 2 går det att läsa en preparandutbildning. Preparandutbildningen är baserad på E-learning, vilket innebär att det är självstudier där du studerar i din egen takt.

 

Beställ Preparandutbildning Teknik 1

 

LÄS PREPARANDUTBILDNING “TEKNIK 1”

 

Beställ Preparandutbildning Matematik 2

 

LÄS PREPARANDUTBILDNING “MATEMATIK 2”

 

Du kan också bli behörig med reell kompetens 

Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens. 

 

Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.  

 

För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.  

 

Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat. 

 

Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.  

 

Fyll i Formulär för kompetenskartläggning

 

Så här fungerar distansstudier!

Att studera på en av våra samhällsbyggnadsutbildningar ger dig stora möjligheter. Undervisningen och handledningen sker på distans och du väljer själv var du vill studera. Varje utbildning har också ett antal fysiska träffar knutna till en specifik ort, på vissa utbildningar till flera orter. De fysiska träffarna är oftast två dagar. Vid dessa tillfällen kan du få möjlighet att träffa representanter från branschen, göra studiebesök på relevanta arbetsplatser, delta i grupparbeten samt genomföra praktiska moment. I vissa fall kan också examinationer genomföras.

 

Undervisningen är på heltid vilket innebär att du förväntas lägga ned 40 timmars studietid per vecka. Lärandet och kommunikationen sker online på fasta tider. De flesta utbildningarna har varje vecka 5-8 schemalagda undervisningstimmar samt utöver det handledningstid. Övrig tid är det grupparbeten, som också genomförs på dagtid, samt egenstudier. Vår metodik går ut på att du inför varje seminarium förbereder dig genom att ta del av material (text eller film), för att sedan analysera och diskutera innehållet med utbildaren och klassen. Undervisningsmetodiken förutsätter att du närvarar vid träffarna. Vi förväntar oss att du är tillgänglig för undervisning varje dag.  

 

Varje utbildning har en utbildningsledare som sköter den kort- och långsiktiga planeringen av utbildningen. Utbildningsledaren kallar regelbundet till möten och informationsträffar vid vilka du behöver delta, även dessa sker dagtid.

 

Studieformen innebär frihet men också stort ansvar. Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera. Eftersom undervisningen sker heltid och på dagtid är det svårt att förena studier med arbete.

 

Ditt klassrum

Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset). Vissa utbildningar med specifika dataprogram kräver en särskild prestanda. Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.

 

Det dagliga arbetet

Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.

 

Lärande i arbete (LIA)

LIA (Lärande i arbete) eller praktik, är den kanske viktigaste och roligaste kursen på utbildningen. Här får du möjlighet att på en arbetsplats omsätta det du lärt dig i praktiken. Du söker främst själv din LIA-plats, men vi stöttar med tips och coachning. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss. LIA kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA:n genomförs fysiskt på en arbetsplats och på heltid. Under pandemin har det även förekommit distanslösningar för LIA. 

Beskrivning

Vad gör en Drift- och underhållsingenjör? 

Som drift- och underhållsingenjör ansvarar du för att förvalta, underhålla och utveckla infrastrukturen. Vanliga arbetsuppgifter är att arbeta med upphandling, kontroll, uppföljning och underhållskontrakt. Yrkesrollen består ofta av att inspektera och besiktiga – för att sedan ofta projektleda och bistå som expert vid underhåll och större reparationsarbeten.

 

Sverige är ett land med ett omfattande nät av väg, järnväg och anläggningar kopplat till vårt sätt att förflytta oss. Framtidens infrastruktur kommer att leda till nya konstruktioner, vägar och transportmedel för att vårt samhälle ska utvecklas med en långsiktigt hållbar miljöstrategi. Som Drift- och underhållsingenjör kommer du att arbeta med befintliga och framtida system kring exempelvis tekniska funktioner, material och miljöpåverkan.

 

Jobbmöjligheter efter examen

Det finns ett omfattande behov av modernisering och utveckling av Sveriges infrastruktur, därmed kommer du att ha goda förutsättningar till arbete var du än befinner dig. Det finns flera olika inriktningar att specialisera sig inom. Efter examen kan du exempelvis arbeta på på järnvägssidan, eller specialisera dig på broar.

 

Efter avslutad utbildning finns det goda jobbmöjligheter då branschen behöver fler utav yrkesrollen. Dina potentiella arbetsgivare kan vara Trafikverket, Vattenfall, kommuner och entreprenörer inom drift och underhåll.

 

Framtida yrkesroller:

 

  • Drift- och underhållsingenjör
  • Projektingenjör inom drift och underhåll
  • Anläggningsförvaltare
  • Arbetsledare för drift och underhåll
  • Projektledning och projektstyrning inom drift och underhåll
  • Besiktningsman

 

Inspireras av tidigare studerande

Läs vår artikel om varför Viktor Åkesson, uppdragsledare på Tyréns pluggade till drift- och underhållsingenjör:

 

Därför pluggade Viktor till Drift- och underhållsingenjör

 

Utbildningens upplägg

Utbildningen är på distans och sker på heltid så du behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är totalt tre obligatoriska fysiska träffar i Borlänge/Luleå under utbildningens 1,5  år. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.

 

En stor del av utbildningen består av LIA (Lärande i arbete), vilket innebär att du får möjligheten att jobba praktiskt med riktiga arbetsuppgifter. Det ger dig chansen att testa på olika arbetsplatser och knyta viktiga kontakter inför framtida jobb.

 

Undervisningen sker huvudsakligen på svenska med visst material och information på engelska.

 

 

Behöver du söka studiemedel från CSN?

För att söka studiemedel/studiebidrag behöver du ange lärosäte på CSN.se. Då vi har bytt namn från YrkesAkademin Yrkeshögskola till YH Akademin behöver du ange vårt nya namn. När du ansöker om studiemedel anger du först skolform och ort, sedan väljer du YH Akademin AB i rullistan.

 

Frågor om ansökan, antagning och behörighet

Här svarar vi på de vanligaste frågorna gällande ansökan, sen ansökan, antagningsprocessen och behörigheter. 

 

Har du frågor om utbildningen?

För frågor om utbildningen med studieort Borlänge, kontakta tomas.ankarcrona@ya.se.

För frågor om utbildningen med studieort Luleå, kontakta ann-catrin.haggstahl@ya.se.

 

Har du frågor antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se  

Innehåll
Affärskunskap och interkulturella relationer, 15 yhp

I denna kurs får du kunskaper i affärsmannaskap och kundbemötande, förmåga att vårda och utvecklar långsiktiga kundrelationer. Du lär dig också att förstå sambandet mellan kvalitet, kundnöjdhet och ekonomi.

Anläggningsprocessen, 40 yhp

Du lär dig hur ett anläggningsprojekt genomförs, med planering, logistik, schema, kvalitetsuppföljning och samordning. Komplexiteten i denna yrkesroll belyses genom att kursen redogör för ett stort antal moment som är relevanta i ett normalt byggprojekt.

Byggteknik och materiallära, 40 yhp

Du lär dig om infrastruktur och anläggningsbyggnation, samt utformningen och tekniska krav kring detta. Du får lära dig hur ett projekt uppförs med dagens krav och även vad man kan förvänta sig av framtida regelverk med avseende på energi, klimatsäkra och hållbara material samt metoder och hur infrastruktur och tekniska system påverkar utformningen av dessa konstruktioner. Du får också kunskaper om hur byggfysiken påverkar en konstruktion och dess material, utseende och hållfasthet och därmed får du en förståelse för utformning och lämpliga materialval utifrån olika förutsättningar och byggnadstyper.

Examensarbete, 15 yhp

I denna kurs kommer du att fördjupa dig i en undersökning kring en frågeställning som rör projektering, utförande eller kontroll inom infrastruktur- eller anläggningsbyggnadsområdet. Du får fördjupa dina kunskaper utifrån det ämnesområde du själv, eller tillsammans med sin LIA- eller arbetsgivare har valt.

Infrastruktur och anläggningsbyggnadsprocessen, 10 yhp

Här får du en djupare insyn i din framtida bransch och kunskap om dess arbetsprocesser en förståelse för infrastruktur och anläggningsbyggnadsprocessen samt dess olika skeden. Kursen kommer att ligga till grund för kommande moment i utbildningen.

Konstruktion och anläggningsmatematik, 30 yhp

I denna kurs får du matematiska kunskaper som är relevanta i yrkesrollen. Centrala delar av de matematiska övningarna utförs med inriktning på hållfasthet och statik.

Lagar och regler inom anläggningsbranschen, 10 yhp

Här får du kunskaper om de standarder, föreskrifter, regler och avtal som finns i branschen. Detta leder till att du har vetskap om de dokument som ska ligga till grund för hela byggprocessen från idé till förvaltning. I denna kurs kommer du förstå skillnaden mellan föreskrifter, lagar, råd och regler och vilka som är ansvariga för dessa dokument.

Lärande i arbete (LIA), 60 yhp

Du får se hur teorin tillämpas i verkligheten på ett LIA-företag. Du får fördjupade teorikunskaper samt praktiska färdigheter i verklig miljö. Detta kan ske på en byggarbetsplats, exempelvis inom anläggning eller infrastruktur. Det kan också vara med projekteringsrelaterade uppgifter på konsultbolag eller myndighet.

Renovering, restaurering och risker, 30 yhp

I denna kurs lär du dig att arbeta med äldre byggnader och konstruktioner för att utveckla dem till ett modernt användningsområde samt att visa hur man skyddar och vårdar ett objekt med höga bevarandekrav. Du lär dig att förstå arkitektur, konstruktion och materialval från olika tidsepoker samt hur detta speglar samhället för sin tid med avseende på autenticitet, representation och kvalitet.

Skadeutredning, 30 yhp

I denna kurs ska du kunna driva projekt med fokus på restaurering, renovering, transformation eller utveckling, där det befintliga objektets status är signifikant. Att hitta information, inventera och bedöma skick och objektets befintliga egenskaper är fokusområden. Systematiskt arbetsmiljöarbete och riskbedömning vid skadeinventeringar ingår också som en central del i kursen.

Tunnel- och bergteknik, 20 yhp

Du lär dig om olika tekniker för tunneldrivning, sprängning och tekniker kring infrastruktur under mark. I kursen ingår även utformning med avseende på säkerhet, dränering osv, samt hur tunnelbyggnad påverkar omkringliggande miljöer.

Totalt: 300 YH-poäng

 

Behörighet

Grundläggande behörighet:

  1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
  2. alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
  3. alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning,
  4. alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

 

Särskilda förkunskaper: 

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

  • Matematik: Ma 2 
  • Teknik 1

 Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.

 

Saknar du behörighet?

Läs en preparandutbildning:

 

Om du saknar behörighet i Teknik 1 eller Matematik 2 går det att läsa en preparandutbildning. Preparandutbildningen är baserad på E-learning, vilket innebär att det är självstudier där du studerar i din egen takt.

 

Beställ Preparandutbildning Teknik 1

 

LÄS PREPARANDUTBILDNING “TEKNIK 1”

 

Beställ Preparandutbildning Matematik 2

 

LÄS PREPARANDUTBILDNING “MATEMATIK 2”

 

Du kan också bli behörig med reell kompetens 

Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens. 

 

Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.  

 

För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.  

 

Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat. 

 

Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.  

 

Fyll i Formulär för kompetenskartläggning

 

Distans

Så här fungerar distansstudier!

Att studera på en av våra samhällsbyggnadsutbildningar ger dig stora möjligheter. Undervisningen och handledningen sker på distans och du väljer själv var du vill studera. Varje utbildning har också ett antal fysiska träffar knutna till en specifik ort, på vissa utbildningar till flera orter. De fysiska träffarna är oftast två dagar. Vid dessa tillfällen kan du få möjlighet att träffa representanter från branschen, göra studiebesök på relevanta arbetsplatser, delta i grupparbeten samt genomföra praktiska moment. I vissa fall kan också examinationer genomföras.

 

Undervisningen är på heltid vilket innebär att du förväntas lägga ned 40 timmars studietid per vecka. Lärandet och kommunikationen sker online på fasta tider. De flesta utbildningarna har varje vecka 5-8 schemalagda undervisningstimmar samt utöver det handledningstid. Övrig tid är det grupparbeten, som också genomförs på dagtid, samt egenstudier. Vår metodik går ut på att du inför varje seminarium förbereder dig genom att ta del av material (text eller film), för att sedan analysera och diskutera innehållet med utbildaren och klassen. Undervisningsmetodiken förutsätter att du närvarar vid träffarna. Vi förväntar oss att du är tillgänglig för undervisning varje dag.  

 

Varje utbildning har en utbildningsledare som sköter den kort- och långsiktiga planeringen av utbildningen. Utbildningsledaren kallar regelbundet till möten och informationsträffar vid vilka du behöver delta, även dessa sker dagtid.

 

Studieformen innebär frihet men också stort ansvar. Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera. Eftersom undervisningen sker heltid och på dagtid är det svårt att förena studier med arbete.

 

Ditt klassrum

Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset). Vissa utbildningar med specifika dataprogram kräver en särskild prestanda. Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.

 

Det dagliga arbetet

Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.

 

Lärande i arbete (LIA)

LIA (Lärande i arbete) eller praktik, är den kanske viktigaste och roligaste kursen på utbildningen. Här får du möjlighet att på en arbetsplats omsätta det du lärt dig i praktiken. Du söker främst själv din LIA-plats, men vi stöttar med tips och coachning. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss. LIA kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA:n genomförs fysiskt på en arbetsplats och på heltid. Under pandemin har det även förekommit distanslösningar för LIA. 

Yrkes­högskola

Ansöknings­­process

Steg 1

Är du behörig?

Se förkunskapskraven under fliken Behörighet

Steg 2

Ansök

 

 

Ansök

Så här fungerar Yrkeshögskola

Yrkeshögskole­utbildningar

Vad är en yrkeshögskoleutbildning?

Yrkeshögskoleutbildningar är korta nischade utbildningar som skapas tillsammans med företag i branschen för att möta en yrkesroll som det är brist på. LÄS MER HÄR

Hur ansöker jag till en yrkeshögskole­utbildning?

Du ansöker till en yrkeshögskoleutbildning genom att klicka på ansökningsknappen på respektive utbildningssida. Därefter skapar du ett konto på yh-antagning och skickar in de uppgifter som efterfrågas. LÄS MER HÄR

Vad är LIA?

LIA betyder praktik och står för ”Lärande i arbete”. En fjärdedel av utbildningstiden är du på en arbetsplats där får du praktisera det du lärt dig, samtidigt som arbetsgivaren lär känna dig. Det ger dig stora chanser för att den sista LIA-perioden kan leda till en anställning. LÄS MER HÄR

Kostar det pengar att studera en YH-utbildning?

Nej, du behöver inte betala för att studera på YrkesAkademins YH-utbildningar. Alla utbildningar är helt gratis och dessutom CSN-berättigade. Läs mer om CSN här

Vad är skillnaden på en yrkeshögskola och en högskola?

Den främsta skillnaden på en yrkeshögskola och en högskola eller universitet att YH-utbildningar är mer praktiska samt ger en tätare koppling till arbetslivet. Efter avslutade studier på en högskola blir du given kandidat-eller master-/magisterexamen. På en yrkeshögskola får du ett annat typ av examensbevis som oftast är mer nischat mot en specifik arbetsroll.

Läs mer om skillnaden här

Se fler utbildningar i

BorlängeLuleå
 

Drift- och underhållsingenjör infrastruktur

Längd : 300 YH-poäng, 1,5 år

Studieform : Distans med 3 fysiska träffar

Studietakt : Heltid


Beskrivning

Vad gör en Drift- och underhållsingenjör? 

Som drift- och underhållsingenjör ansvarar du för att förvalta, underhålla och utveckla infrastrukturen. Vanliga arbetsuppgifter är att arbeta med upphandling, kontroll, uppföljning och underhållskontrakt. Yrkesrollen består ofta av att inspektera och besiktiga – för att sedan ofta projektleda och bistå som expert vid underhåll och större reparationsarbeten.

 

Sverige är ett land med ett omfattande nät av väg, järnväg och anläggningar kopplat till vårt sätt att förflytta oss. Framtidens infrastruktur kommer att leda till nya konstruktioner, vägar och transportmedel för att vårt samhälle ska utvecklas med en långsiktigt hållbar miljöstrategi. Som Drift- och underhållsingenjör kommer du att arbeta med befintliga och framtida system kring exempelvis tekniska funktioner, material och miljöpåverkan.

 

Jobbmöjligheter efter examen

Det finns ett omfattande behov av modernisering och utveckling av Sveriges infrastruktur, därmed kommer du att ha goda förutsättningar till arbete var du än befinner dig. Det finns flera olika inriktningar att specialisera sig inom. Efter examen kan du exempelvis arbeta på på järnvägssidan, eller specialisera dig på broar.

 

Efter avslutad utbildning finns det goda jobbmöjligheter då branschen behöver fler utav yrkesrollen. Dina potentiella arbetsgivare kan vara Trafikverket, Vattenfall, kommuner och entreprenörer inom drift och underhåll.

 

Framtida yrkesroller:

 

  • Drift- och underhållsingenjör
  • Projektingenjör inom drift och underhåll
  • Anläggningsförvaltare
  • Arbetsledare för drift och underhåll
  • Projektledning och projektstyrning inom drift och underhåll
  • Besiktningsman

 

Inspireras av tidigare studerande

Läs vår artikel om varför Viktor Åkesson, uppdragsledare på Tyréns pluggade till drift- och underhållsingenjör:

 

Därför pluggade Viktor till Drift- och underhållsingenjör

 

Utbildningens upplägg

Utbildningen är på distans och sker på heltid så du behöver vara tillgänglig under dagtid. Det är totalt tre obligatoriska fysiska träffar i Borlänge/Luleå under utbildningens 1,5  år. Utbildningen är CSN-berättigad och leder till en yrkeshögskoleexamen.

 

En stor del av utbildningen består av LIA (Lärande i arbete), vilket innebär att du får möjligheten att jobba praktiskt med riktiga arbetsuppgifter. Det ger dig chansen att testa på olika arbetsplatser och knyta viktiga kontakter inför framtida jobb.

 

Undervisningen sker huvudsakligen på svenska med visst material och information på engelska.

 

 

Behöver du söka studiemedel från CSN?

För att söka studiemedel/studiebidrag behöver du ange lärosäte på CSN.se. Då vi har bytt namn från YrkesAkademin Yrkeshögskola till YH Akademin behöver du ange vårt nya namn. När du ansöker om studiemedel anger du först skolform och ort, sedan väljer du YH Akademin AB i rullistan.

 

Frågor om ansökan, antagning och behörighet

Här svarar vi på de vanligaste frågorna gällande ansökan, sen ansökan, antagningsprocessen och behörigheter. 

 

Har du frågor om utbildningen?

För frågor om utbildningen med studieort Borlänge, kontakta tomas.ankarcrona@ya.se.

För frågor om utbildningen med studieort Luleå, kontakta ann-catrin.haggstahl@ya.se.

 

Har du frågor antagning och behörighet? Kontakta antagningyh@ya.se  


Innehåll

Totalt: 300 YH-poäng

 


Behörighet

Grundläggande behörighet:

  1. avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
  2. alternativt har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
  3. alternativt är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning,
  4. alternativt genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.

 

Särskilda förkunskaper: 

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

  • Matematik: Ma 2 
  • Teknik 1

 Yrkeserfarenhet: Ingen yrkeserfarenhet krävs.

 

Saknar du behörighet?

Läs en preparandutbildning:

 

Om du saknar behörighet i Teknik 1 eller Matematik 2 går det att läsa en preparandutbildning. Preparandutbildningen är baserad på E-learning, vilket innebär att det är självstudier där du studerar i din egen takt.

 

Beställ Preparandutbildning Teknik 1

 

LÄS PREPARANDUTBILDNING “TEKNIK 1”

 

Beställ Preparandutbildning Matematik 2

 

LÄS PREPARANDUTBILDNING “MATEMATIK 2”

 

Du kan också bli behörig med reell kompetens 

Saknar du fullständig gymnasieexamen eller de särskilda förkunskapskrav som behövs för den utbildning du vill läsa? Då kan du på olika sätt visa att du ändå har den kompetens som krävs och därmed få behörighet till utbildningen. Det kallas reell kompetens. 

 

Reell kompetens betyder att du har de kunskaper som krävs, men har fått dem på andra sätt än genom skolan. Det kan vara att du arbetat inom yrket/branschen, läst andra kurser som motsvarar behörighetskraven eller att du på annat sätt skaffat dig den kompetens som du behöver.  

 

För att vi ska kunna göra en rättssäker bedömning behöver du ladda upp arbetsgivarintyg, tjänstgöringsintyg eller referenser från arbetsgivare, intyg från olika utbildningar, ideellt arbete eller praktik.  

 

Dokumenten ska innehålla vilken roll/befattning du haft, under vilken tidsperiod samt i vilken omfattning (heltid/deltid) du arbetat/studerat. 

 

Du kan använda nedan kompetenskartläggning för att förtydliga din reella kompetens som komplement till dina intyg.  

 

Fyll i Formulär för kompetenskartläggning

 


Distans

Så här fungerar distansstudier!

Att studera på en av våra samhällsbyggnadsutbildningar ger dig stora möjligheter. Undervisningen och handledningen sker på distans och du väljer själv var du vill studera. Varje utbildning har också ett antal fysiska träffar knutna till en specifik ort, på vissa utbildningar till flera orter. De fysiska träffarna är oftast två dagar. Vid dessa tillfällen kan du få möjlighet att träffa representanter från branschen, göra studiebesök på relevanta arbetsplatser, delta i grupparbeten samt genomföra praktiska moment. I vissa fall kan också examinationer genomföras.

 

Undervisningen är på heltid vilket innebär att du förväntas lägga ned 40 timmars studietid per vecka. Lärandet och kommunikationen sker online på fasta tider. De flesta utbildningarna har varje vecka 5-8 schemalagda undervisningstimmar samt utöver det handledningstid. Övrig tid är det grupparbeten, som också genomförs på dagtid, samt egenstudier. Vår metodik går ut på att du inför varje seminarium förbereder dig genom att ta del av material (text eller film), för att sedan analysera och diskutera innehållet med utbildaren och klassen. Undervisningsmetodiken förutsätter att du närvarar vid träffarna. Vi förväntar oss att du är tillgänglig för undervisning varje dag.  

 

Varje utbildning har en utbildningsledare som sköter den kort- och långsiktiga planeringen av utbildningen. Utbildningsledaren kallar regelbundet till möten och informationsträffar vid vilka du behöver delta, även dessa sker dagtid.

 

Studieformen innebär frihet men också stort ansvar. Du behöver själv planera för dina studier och aktivt ta del av den kommunikation som sker digitalt kring uppgifter, schema med mera. Eftersom undervisningen sker heltid och på dagtid är det svårt att förena studier med arbete.

 

Ditt klassrum

Du behöver ha tillgång till en dator (ej mobil eller platta), fast uppkoppling till Internet samt webbkamera (gärna extern) och headset avsett för din dator (vi rekommenderar USB-headset). Vissa utbildningar med specifika dataprogram kräver en särskild prestanda. Du kan välja att studera hemma, på kommunernas lärcentrum, på bibliotek eller andra lämpliga miljöer.

 

Det dagliga arbetet

Utbildningen genomförs via vår lärplattform och via vårt webbaserade seminarieverktyg. Genom dessa får du tillgång till utbildningsmaterial, deltar i diskussioner och seminarier. Både individuella inlämningsuppgifter och grupparbeten förekommer.

 

Lärande i arbete (LIA)

LIA (Lärande i arbete) eller praktik, är den kanske viktigaste och roligaste kursen på utbildningen. Här får du möjlighet att på en arbetsplats omsätta det du lärt dig i praktiken. Du söker främst själv din LIA-plats, men vi stöttar med tips och coachning. LIA-platsen måste vara relaterad till yrkesrollen och godkänd av oss. LIA kan göras på olika platser i landet, YrkesAkademin kan garantera att du får en plats men vi kan inte garantera att det blir på just din hemort. LIA:n genomförs fysiskt på en arbetsplats och på heltid. Under pandemin har det även förekommit distanslösningar för LIA.